Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Tutaj tak niektorzy narzekaja, ze sie podniecami jakimis rumorsami, ze jakies wycieki, niby przypadkowe.
Sledze rownolegle witryne nikonrumors.com i tam jest taki sam hajp na D800 teraz. Pokazuja jakies niby przypadkiem wyciagniete zdjecia puszki,
jakies inwitejszyny na impreze Nikona (z domniemaniem, ze chodzi o prezentacje D800), nie mowiac juz o jakichs obrazkach na flickrze, ktore to sie pojawiaja niby przypadkiem, a dzien pozniej juz ich nie ma.
Takie czasy - trzeba podgrzewac atmosfere :)
T.
---------- Post dodany o 09:41 ---------- Poprzedni post był o 09:40 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
A to nie było takiego patentu, że nakłada się gripa razem z bagnetem na mały korpus m43 i mamy duży korpus 4/3 ;)
Noooo.. to byloby nieglupie nawet :)
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Cena takiego ustrojstwa będzie pewnie jak za połowę body.
Pewnie tak. Pamiętajmy jednak kiedy pojawił się E-5 i jak kształtowała się jego cena od dnia premiery do dnia dzisiejszego. Nie wiele się zmieniła, prawda? Do tego samego odbiorcy byłoby kierowane ustrojstwo, o którym piszemy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Noooo.. to byloby nieglupie nawet :)
Technicznie możliwe, i nawet bardzo sprawne jak pokazało Sony na przykładzie LA-EA2. Wyeliminować jedynie pokraczność i byłoby super. Z resztą Olek już coś takiego robił patrz E-10, E-20.
http://www.43rumors.com/ft5-two-new-...fter-the-e-m5/
Ok, let’s start to talk about a very good news. Olympus will announce two new Micro Four Thirds lenses that will be available early summer:
1) The 75mm f/1.8. It has a metal design. I haven’t seen that lens yet but I guess it has a similar 12-50mm finishing. It’s a perfect portrait lens!
2) The 60mm f/2.8 macro is weather sealed like the E-M5 body and has a close focusing distance of 0.19m.
A dlaczego 75-tka nie uszczelniana? :) Ale swiatelko fajne. Juz mi sie podoba :)
T.
No i tego nam brakowalo w systemie, bedzie fajna makrowka i bedzie sliczne jasne tele, mniuuut:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Prośby użytkowników E-Systemu zostały wysłuchane, będą jasne stałki. Czy tanie? Raczej nie, ale jest spore prawdopodobieństwo, że będą dobre. I tak trzymać.
Dzień dobry Pani Joanno, zamawiam:
V311030SE450 4575123456789 M.ZUIKO DIGITAL ET-M7518 srebrny, 1420 PLN..., ups sorki pomyliłem pocztę z forum ;-)
A na poważnie - takie szkiełko 75/1.8 - to ma szanse wyrywać z butów, ciut jaśniej i ciut za połową zakresu ZD 35-100, niewiele większy gabarytowo i cenowo ;-) od m.zd 45/1.8 - dla mnie to byłaby ciekawsza premiera niż jakakolwiek puszka. Zastanawiam się czy Japończycy nie czytali mojego opisu 35-100 sprzed wielu miesięcy:
Cytat:
Gdyby było jakieś stałoogniskowe Zuiko, powiedzmy 80/2 lub 100/2, dające obrazek jak 35-100, ale siłą rzeczy mniejsze, lżejsze i tańsze niż ZD 35-100 – kupuję w ciemno.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
1) The 75mm f/1.8. It has a metal design. I haven’t seen that lens yet but I guess it has a similar 12-50mm finishing. It’s a perfect portrait lens!
2) The 60mm f/2.8 macro is weather sealed like the E-M5 body and has a close focusing distance of 0.19m.
fajnie, fajnie, ale cena pewnie nie będzie optymistyczna. Swoją drogą to marzy mi się 67/1,4 czyli taki odpowiednik lustrzankowych 135/2,8 (bo tak się to chyba przelicza co do kąta widzenia i głębi ostrości?) ale na takie cos to jeszcze trzeba będzie poczekać :)
W każdym razie news pozytywny
Nie rozumiem po co tyle osób marudzi jak to źle i brzydko. DR? W konkurencyjnych puszkach, po wrzuceniu dodatkowych MP jest taki sam jak u nas. Szumy? Upakowanie piksli na matrycach konkurencji jest momentami nawet większe a mimo to nie jest gorzej co oznacza, że DA SIĘ z 4/3 wycisnąć więcej(wielu zapowiadało, że przy takim upakowaniu jest to niemożliwe...) i pozostaje tylko pogonić ewentualnie w cholerę Panasonica i dogadać się z SONYm ;) Pewnie to się nie wydarzy ale pomarzyć można :)
Ja od nowego mikrusa wymagałbym jedynie dobrego działania z dużymi szkłami. Miałem D300, nie miałem ale dość długo bawiłem się D700/5D mII i o ile puszki były świetne o tyle zawsze brakowało mi szkła jak 14-35 czy 50. Te szkła(zwłaszcza 14-35) to chyba jedyny powód, dla którego nie umiem zmienić systemu :) Jako, że nie używam ISO ponad 800 nie mam na szczęście takiego ciśnienia, choć fajnie byłoby dostać coś nowoczesnego w końcu. Tak czy siak zamiast analizować czy da się wycisnąć o 0,5EV z świetlówki więcej lepiej analizujcie co da się wycisnąć dzięki takim zajefajnym obiektywom jakie ma nasz system.
Na wstępie jednak proponuję przeanalizować, co, kogo, gdzie, jak długo i w jaki sposób należy wyciskać, żeby mieć kasę na 35-100 albo 14-35 :)