-
Profeska :)
Pomyślę, jak dotąd nie próbowałem niczego sklejać z różnych kadrów, ale faktycznie efekt chyba warty zachodu.
Choć pewnie zgodnie ze sztuką to byłoby doświetlić tło po prostu inną lampką, ale w tej skali to trochę problematyczne.. no i rąk mi zwyczajnie brakuje.
-
Można wszystko uzyskać na jednym kadrze ale:
1. Musiałbyś mieć nie wiadomo jaki profesjonalny sprzęt aby to uzyskać za pierwszym razem.
2. Jeżeli używasz sprzętu z pod ręki i nic wyszukanego to jeden efekt wychodzi od zadowalająco do super tak od 20 do 50 klików. Kilka efektów na raz na jednym zdjęciu to do kilkuset klików pod warunkiem, że zmieścisz się w czasie naświetlania :)
3. A nawet jak masz super profesjonalny sprzęt i nie wiadomo jakie wypasione studio do tego to gwarantuję Ci, że 80%-90% zdjęć takich ludzi to też sklejki, wklejki i doklejki.
Zabawy z jednym kadrem to możesz uskuteczniać na zewnątrz w dzień bez obecności efektów (lub z jednym efektem) specjalnych lub nocne portrety ludzików :)
-
Przypomnę tylko nieśmiało, że E-M10 ma tryb Live Composite. Używacie? Bo świecić można wtedy w baaardzo interesujący sposób.
-
1 załącznik(ów)
A próbowałem, ale prawdę efekty były takie sobie. Zawsze wychodziło tak, że w ostatnim pociągnięciu coś prześwietlałem. Pewnie dlatego, że w małej skali trudno bardzo precyzyjnie kontrolować światło, nawet z tak małych źródeł jak lampka rowerowa. Ale spróbuję jeszcze, może po zbudowaniu jakichś małych modyfikatorów.
Tak naprawdę to przydał mi się ten tryb tylko do tego tu. Tylko że zdjęcia fajerwerków to straszna nuda ;)
Załącznik 181930
-
ja używałem do zabawy taką mikro-lampkę z 1 diodą LED. Można też wskaźnikiem laserowym się pobawić
-
Szafir przypomniałeś mi, że istnieje taka funkcja ale nigdy jej nie używałem. Z ogólnej zasad jej działania nie przypuszczam aby była hiper super przydatna ale nie powiedziane, że nie będzie użyteczna. Jak przyjdzie mi nowe OMD to na pewno wypróbuję ją przy ogniu bo straszliwie walczę z tym tematem i jakoś nic mnie do końca nie potrafi zadowolić, na pewno wypróbuję ją z rozsypaną sletrą zmieszaną z cukrem. Druga sprawa mam cały czas w zamiarze zakup takich małych petard (coś w rodzaju jak się wkłada w torty), tylko zastanawiałem się jak to wszystko zrobić aby efekt wizualny był ciekawy i tutaj może to być przydatne. No i do zabawy z latarką za przedmiotem może być użyteczna jak to kiedyś próbowałem zrobić za plecami jednego z Predziów na dłuższym czasie i porysować wzorki :)
-
1 załącznik(ów)
Wracając na chwilę do tematu klocków - dzisiejsze ze spaceru. Prawie zakopałem w piasku siebie, aparat, i psa przy okazji.
37.
Załącznik 182074
-
-
1 załącznik(ów)
Zupełnie nie mój temat, i technicznie marnie.
Ale wyjątkowo właściwy model we właściwej sytuacji nawinął mi się przed obiektyw w pierwszy chłodny dzień jesieni.
38. Koniec lata
-
3 załącznik(ów)
Przytargałem ze sklepu porządną rolkę czarnego tła. To w końcu można się komfortowo pobawić w kosmos :)
Pierwsze w zasadzie prosto z puszki, usunąłem tylko podpórki. Błysk przez parasol ze strony lewej górnej tylnej :)
Drugie - to samo, ale długa ekspozycja i zaraz po błysku pobiegałem trochę z zapalniczką. W obróbce trochę porozmazywałem to i owo, ale bez dodawania niczego.
A trzecie to wariant drugiego, gdzie jeszcze dołożyłem trochę bajerów w appce, chyba wykorzystując je niezgodnie z przeznaczeniem :)
39.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1475136535
40.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1475136536
41.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1475136537
Załącznik 182942
Załącznik 182943
Załącznik 182944