Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń
Gratuluję - ładna panorama zresztą jak wszystkie twoje zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Blueion
... piechote a nie lodka. ...
Teraz się tego dopatrzyłem, co nie zmienia faktu, że i tak mi się podoba. Pomysł wyjścia przy odpływie dalej od brzegu to kolejne ciekawe doświadczenie.
Mi sie tez bardzo podobalo. Jak ktos lubi to mozna bylo sobie malzy nazbierac i ugotowac na ogniu.
Pieeeeenkna panoramka, wielkie gratki
Pytanie do fachowców, da się zrobić tak, żeby Pen automatycznie robił co 1 s zdjęcie? Używacie Peny do f. latawcowej? Pytam w kontekście zdjęć w IR na potrzeby projektu naukowego, jaki mam zamiar wiosną przeprowadzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Pytanie do fachowców, da się zrobić tak, żeby Pen automatycznie robił co 1 s zdjęcie? Używacie Peny do f. latawcowej? Pytam w kontekście zdjęć w IR na potrzeby projektu naukowego, jaki mam zamiar wiosną przeprowadzić.
Oczywiście, ja używam E-PM1. Wszystkie PEN z wyjątkiem E-PL1 mają wyprowadzenie migawki na gniazdo USB więc albo samemu robisz wyzwaladło albo kupujesz wężyk z interwałem. Druga możliwość to małe serwo naciskające spust migawki, tak kiedyś robiliśmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Oczywiście, ja używam E-PM1. Wszystkie PEN z wyjątkiem E-PL1 mają wyprowadzenie migawki na gniazdo USB więc albo samemu robisz wyzwaladło albo kupujesz wężyk z interwałem. Druga możliwość to małe serwo naciskające spust migawki, tak kiedyś robiliśmy.
Dzięki za info.
@romek1967
Blueion świetnie radzi sobie z panoramką:-)
Panoramkę zrobiłem tylko jedną (https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1318592906), ale miałem kosmiczną ilość roboty z prawą stroną obrazu. Ten ostatni sektor tak naprawdę składa się z trzech różnych zdjęć, których użyłem do "łatania" tego, co nie zeszło się razem ze sobą, a na szczęście łąka zamaskowała wszystkie "skuchy" i "niedoróby".
Ale właśnie naszła mnie myśl - Romku, czy nie dałoby się zaprogramować RARC :-) w taki sposób, aby cykl pracy był następujący:
obrót - obrót - obrót - obrót (odpowiednia, programowalna, liczba, aż do pełnych 360 st),
pochył, następnie - obrót - obrót (odpowiednia liczba, aż do pełnych 360 st),
pochył, następnie obrót...
itd.
zamiast dotychczasowego cyklu:
pochył - pochył - pochył - obrót
pochył - pochył - pochył - obrót
itd.
Myślę, że podany wyżej cykl pracy riga dałby większą precyzję przy uzyskaniu materiału wyjściowego do zmontowania panoramy.
Co ty na to? :-D
Co by się miało nie dać. Musiałbym tylko nabyć kilka ATMELków i odświeżyć pamięć ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Co by się miało nie dać. Musiałbym tylko nabyć kilka ATMELków i odświeżyć pamięć ;)
Ktory ATMELek? Programujesz w Assembly, C, Basic?
Zbudowalem cos podobnego w oparciu o projekt Arduino (czyli ATMega323P na osobnej plytce). Niedlugo loty probne.