Parę lat temu miałem podobną sytuację pod Skoczowem...stado czapli na drzewach kolo stawu. Nie miałem, niestety, się wtedy gdzie zatrzymać...
Wersja do druku
nie jest to wcale zaskakujący widok, wręcz standard w porze zimowej nad morzem u ujścia Wisły
Ja jak zwykle wrzucam egzotykę.
Nektarnik złotoboczny
Kilka kolejnych okazów z Birds of Eden, RPA
Żuraw rajski - jest to ptak, który uważany jest za jeden z symboli Południowej Afryki, robi wrażenie z bliska
Flamingi
Gołębie jakieś chyba - do zidentyfikowania
Piękne są Wasze ptaszory a Muminek zawsze na posterunku wyjaśni co potrzeba.
Ja znowu rodzime gatunki zapodam, w zasadzie zimowe standardy - brzydko dziś było, siąpił deszcz a wokoło skórki słoniny którą powiesiłem przed tygodniem ruch taki sobie
Sikorka bogatka
Załącznik 198092
Modraszka
Załącznik 198094
Samiczka dzięcioła dużego
Załącznik 198093
Zazdroszczę dzięcioła, do mnie nie zagląda :(
Podobają mi się ostatnie fotki Marcina D. na Instagramie...pelikany...piękne...czemu ich tu nie ma ?
https://www.instagram.com/p/BenSAzpl...by=marcindobas
Pelikany super!
Pluszczowe tokowanie
Załącznik 198260
Załącznik 198261
Załącznik 198259
Czeczotki
Załącznik 198267
Dzięcioł pstry albo średni jak kto woli.
Załącznik 198393
zaintrygował mnie tytuł...
wchodzę....
a tu same ptaki... :D :D
Bardzo zacne w dodatku :)
oddech poranka
Czyżz dzisiejszego wypadu
Załącznik 198559
Załącznik 198585
Czeczotka
Ptoki jakie som każdy widzi. Co się dziwisz Owco jedna...
Podoba mi się.
Ptice powązkowskie:
wrona siwa
Załącznik 198862
jakiś pełzacz
Załącznik 198863
pełzacz petarda !! :)
mam w swojej okolicy, ale nigdy nie udało mi się go trafić w takim świetle :( podjąłem kilka prób ale rezultaty były mizerne :)tak, tak poruszają się jakby miały ADHD :)
Kowalik
Załącznik 198940
W wczorajszego polowania w ogródku :)
Wróbelek
Załącznik 199570
Kowalik
Załącznik 199571
Sikorka sosnówka
Załącznik 199572
Lillen popracuj nad balansem bieli
za ciepłe kolory , i wychodzi jakaś magenta
Na zdjęciu z wróbelkiem zostawiłem BW z aparatu czyli 4500 i +31 Magenty. Próbując zejść z magenty zieleń za wróblem robiła się plastikowa.
Na zdjęciu z kowalikiem aparat ustawił 4600 i +51, na opublikowanym zdjęciu zszedłem niewiele na temperaturze bo do 4430 a z Tinty szedłem do +37.
Może mogłem jeszcze bardziej ale wydawało mi sie, że robi się mniej naturalnie.
Czy ktoś jeszcze odbiera te zdjęcia podobnie jak Roberto? Jeżeli tak to prosze o sygnał - to dla mnie cenna informacja.
Myślę , że za dużo kombinujesz . Zdjęcia robione na zewnątrz , nie powinno być żadnych problemów przy ustawieniu na auto WB, ewentualnie potem lekka koretka (jeśli potrzeba) . A tak wyszło sztucznie .
To zdjęcie z wróblem odbieram podobnie, choć nie powiedziałbym, że za ciepłe. Raczej wchodzi meganta na piórach (a może odcień niebieski - czyli za zimne). Tak bym to mniej więcej widział:
przedZałącznik 199604 poZałącznik 199603
Do kolorystyki kowalika nie mam uwag. W obu zdjęciach moim zdaniem brakuje ostrości, zwłaszcza foto kowalika (trochę jej dodałem na wróblu).
4
Przecież Wróblowi zostawiłem AWB a Kowalikowi delikatnie oziębiłem i odjąłem Magenty w stosunku do AWB a wg Ciebie i tak są za ciepłe i za dużo Magenty :D. Widzę, że tak źle i tak niedobrze ;)
Dzięki. Po Twojej obróbce zdecydowanie zyskał na ostrości :)
Lilen, moim zdaniem kolory na kowaliku nie są naturalne, widać to na samem okazie oraz korze drzewa, imho przedobrzyłeś z nasyceniem kolorów. Zobacz kilka postów wyżej jest zdjęcie tego ptaka Oli_Olgi, znacznie bliższe rzeczywistości.
Oki dzięki za uwagi - wychodzi na to, że to po prostu słabe zdjęcia są.... :oops:
Postaram się poprawić :cool:
Spotkaliśmy się dzisiaj:
Samiec mandaryny
Załącznik 199736
Kwiczoł
Załącznik 199737
A u mnie same czapleZałącznik 199756
i żurawie
Załącznik 199755
i gęsi
Załącznik 199753
i bociany