Pierwszy flagowiec od OM - bis
Cytat:
Zamieszczone przez
paparapa
…jak oceniasz jak ma wyglądać efekt końcowy? W puszce na wyświetlaczu, czy w kompie?
Na wyswietlaczu. Na kompie te zdjęcia tylko archiwizuję i zmniejszam do publikacji. Gdybym wtedy zauważył, że coś wygląda nie tak, jak chciałem, to bym poprawiał. Ale zdarza się to sporadycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
paparapa
…chowanie szumów w głębokim cieniu narożników... sorry tego nie kupuję.
Masz na myśli chowanie szumu pod winietą w narożnikach? Niczego takiego nie robię. Gdyby szum mi bardzo przeszkadzał, to bym po prostu odszumił RAWa. Z reguły jednak szum pozostaje taki, jaki wyszedł i niczego z nim nie robię.
Cytat:
Zamieszczone przez
paparapa
Nie kupuję też tak mocnego tonowania światła słonecznego i refleksów świetlnych na szybach.
Nie zachwyca mnie również, gdy histogram pokazuje niemal jedno stopniowy deficyt światła na zdjęciu z rozświetloną słońcem sceną.
Na którym zdjęciu? Bo możliwości gaszenia świateł w silniku JPEG Olympusów są znikome (niestety, w Fuji są dużo lepsze), więc uzyskanie tak drastycznych efektów nawet nie jest możliwe.
Cytat:
Zamieszczone przez
paparapa
Jak pozwolisz, to wkleję tu do porównania Twoje fotki. I moje poprawione według mojego widzimisię. :).
No dobra. Nie wiem, czy to odpowiedni wątek, ale proszę bardzo.