Piszą, że ta opcja pojawi się prawdopodobnie z kolejnym firmware.
Wersja do druku
Piszą, że ta opcja pojawi się prawdopodobnie z kolejnym firmware.
Mega trudne zadanie. Zobaczymy jak to sie sprawdzi w praktyce i oczywiście do jakich wartosci czasowych bedzie to mozna wykorzystac.
To fakt, zakupu nie przeskoczymy, natomiast fajną sprawą jest szybki czas ładowania za pośrednictwem USB-C. W razie wu, podpinając telefoniczny powerbank z funkcją QuickCharge zyskamy dodatkową elastyczność w terenie. Sam fakt ładowania telefoniczną ładowarką to też atut. USB Type-C będzie standardem w przyszłorocznych smartfonach, a już teraz nie brakuje modeli z tym złączem.
Aparat ładuje aku po podłączeniu?
Kurczę, chyba nadinterpretowałem mix doniesień. USB Type-C, procentowe wyświetlanie poziomu naładowania oraz o 50% szybsze ładowanie dało mi na logikę Quick Charge Qualcommu czy inną technologię szybkiego ładowania opartą na złączu USB Type-C. Ale na fotkach widzę, że ładowarka w zestawie (BCH-1), to klasyczne, zewnętrzne rozwiązanie. A szkoda, bo przecież po USB Type-C ładuje się nawet laptopy.
Nie chcę, ale muszę:
Kiedy w plotkach mówiono o tym, że GH5 będzie tak szybki, że nawet Sony nie ma proca by to obsłużyć ucieszyłem się.
Teraz, kiedy na 43R plotkowano już tylko o bohaterze wątka, znowu szybkość powróciła, tym razem niedoścignięty ma być flagowiec Oly... zacząłem podejrzewać...
... Porozumienie
M1 II i GH5 mają tę samą elektronikę i w związku z tym:
- i Oly i Panas mają TYLKO jedno gniazdo kompatybilne z szybkimi kartami UHS-II.
- 4:2:2 10 bit w wideo też ma i Oly, ale porozumieniem, w takiej jakości rzuca filmiki tylko na wyjście HDMI, nie kartę.
- zarówno M1 II jak i GH5 są wręcz zjawiskowo szybkostrzelnymi aparatami.
- wymiana algorytmów stabilizacji była częścią porozumienia między korporacjami już dawno temu.
- sensor GH5 jest inny niż w M1 II (bardzo pewne/liczę, że to ulubiony przyjaciel mZD12 czy Kowy 8,5 czyli multi aspekt!!!)
- w obie kamery wbudowano profile koloru; coś w stylu Fujifilm
Na koniec najciekawsze (bo o następcy G7 czyli G80): ta kamera to w zasadzie bebechy GH5 tylko odpowiednio poblokowane.
Ale dlaczego tu podejrzewać? Firmy współpracują od dawna.
Wprowadzanie różnych funkcjonalności za pomocą blokad w oprogramowaniu, to proceder znany od lat.
Zastosowanie klasycznej, zewnętrznej ładowarki ma sens niezależnie od możliwości ładowania akumulatora w aparacie. Ładowanie, nawet bardzo szybkie, trwa jednak znacznie dłużej niż wymiana akumulatora na drugi, naładowany zawczasu w zewnętrznej ładowarce.