Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Dzięki Romer1967. Linka fi 1.5mm skórę tnie równo. :)
Pozdrawiam
Co prawda to prawda. Tnie albo parzy. Ja uzywam Wells Lamont 838XL z krowiej skorki i jestem z nich zadowolony chociaz czasami linka sie zesliznie na ten ostatni nie zakryty przegub i przypomni o sobie. Mam tez kevlarowe o jakich mowi Jack ale wydaja mi sie za sliskie by zatrzymac ociekajaca linke albo przytrzymac zeby zrobic wezel. Ze skorzanymi nie mam tego problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Blueion
Co prawda to prawda. Tnie albo parzy. Ja uzywam
Wells Lamont 838XL z krowiej skorki i jestem z nich zadowolony chociaz czasami linka sie zesliznie na ten ostatni nie zakryty przegub i przypomni o sobie. Mam tez kevlarowe o jakich mowi Jack ale wydaja mi sie za sliskie by zatrzymac ociekajaca linke albo przytrzymac zeby zrobic wezel. Ze skorzanymi nie mam tego problemu.
Dlatego właśnie mam ALEXy, one łączą skórę i kevlar :)
Fajna, teraz efekty tej pracy możesz zapodać ;)
Galeria z 14-10-2012 KAP na plazy na Coney Island poludniowa czesc Brooklynu. Niektore ze zdjec juz tutaj byly. Latawiec Delta rozpietosc 3.6m wysokosc 1.8m. Aparaty NikonP6000 i GoPro HD2. Maksymalna rozwinieta dlugosc linki ok 300m.
Fajna seria ale fiszajów dalej nie lubię ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Fajna seria ale fiszajów dalej nie lubię ;)
Wiem :) dlatego jest tam tez troche "normalnych" z Nik P6000 ten tak nie znieksztalca. Niestety popelnilem blad i ustawilem przeslone w nim dosc wysoko wiec sporo bylo nieostrych. :) Warunki byly sprzyjajace i wszystko latalo ok, chociaz przy ziemi na poczatku dnia bylo cicho. Zima idzie pewnenie bedzie troche wiecej czasu na przebiorke zdjec.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Blueion
Wiem :) dlatego jest tam tez troche "normalnych" z Nik P6000 ten tak nie znieksztalca.
Wiem :)
Cytat:
Niestety popelnilem blad i ustawilem przeslone w nim dosc wysoko wiec sporo bylo nieostrych.
Spróbuj ustawić tryb priorytetu czasu dobierając przesłonę do warunków. Praktycznie nie mam nieudanych zdjęć od kiedy tak robię.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Wiem :)
Spróbuj ustawić tryb priorytetu czasu dobierając przesłonę do warunków. Praktycznie nie mam nieudanych zdjęć od kiedy tak robię.
Sprobuje, dzieki Romek. W moim przeslona ma dosc krotki zakres F2.7 - F7.2. Zwyczaj ustawiam tryb Programmed Auto (P) po czym modyfikuje domyslne ustawienia przez skrecenie przeslony do F2.7 (maksymum otwarcia w tym przypadku). W rezultacie aparat dobiera czas to tego ustawienia przeslony chyba ze wyjdzie mu przeswietlenie wtedy automatycznie domyka przeslone by uzyskac prawidlowe. W sloneczne dni uzyskuje dosc krotkie czasy naswietlania 1/1000 -1/2000 przy przeslonach w zakresie f2.7-f5.6 (ISO 100). Prawie wsztkie sa ostre z glebia ostrosci na ogol nie ma problemu. Tym razem za dlugo guzdralem sie z podwieszeniem rigu i aparat mi sie wylaczyl wracajac do domyslnych ustawien czyli w tym przypadku f7.2 czego nie zauwazylem tego bo mialem juz wylaczony podglad na wyswietlaczu.
Musze chyba pojsc za rada innych KAP'erow i zrobic sobie liste rzeczy do sprawdzenia przed wypuszczeniem aparatu w przestworza :)
Dzisiaj poszaleliśmy PowerSled14 i Deltą z emmakites (http://www.emmakites.com/new-10ft-le...mjnol71imemh93) z podczepioną kamerką HD Star (http://www.hama.pl/000952870000/hama...r&searchMode=1)
Pod latawcowaniu i oględzinach sprzętu przed złożeniem okazało się, że rozdarłem nieco poszycie w delcie - a właściwie są 2 nakłucia o średnicy kilku mm
Czym kleić takie coś? (widziałem łatki z klejem ale może można podkleić kawałki poliestru - tylko na jaki klej aby nie był sztywny no i nie popalił/nadpalił/rozpuścił materiału?)
Znalazłem też coś takiego: http://www.emmakites.com/3m-adhesive...mjnol71imemh93
Czy ktoś z Was już takim czymś ratował atawiec?
A zdjęcia wyszły takie:
Delta z emmakites za ca. 100pln z wysyłką dała radę - wiatr około 4m/s
Teraz czaję się na Deltę jeszcze większą: DELTA