Patrzyłem na fotoenergię, i na chwilę obecną nie ma tam akumulatorkow do xz-2. Pewnie chodliwy towar :wink:
Wersja do druku
Patrzyłem na fotoenergię, i na chwilę obecną nie ma tam akumulatorkow do xz-2. Pewnie chodliwy towar :wink:
A tak zapytam. Jeśli się zdarzy że podczas robienia zdjęć, takiego zwykłego pstrykania powiedzmy na mieście, czy gdzieś podczas zwiedzania wyczerpie się akumulator w aparacie to da się szybko podładować ten akumulator przez ten powerbank ? Zdarzyło cię się to kiedyś ? Tak mnie to ciekawi.
Po przesiadce z sony też irytowało mnie ładowanie tysięcy zdjęć do jednego wora. Odkryłem jednak pewien sposób, poprzez komputer możemy utworzyć nowy folder na karcie. Zastosowałem nazwę : 101OLYMP , wtedy aparat zapisuje w nim zdjęcia. Zapewne następnie można (z powodzeniem) zastosować 102OLYMP itd.
Uzywam takiego kombo-lombo:
tanie jak barszcz i dobre, jeszcze nigdy mnie nie zawiodlo, nawet pod woda:)
kupuje tu (tanio i dobrze nie jestem powiazany z tym sklepem:))
pozdroofka
jak się wyłącza filtr szumów w JPG ? i jakie są plusy i minusy tego ? pozdro
Menu -> trybiki ;) -> Opcja E -> Redukcja szumu i Filtr szumów
dzięki, czy opcje z menu działają we wszystkich trybach? zarówno Auto i np. P ? Jeszcze czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak najlepiej używać Redukcja szumu i Filtr szumów ? Kiedy z tego korzystać a kiedy nie?
---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post był o 13:23 ----------
znalazłem wypowiedź kolegi z tutejszego forum:
Redukcja szumu (noise reduction) stosowana jest podczas długiego czasu naświetlenia - ze statywu, w zdjęciach wieczornych/nocnych/ciemnych lokalizacjach. Inaczej powychodzą ci czerwono/różne pojedyncze piksele na zdjęciu i będziesz się zastanawiał nad oddaniem sprzętu do serwisu :smile: Ta opcja nie powoduje raczej pogorszenia jakości zdjęcia pod względem ostrości szczegółów (i tak jest ciemno :smile:).
Natomiast filtr szumu, w zależności od siły i algorytmu jego działania ma wpływ na kontury i jakość zdjęcia. Czy lepszy jest filtr w aparacie, czy w zewnętrznym oprogramowaniu graficznym? Stawiam na zewnętrzny soft - czasem zdjęcia trzeba odszumić, a w programie masz nad tym pełniejszą kontrolę i bardziej zaawansowane opcje do wyboru.
Czy można to jeszcze bardziej rozwinąć? Bo to tylko daje ogólny pogląd na całość.