Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Ciekaw jestem czy Olek wprowadzi automatyczną korektę horyzontu?
Dobra rzecz jak fotografujemy z ręki małym aparatem na zombie - wystarczy ułamek sekundy, wciśnięcie migawki i już zdjęcie leci jakieś 3 stopnie.
W Pentaxie mam ale nie używam - aparat pewnie trzymam ale w GX1 korekta by się przydała.
Myślę, że to była raczej decyzja biznesowa - to odnośnie wypowiedzi Sylwiusza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ciekaw jestem czy Olek wprowadzi automatyczną korektę horyzontu?
Jest to jakaś podfunkcja stabilizacji?
Moim zdaniem raczej możemy liczyć na elektroniczny horyzont.
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Tia, fajnie się czyta te nazwy. To lolympusowy euGeniusz musiał wymyślać :)
Ooooo qubic pod nową szatą wrócił ...
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
też tak mi się skojarzyło ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jest to jakaś podfunkcja stabilizacji?
Moim zdaniem raczej możemy liczyć na elektroniczny horyzont.
Coś takiego aparat współpracuje z poziomicą i i w chwili wykonywania zdjęcia poprawia poziom - działa chyba do pięciu stopni wychylenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Poziomica jest przecież
Jest i w Pentaxie mi wystarcza - większy aparat trzymam pewnie ale w GX1 często w momencie wciśnięcia migawki aparat leci o 2-3 stopnie.
Taka ciekawostka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Jest i w Pentaxie mi wystarcza bo aparat trzymam pewnie ale w GX1 często w momencie wciśnięcia migawki aparat leci o 2-3 stopnie.
Taka ciekawostka.
Jest to przeważnie spowodowane wciśnięciem migawki, a więc działaniem siły na jedną stronę aparatu.
Muszę przyznać, że z automatyczną poprawą poziomu jeszcze się nie spotkałem w żadnym moim body, a funkcja jest interesująca.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jest to przeważnie spowodowane wciśnięciem migawki, a więc działaniem siły na jedną stronę aparatu.
Muszę przyznać, że z automatyczną poprawą poziomu jeszcze się nie spotkałem w żadnym moim body, a funkcja jest interesująca.
Sam z niej nie korzystam bo lustrzanka ma swoją masę a w dodatku korzystając z wizjera aparat trzymamy pewniej. Funkcja wg mnie jest bardziej przydatna w bezlusterkowcach zwłaszcza małych gdzie trudno utrzymać stabilnie lekki aparat w ręku.