Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Ja ciekaw jestem w ile jeszcze aparatów wsadzi Olympus tą matryce z 16mpx
Dopóki nikt nie wymyśli niczego lepszego niech nie kombinują. Nikon najlepsze matryce wsadzał w D5100 i pochodne, po przejściu na 24Mpx dynamika siadła o 1EV.
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Chociaż Canon jest chyba rekordzistą pod względem aparatów z tą samą matrycą 18mpx :P
I dla odmiany jest to wyjątkowo badziewiasta matryca.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Poczytałem i rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, gdzie w RAW-ie może być zastosowana stratna kompresja. Tylko po grzyba mi taki RAW? Jak dla mnie sztuka, dla sztuki.
Do timelapsów, sportu, w ogóle długich serii. W stosunku do jpg zachowują dynamikę i możliwość kształtowania wb po naświetlaniu.
Tymczasem na ostatnich targach elektroniki CES tylko (albo prawie jako jedyny) Olympus nie pokazał nowego aparatu.
Szkoda, miałem nadzieję poznać e-m10 o którym już plotki są. Może 13tego lutego na targacj CP+ w Yokohamie pokaże.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Tymczasem na ostatnich targach elektroniki CES tylko (albo prawie jako jedyny) Olympus nie pokazał nowego aparatu.
Szkoda, miałem nadzieję poznać e-m10 o którym już plotki są. Może 13tego lutego na targacj CP+ w Yokohamie pokaże.
E-M5 tanieje w USA, bedą nowe aparaty za kilka miesięcy...
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Do timelapsów, sportu, w ogóle długich serii. W stosunku do jpg zachowują dynamikę i możliwość kształtowania wb po naświetlaniu.
A widzisz, to dla mnie coś nowego, bo nigdy timelapsów nie robiłem i tego pod uwagę nie wziąłem. Dzięki :)
Nowe informacje o E-M10 - ma mieć okrojoną stabilizację, czujnik z E-M5 i procek z E-M1 - a co z uszczelnieniami ?
http://www.43rumors.com/ft5-new-e-m10-has-3-axis-ibis/
Moze nie miec uszczelek. Cyferkami patrzac, to E-M10 powinien byc modelem ponizej E-M5, ktory jest ponizej E-M1.
Stabilizacja 3-osiowa też na to wskazuje... czyli jednak "entry level"
Ze wzgledu na postep moze to byc nawet lepszy wizjer niz ten w E-M5. A mozliwe tez, ze w ogole zarzuca linie Pen, jako po prostu gorzej sprzedajaca sie.
Sens takiego modelu widzę, jeśli będzie cenowo poniżej E-P5, oraz także taniej od E-M5. Chyba, że dadzą mu jakieś istotne funkcje.