Dzięki za gratulacje. I najważniejsze, za to, że dzięki Waszym wpisom zdecydowałem się kupić ten aparat:-) Na razie się z nim nie rozstaje, narzeczona jest trochę zazdrosna, ale jak jej pstryknę parę fotek, to jest ok:P
Wersja do druku
Dzięki za gratulacje. I najważniejsze, za to, że dzięki Waszym wpisom zdecydowałem się kupić ten aparat:-) Na razie się z nim nie rozstaje, narzeczona jest trochę zazdrosna, ale jak jej pstryknę parę fotek, to jest ok:P
To musisz z nią o tym sprzęcie rozmawiać. Ot, przejść w markecie na stoisko z aparatami, pokazać że fajny sprzęt, dać pomacać. W trakcie serfowania po sieci pokazać zdjęcia lub jakieś porównanie albo recenzję aparatu. I tak przez jakiś czas, tylko broń Boże nie mów nic o kupowaniu. W końcu temat aparatu będzie tak normalny, jakby ten aparat był już Wasz (słowo "Wasz" jest tu bardzo istotne), w tym momencie nie pozostaje nic innego jak przynieść do domu aparat, bo jak zbyt długo będziesz o nim gadał, to małżonka zacznie się wkurzać. Najistotniejsze to wyczaić ten moment, gdy jeszcze wykazuje zainteresowanie tematem, a jeszcze nie jest znudzona Twoją monotematycznością.
A kwiatki i wino też dobry pomysł, tylko nie od razu przy zakupie aparatu, bo pomyśli, że to z powodu zakupu nowej zabawki. To trzeba tak dużo wcześniej lub jakiś czas po zakupie, jak gdyby nigdy nic, ot, chciałeś dać.
Się rozpisałem, ale w końcu to forum fotograficzne i trzeba się dzielić radami.
No jakiś sposób myślę że znajdę na przekonanie małżonki. Ten kompakcik bardzo mi się podoba. I myślę że byłby w sam raz dla mnie. W sobotę podjadę z żonką do sklepu, to przypadkiem podejdę do działu foto aby jeszcze bardziej przypadkowo rzucić okiem na wspomniany sprzęt. :wink:
Ja tam wolę od ukochanej inne prezenty dostawać ;) :p
Postaraj się ją zainteresować aparatem. U mnie zadziałało ;) :D
---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post był o 22:55 ----------
Oż w mordę, zapomniałem, że moja połowica też ma konto na forum :oops:
Zdradzę ci pewien sekret odnośnie robienia portretów tym aparatem.
Ustaw filtr szumów wyłączony, pomiar światła centralnie ważony (nie punktowy, nie matrycowy). Zrób zdjęcie na max zoomie. Kompresja: Super LF.
Możesz to zrobić spokojnie w trybie P, automatyka XZ-2 ustawi przesłonę, tak aby wyciągnąć maximum z obiektywu (zazwyczaj f/3,5 - f/4).
Powinno Ci wyjść zdjęcie, które jakością nie ustąpi lustrzankom.
---------- Post dodany o 09:24 ---------- Poprzedni post był o 09:23 ----------
... jeszcze gradacja normalna (nie auto).