Odp: Olympus XZ-1 F1,8-2,5
Cytat:
Zamieszczone przez
jacula
gietrzy, dzięki za szybką odpowiedź. A masz linki do jakichś tesów typu "xz-1 vs pen z kitem" (to samo ujęcie)? Szukałem trochę ale nic takowego nie znalazłem.
Dla mnie absolutną wyrocznią w tym temacie jest słowo Janko Muzykanta (wraz z setką sampli na jego stronce BEZ REKLAM) plus epicure. Linków do bezpośrednich porównań nie pamiętam. Pamiętam natomiast, że około 6-8 miesięcy po dyskusji u nas, na forum, w podobnym tonie wypowiedział się na swojej stronce Thom Hogan.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dla mnie absolutną wyrocznią w tym temacie jest słowo Janko Muzykanta
Dzięki za miłe słowo, ale bez przesady :)
XZ1 i pen z kitem dadzą podobną jakość, XZ1 ma nieco słabsze rogi przy szerokim kącie i ogólnie, niższą rozdzielczość (przy 1:1), za to ma to swoje 1,8, dużo lepszą stabilizację, a także całkiem dobre iso 400, co sprawia, że do zdjęć codziennych będzie lepszy. Tu są wymieszane XZ1 i ep z kitem i 14-140. Do HD trudno rozróżnić, które z czego:
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
Dzięki, Janko. Świetne zdjęcia! A jak wypada zakres tonalny xz-1 i Pena - da się odczuć przewagę mikrusa czy różnicę są pomijalne?
Cytat:
Zamieszczone przez
jacula
Dzięki, Janko. Świetne zdjęcia! A jak wypada zakres tonalny xz-1 i Pena - da się odczuć przewagę mikrusa czy różnicę są pomijalne?
Różnica na korzyść pena jest przy mocnym ciągnięciu rawów, ale nie jakaś zabójcza. Na co dzień nie widać przewagi, a w jpg to chyba w ogóle.
A czy natywne ISO jest jak najniższe czy jednak większe, tam jak w dużym E-systemie?
Zastanawia mnie jak wygląda filtr ND w Olympusie XZ-1. Czy ktoś orientuje się, czy jest to filtr elektroniczny obniżający czułość matrycy (lub coś takiego), a może fizyczny filtr ND. Czy ktoś posiada wiedzę na ten temat?
Cytat:
Zamieszczone przez
marun
Zastanawia mnie jak wygląda filtr ND w Olympusie XZ-1. Czy ktoś orientuje się, czy jest to filtr elektroniczny obniżający czułość matrycy (lub coś takiego), a może fizyczny filtr ND.
To jest szybka, która wchodzi w tor optyczny. Tak samo było w Canonach G.
W G3 włączenie filtra powiększało dynamikę (cienie). Do dziś nie wiem, dlaczego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
To jest szybka, która wchodzi w tor optyczny. Tak samo było w Canonach G.
W G3 włączenie filtra powiększało dynamikę (cienie). Do dziś nie wiem, dlaczego.
Dzięki. Tego się spodziewałem ale nigdzie nie mogłem znaleźć na to potwierdzenia.