T48 (SU-57) - Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie.
Załącznik 170132
Wersja do druku
T48 (SU-57) - Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie.
Załącznik 170132
Pływająca stacja demagnetyzacyjna SD-13 proj. B208 oraz okręt rozpoznania radioelektronicznego ORP Nawigator proj. 863 w porcie wojennym Gdynia.
Załącznik 170202
Brytyjski pocisk rakietowy z głowicą nuklearną Avro Blue Steel na pojeździe AEC Mandator G4, przenoszony przez samoloty bombowe serii V - Muzeum RAF Londyn.
Załącznik 170240
130mm B-2ŁM stanowiące uzbrojenie ORP Wicher II (proj. 30bis) - Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni.
Załącznik 170266
Grizzly I (kanadyjska wersja czołgu M4A1 Sherman) - Muzeum Wojska Polskiego Warszawa.
Załącznik 170334
Polski piechur z 1936 roku w mundurze salonowym - Muzeum Wojska Białystok.
Załącznik 170391
Jest to ciekawa uwaga, która skłoniła mnie do sprawdzenia w czym rzecz. Po przejrzeniu wielu zdjęć tego czołgu, można zauważyć, iż wiele egzemplarzy Grizzly jak i Shermanów miało dospawane płyty pancerne z obu stron kadłuba. Było to podyktowane relatywnie słabym opancerzeniem tych wozów. Niestety nie znalazłem odpowiedzi, czy robiono to fabrycznie, czy też w warunkach polowych siłami załóg. Nie wykluczałbym także obu tych możliwości. Najlepiej byłoby to sprawdzić w jakiejś dobrej monografii (są takowe np. w źródłach anglojęzycznych). Tutaj w formacie PDF można zobaczyć foty chyba wszystkich zachowanych do naszych czasów maszyn Grizzly.
Pozostając w klimacie pojazdów gąsienicowych, wrzutka czegoś mniejszego - Sd.Kfz. 302/303, lepiej znany jako Goliath. Eksponat pochodzi z Muzeum Transportu w Bratysławie.
Załącznik 170457
Kojarzy mi się to z pewnym filmem o II WŚ Spielberga, gdzie załoga bombowca w czasie nalotu straciła podwozie i facet z samolotu, który był rysownikiem i obsługiwał taką wierzyczkę dorysował podwozie u siebie w rysowniku jak z komiksu i na takim wylądowali, ponieważ cudem pojawiło się pod samolotem :)