Ciekawą rzecz znalazłem:
http://www.amazon.com/dp/B008UVIT7M/ref=cm_sw_su_dp
W zasadzie nie trzeba tłumaczyć - wszystko widać :) Zamiast szukać idealnej torby/plecaka foto, można kupić "normalne" nosidło i użyć takiego wkładu.
Wersja do druku
Ciekawą rzecz znalazłem:
http://www.amazon.com/dp/B008UVIT7M/ref=cm_sw_su_dp
W zasadzie nie trzeba tłumaczyć - wszystko widać :) Zamiast szukać idealnej torby/plecaka foto, można kupić "normalne" nosidło i użyć takiego wkładu.
Jakiś czas temu stałam się właścicielką tego oto plecaka
http://store.lowepro.com/backpacks/photo-sport-200-aw
Po małym testowaniu przyszedł czas na podzielenie się opinią o nim, może komuś się przyda :)
Opinia na temat plecaka powstała na podstawie doświadczeń na niezbyt forsownej wycieczce górskiej - spacerowej po Bieszczadach jednak w warunkach pogodowych zmiennych - od upału po solidny deszcz i burzę.
Dużą zaletą plecaka jest jego niefotograficzny wygląd, prezentuje się on raczej jak zwykły plecak turystyczny, nie zwraca na siebie uwagi - o ile oczywiście wybierzemy szary kolor a nie proponowany również pomarańczowy :)
Materiał z którego plecak jest wykonany wydaje się być bardzo delikatny i podatny na “urazy” w rzeczywistości jest jednak dość mocny i łatwo usunąć z niego błoto, kurz itp :)Od materiału należy płynnie przejść do skomentowania wagi plecaka - jest on bardzo lekki jak na plecak tego rodzaju, producent podaje, że jego waga wynosi1,3 kg
Waga plecaka była dla mnie jednym z ważniejszych argumentów przy zakupie, wystarczy że dźwigam to, co nawrzucam do środka ;) Nie próbowałam też jakoś znacznie plecaka obciążać, nosiłam ze sobą tylko to co przydaje się na jednodniową wycieczkę - termosik z kawką, cienki polar, softshell, dodatkowa cienka kurtka przeciwdeszczowa, portfel, prowiant, mała apteczka i oczywiście aparat z dodatkami ale o tym za chwilę.
Plecak bardzo łatwo się pakuje - ma niewielką kieszeń w górnej klapie, wewnątrz plecaka też jest mała kieszeń mieszcząca portfel, telefon itp. wraz z zaczepem do np. kluczy. Z boku mamy kieszeń którą można wykorzystać na wodę mineralną, termos lub statyw - są też pasy ściągające. Na zewnątrz plecaka jestteż “klapa” pod którą można schować na szybko polar czy kurtkę - przydaje się.
Zaletą plecaka jest też to, że nie jest on podzielony na komorę dolną“aparatową” i górną - miejsce na aparat to jakby kieszeń z bocznym dostępem a naokoło niej jest miejsce do upychania różnych rzeczy, także możemy wykorzystać całą długość plecaka pakując wedle uznania wodę mineralną, statyw czy złożony w wałek polar itp. Do tego plecak cały jest w paskach i trokach, śmiem stwierdzić że co się do niego nie zmieści to można do niego przytroczyć i już. Tutaj wychodzi jednak pewna wada - paski są długie a kiedy nie są używane nie ma ich gdzie schować, brak jest zwykłych szlufek, żeby je podwinąć i jakoś estetycznie schować.
Dodatkowo na pasie biodrowym jest kieszonka po każdej ze stron. Do kieszonki mieści się dekielek obiektywu lub telefon rozmiaru xperii mini pro :)
Wygoda noszenia plecaka nie jest powalająca, nie ma specjalnego systemu nośnego masującego plecy z klimatyzacją. Jednak jakieś tam gąbeczki są i przy rozsądnym pakowaniu plecaka sprawdziły się całkiem dobrze podczas kilkugodzinnego marszu, do szelek też nie mam większych zastrzeżeń.
