Wspaniałe ostatnie wrzutki :) dziękuję że mogę tu u Ciebie zobaczyć czego nie widzę w swoim otoczeniu, świetna relacja foto :)
Wersja do druku
Wspaniałe ostatnie wrzutki :) dziękuję że mogę tu u Ciebie zobaczyć czego nie widzę w swoim otoczeniu, świetna relacja foto :)
Chciałbym jeszcze raz pokazać kszyka.
363.
Tym razem w półminutowym nagraniu.
Kszyk długim dziobem sonduje błotnisty grunt w poszukiwaniu pokarmu.
https://www.youtube.com/watch?v=TsE5KSpb_tY
Pozdrawiam
Jak zwykle świetne foty, filmik też :)
sieweczka nr 356 zdecydowanie dla mnie wygrywa :)
kszyk fajnie krzyczy ;)
Ptaszki pięknie uchwycone, a i lekcje z ornitologii pouczające. :mrgreen:
U Ciebie jak zwykle pieknie. Sieweczka rzeczna czyszcząca sobie oko mnie rozbroiła :-) samica bażanta z 340 także :-)
Kszyk zarówno fotka jak i filmik świetne.
Marcin, cudne wszystkie. Pozdrawiam gorąco, :)
Aż mi wstyd że dopiero teraz trafiłem na ten wątek. Super zdjęcia i do tego fajne opisy. Sukcesywnie przejrzę cały. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję Wszystkim za miłe słowa. Witam Cię Andrzeju i zapraszam do przeglądania, coś ciekawego może się znajdzie.
W mojej okolicy czuć już wiosnę, ptaki odzywają się jak w marcu. Dzisiaj przyleciało nawet kilka szpaków, w takich chwilach trzeba pamiętać o dokarmianiu, bo może być im ciężko zdobyć pokarm.
Dzisiaj po raz kolejny najmniejszy z łuszczaków, kulczyk w kilku odsłonach. Te ptaki pojawiły się u mnie w chwili, kiedy zaczęły owocować pierwsze wiesiołki jakie zasiałem w ogrodzie, uwielbiają nasiona tej rośliny.
Tak wygląda młody ptak, mało barwy żółtej i dużo kresek w upierzeniu.
364.
Samica mniej intensywnie wybarwiona od samca.
365.
I na kolejnych zdjęciach samce, bardziej żółte na głowie i piersi.
366.
Lubią żerować na ziemi, zjadają głównie nasiona chwastów.
367.
Samiec po znalezieniu dogodnego miejsca na szczycie wysokiego drzewa, zaczyna pięknie śpiewać, jest blisko spokrewniony z kanarkiem.
368.
Ptaki te mają bardzo wrażliwy układ oddechowy na chemikalia, dlatego kiedyś razem z kanarkami były wskaźnikami do wykrywania różnych zanieczyszczeń niebezpiecznych dla ludzi, np. w kopalniach.
369.
370.
Ja to muszę kiedyś na spokojnie ten Twoj ogród zlustrować ;-) Pięknie Marcin !!