APZ, fajne masz tam swojskie krajobrazy, a Mirek szalej z pędzlami jak Picasso :grin:
Wersja do druku
APZ, fajne masz tam swojskie krajobrazy, a Mirek szalej z pędzlami jak Picasso :grin:
Dzięki merti. Dziś spomiędzy chmurek wyglądało momentami słonko - to i owo co ono wyczarowało mnie udało się utrwalić.
Pozdrawiam AP.
384.https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1319582563
Dla mnie, 384 jest jakieś "brudne", kolory niezdecydowane. Zdjęcie ma dziwną (burą) tonacje ale może to wina mojego ekranu :roll:
Trochę pobawiłbym się kolorami.
Co Ty na to?
Trochę za granatowo, ale lepiej - wieczorem wrzucę RAW-a będzie łatwiej coś wydobyć - to były ciężkie szare chmury i przebłyski słońca pomiędzy chmurami na drzewach.
Pozdrawiam AP.
Można poprawić, to nie problem ;)
Załącznik 56461
Na Twoich zdjęciach, rzadko kiedy jest dużo światła ;)
Dlatego, obróbka jest trudna ale możliwa. Trzeba się mocno przyłożyć, żeby pokazać to co warte w tych zdjęciach do pokazania.
Mam dokladnie takie samo odczucie jak Helmuth, zreszta nie tylko przy ostatnim zdjeciu. Fotografujesz piekne miejsca Andrzeju, ladnie kadrujesz, ale kolory sa zawsze jakies takie bure.
Nie musza byc tak strasznie soczyste jak ja lubie, ale co sie znimi u ciebie dzieje. :???:
Mysle, ze to nie wina ekranu mojego i Helmutha, tylko cos co robisz w obrobce. Pobaw sie suwakami troche inaczej, ciekawe jak ci wyjdzie.
Pozdrawiam
Przykro mi niezmiernie - maniera jakaś moja widać się wkradła. A tak naprawdę to na razie nie panuję wciąż nad kolorem. Tak lepiej?
Ładuję RAW-y na serwer http://infbase.net/APZ/fileupload/index.php 382,383,384.
Pozdrawiam AP.
Pobawiłem się z 384
Raw-a wywołałem w OV2, zmieniłem jedynie balans bieli na 5300K (słoneczko). Potem obrabiałem w Gimpie.
W pierwszym poleciałem poziomy z automatu, przeskalowałem i wyostrzyłem:
Załącznik 56505
Z drugim trochę się pobawiłem:
Załącznik 56506
A ja tym Helmuta z automatu.Mam pytanie.Czy ta ziemia orna tam jest taka brazowo zolta??pozwolilem sobie w czarnoziem pojsc troche:mrgreen:i na burze zasugerowac:mrgreen:Załącznik 56507Załącznik 56508