Materiał, z którego wykonany jest plecak przez jakiś czas trzyma wodę napowierzchni, jednak przy większej ulewie warto założyć pokrowiec - zakłada się wygodnie - nie trzeba nawet przystawać i w ciągu paru godzin mocniejszego i słabszego deszczu nic nie przemokło. W plecach jest także kieszeń na camelbag,zamiast niego świetnie czuje się tam np. tablet czy mapy - albo jedno i drugie:)
Wreszcie komora na aparat - jest dość duża, swobodnie mieścisię e-30 z 14-54 i 70-300 jakieś drobiazgi też jeszcze można upchać. Chyba poraz pierwszy mogę powiedzieć, że nie musiałam się szamotać z torbą/plecakiem.Zamki chodzą bardzo dobrze i można je odpinać i zapinać jedną ręką - dostęp do aparatu po zrzuceniu jednego “ramienia” też jest dość prosty i nie frustrujący.Komora na sprzęt wyposażona jest także w coś w rodzaju ściągacza, który sprawia, że sprzęt się nie telepie w środku i zajmuje mniej miejsca.
Podsumowując - jest to bardzo fajne połączenie plecaka na aparat z plecakiem turystycznym. Plecak jest pakowny, lekki i wygodny w użytkowaniu, wygoda noszenia zależy od tego jak dużo rzeczy postaramy się doniego upchać. Do zalet należy zaliczyć kieszenie wewnątrz i na zewnątrz plecaka oraz kieszeń boczną, dużo pasków, pokrowiec przeciwdeszczowy i świetniechodzące zamki.
Wadą będzie przede wszystkim cena, słaby system nośny (no ale to za wagę i wielkość) i majtające się paski (jakoś je ogarnęłam ale wkurzamnie to i tak)
Skoro przez cały tydzień nie żałowałam, że targam ze sobą lustrzanę z obiektywani to chyba spełnił swoją rolę :)
Ach - plecak ma też gwizdek “ukryty” w pasie piersiowym,nawet go przetestowałam - odwrócili się wszyscy na szlaku oprócz tego kto powinien, zdecydowanie lepszy jest więc standardowy krzyk rozpaczy “daaaleeekojeeeeeszczeeeee???” :)
Załącznik 89541
Bardzo fajny test :)
Szkoda, że praktycznie żaden z tańszych plecaków fotograficznych nie ma lepszego systemu nośnego.
Na szelkach od plecaka są miejsca do przytroczenia etui z GPSem albo telefonem?
czy ktoś może polecić jakiś worek wodoszczelny. będę potrzebować czegoś takiego do zabezpieczenia aparatu z obiektywem lub małego plecaka foto podczas płynięcia wpław górską rzeką do jej źródła. ogólnie jest płytko lecz kilkadziesiąt metrów trzeba będzie pokonać płynąc. myślę, że pojemność ok. 30-50l z możliwością przełożenia przez plecy.
Poszukaj workow żeglarskich na allegro. Torba do środka i do częściowego zanurzenia sie nada.
Adambieg dobrze prawi. W Decathlonie masz różne wymiary. O: http://www.decathlon.pl/C-611258-tor...y-wodoszczelne
o nie skojarzyłem, rzeczywiście żeglarskie kajakarskie akcesoria powinny się nadać, dzięki chłopaki
Znów pozwolę sobie na malutki spamming i zareklamuję znajomka. Mad Onion zaczął szycie jakichś rupeci do noszenia aparatów. Nazwali to sobie "Adventure Photographer" - zrobione trochę na modłę militarną i system mocowania pasuje do różnych akcesoriów wojennych (na wypadek, gdyby ktoś już miał kamizelkę w systemie MOLLE ;) )
Załącznik 93140
Trochę przypomina mi to system ThinkTank.
Byłoby ciekawiej, gdyby oprócz militarnej zieleni dołożyli taktyczną czerń i jakiś żywszy kolor w rodzaju jasnego szarego.
Ups. Przepraszam, są inne kolory, moje niedopatrzenie.