Klasyka z Rymanowa
1918. Załącznik 234299
Wersja do druku
Klasyka z Rymanowa
1918. Załącznik 234299
Bogdan "następną razą" musisz zejść pod mostek. Z innej perspektywy może być ciekawiej, a na pewno inaczej :)
Łosie, zagroda maziarska.
1919. Załącznik 234339
To są Bodzipkowe różności, więc nie musi być tylko foto.
Jak wspominałem, mam nową maszynkę, a że dysk ma sporo miejsca, więc postawiłem sobie także Windowsa. Dodam że legalnego :D
Windows jest mi potrzebny do m.in. aktualizacji oprogramowania w sprzęcie... bo na Linuxa nie produkują.
Ale ja nie o tym.
Potrzebuję do RAW-ów jakieś oprogramowanie - na razie darmowe, potem się zobaczy.
LR to śpiew przyszłości.
Nie daj się wrobić w LR!
To proponuję:
Trial 90 dni, a teraz zniżka w zakupie 50% (dziś 120PLN). Aktualizacje gratis.
Możesz na tym poszaleć, postakować, HDR'y i panoramy porzeźbić, a nawet możesz zostać retuszerem.
https://affinity.serif.com/en-gb/photo/
Żadnych, i kupuj, bo tanio.
Pomogę w ujarzmieniu AP, jakby co.
@Bodzip Do zrządzania zdjęciami to:
https://www.pcworld.pl/ftp/pc_118588...17-0-1-12.html
Używam od lat i nic wygodniejszego nie znalazłem. Też pomogę, jakby co.
1919 bardzo sympatyczny klimat :-)
Co to jest C1 - mówcie do mnie po Windowsowemu :mrgreen:
1919 - przydałby się w tej chacie mechooptyk by ogacić chałupę. Między balami prześwituje.
Chyba jednak w posługiwaniu sie warstwami gradientami jest łatwiejszy. Do tego praca na kolorze jest łatwiejsza, chyba.....:)
Łatwiejszy jest też export.
@Bodzip Capture One czyli C1
Strasznie przeraziła mnie prosta linia tej rzeczki i mam nadzieję, że znajduje się daleko terenów zalewowych. Widziałem co potrafią zrobić z terenem wyprostowane koryta strumyczków. Zawartość szopy ciekawa.
Przez samo centrum uzdrowiska.
Ciekawie kiedyś było :mrgreen: To jest E-400. Sorry, jest jak jest :roll:
1920. Załącznik 234691
Żegiestów
1921. Załącznik 234727
Fajna pora dnia Ci się trafiła i fajne zdjęcie z tego wyszło.
Jeżeli mogę zapytać, czym robione to zdjęcie i czy to JPG z puszki czy czymś obrabiane?
Pytam bo ta latarnia (chyba latarnia) na pierwszym planie po prawej wydaje się zdeformowana albo przez obiektyw, albo przez perspektywę.
Jak na tak szeroki kąt to i tak jest nieźle. Ten obiektyw jest w pełni manualny czy ma jakiś profil z korektą?
W pełni manualny, ale jest rektalinearny. Musiałem go ciut unieść i stąd lekkie zniekształcenia.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A taki nas pilnuje :)
Niestety nie lubi Jagny :roll:
1922. Załącznik 234739
Żegiestów...
1923. Załącznik 234762
1924. Załącznik 234761
1925. Załącznik 234760
Nie wiem jak to się nazywa, ale są fani którzy nałogowo fotografują pociągi. Ja to tylko z doskoku :)
Żegiestów.... Ile tam ryb w Popradzie wyciągnąłem przed laty. A tańce jakie były w rest. "Poprad" czy "Zdrojowej" To byli czasy. :grin:
Ryby zostały. Reszta upadła. Nie ma restauracji, nie ma domów wczasowych. Ten "najgłówniejszy" się odbudowuje.
Żegiestów stracił prawa uzdrowiska. Odzyskał je niedawno dzięki połączeniu (w sumie dla atrakcji zimowych) trzech miejscowości - Krynica - Muszyna - Żegiestów w jeden kompleks sportowo-rekreacyjny.
O walory lecznicze i sanatoryjne każde z tych miejscowości musi samo zadbać.
Ten kompleks po prawej stoi pusty i martwy. W szybach pajęczyny, fotele z dziurami wyżartymi przez mole leżą poskładane pod oknami.
Ten kompleks na wprost - ktoś odbudowuje z ruiny.
Jedynie kościół się ostał - a że zdjęcia w niedzielę robione więc był pełen ludzi.
1926. Załącznik 234788
Muszę się tam kiedyś wybrać zobaczyć zmiany.
Żegiestów c.d.
1927. Załącznik 234824
1928. Załącznik 234826
1929. Załącznik 234825
To Ty teraz jesteś podróżnik pełną gębą . To tu, to tam. :)
O ile pamiętam to Polska jest tam gdzie torowisko. Po drugiej stronie Popradu to Słowacja...
Żegiestów c.d.
Oooo, moje auto :mrgreen: @Krakman - ten budynek ośrodka wypozynkowego -> Zamek, też stoi pusty i zaniedbany. A tak efektownie wygląda z daleka.
1930. Załącznik 234883
To już chyba tradycja, że ośrodki które tętniły życiem w czasach gdy granice były zamknięte, teraz świecą pustkami albo wręcz obracają się w ruinę. I to nie tylko w Polsce.
A auto czemu takie malutkie? :)
Ładne i ciekawe miejsce. Ośrodka wypoczynkowego szkoda ale takie czasy.
Muszyna - Złockie
1931. Załącznik 234942
1932. Załącznik 234943
1933. Załącznik 234944