Tak, ktos na targach to sprawdzał i podał takie wartości:
2.8 til 23
3.2 til around 30
3.6 til around 40
4.0 thereafter
PS. Oczywiście nie mogę zagwarantować, że sie nie pomylił. Podaje tylko to co kiedys znalazłem.
Wersja do druku
nie, nie, nie, absolutnie nie, ale pamiętam jak się wszyscy zachwycali mZD 17/2,8 gdy debiutował, a teraz uważany jest za najsłabszą stałkę w m4/3... zresztą po co szukać w m4/3. Gdy debiutował X-pro wraz z zestawem 3 stałek entuzjazmowi też nie było końca - po testach okazało się że o ile 35-tka jest bardzo dobra to 18stka i makrówka 60tka trochę odstają...
Na pewno ten "kit do X-sa" ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jak na kita to ma wcale niekitowe parametry (światło 2,8!!!) ale na pewno ma też jakieś wady bo na tym świecie nie ma rzeczy idealnych... Jakie będą to wady i na ile poważne one będą to się dowiemy dopiero za jakiś czas - gdy obiektyw stanie się bardziej popularny i początkowy entuzjazm opadnie.
Wszakże, by ten ton sceptyczny trochę złagodzić, mam głębokie przekonanie że bilans wad i zalet tego obiektywu będzie wyraźnie dodatni..
W pełni się zgadzam z Jan_S. Na razie jest tylko kilka opinii o tym szkle a to stanowczo za mało aby twierdzić, że jest świetne albo złe. Co nie zmienia faktu, że trudno obecnie znaleźć w systemach bezlusterkowych lepszą alternatywę dla tego zooma (pod wzgledem parametrów).
Właśnie złożyłem rezerwację na jedną z dwóch sztuk, jakie trafią do mojego osiedlowego sklepiku fotograficznego, w którym często robię zakupy. Przy okazji dostałem 5% rabatu :) Cena wyszła około 5.500 zł.
W takim razie gratuluję i czekam na wrażenia z użytkowania wraz z zdjęciami :)
Gratulki, pisz na biezaco o pierwszych wrazeniach :-) Cena niezla, w sumie jak na poczatek z zoomem 2.8-4 nie gorsza niz OM-D, nawet mimo promocji z 45mm, bo wszedzie Olek przez to pozdrozal o ladnych kilkaset zl...
Na razie to dopiero rezerwacja, więc jeszcze trochę cierpliwości :) Jeszcze czekam na ostateczną informację, czy Fuji wyrobi się z dostarczeniem towaru do sklepu na 16 listopada. Jeśli nie, a w innym sklepie znajdę ten sprzęt wcześniej, to chyba nawet ten rabat przekona mnie do tego, że warto czekać ;)
no właśnie, OMD wygrywa tu z fujikiem tylko (aż) stabilizacją, uszczelnieniami & Serwisem ( to co wyprawia FP-serwis-nie tylko z SAB,) z resztą dobrze tu ujął z forum fuji szwayko.
Załącznik 73891Załącznik 73892
życzę sobie, żeby XE-1 nie dotknęło go jakieś babole, jak w X-Pro1, który okazał się sprzętem beta a klienci frajerami :) Jakby FP serwis był na poziomie Olka to bym stał już w kolejce za xe1. A tak nie chce zostać gratis testerem ani nie chcę, żeby mi przybyło siwych włosów z cudnym FP serwis(kolejny raz). Sylwiusz Ty nic nie tracisz :-P Chociaż myślałem, że już omd kupiłeś. Ta "słynna" promocja 1 zł / 45 to powinna inaczej brzmieć: 799z/45/1.8 ;)
Hehe, pewnie kupilbym OM-D juz dawno, ale mam na glowie jednoczesnie sezon w robocie (12-14h/dobe minimum), pilnowanie wykonczenia nowego mieszkania i jeszcze wyzywienie Malzonki, ktora caly wolny czas uczy sie do egzaminu :-P Wiec troche malo czasu zostaje na hobby :-/
Skoro cena sugerowana jest na poziomie 5700 to wydaje mi się, że w sklepach powinno byc właśnie coś koło 5500, a w sklepach internetowych nawet mniej. Tylko, ze problem z dostepnością może spowodować, że pierwsze kilkanascie sztuk bedzie sprzedawane po maksymalnej cenie. Sam jestem ciekawy jak to bedzie.Co do serwisu to racja, Fuji odstaje i z jakością i jeszcze bardziej z okresem gwarancji. Olympus tu zdecydowanie wygrywa ale też spotkałem się z opiniami, że po okresie gwarancji jak się coś w Olympusie zepsuje to koszty są tak ogromne, że nie opłaca się naprawiać. Ponoc obowiazuje jakiś ryczałt. Nie wiem jak to jest ale kilkanascie dni temu widziałem na naszym Forum wycene naprawy jednego obiektywu i faktycznie lepiej było kupic nowy. Nie wiem jak to wygląda w przypadku drogiego sprzetu typu OMD.