Michał, aż się splułem, dałbym Ci plusa, ale system jest "gupi" i ma wszy :mrgreen:
Wersja do druku
1. Balkonowa muszelka
Załącznik 148665
CDN:grin:
Troche mnie ostatnio nie ma, ale nie próżnuję, jeno na wszelkie sposoby szukam ciekawych obrazków.
Przygotuję wkrótce kilka ciekawostek i fotki z Bożego ciała w Łowiczu.
Fajnie było, kolorowo, a resztę sami ocenicie.
a dziś............niespodzianka.
1. Strażaki w akcji.Załącznik 149154CDN:grin:
No fakt, trochę Cię nie było.
A widzisz Heńku, sam byłem trochę zdziwiony, ale tak naświetliło. Powinno być na zdjęciu jak tą tylną pionową roletę otwierają.
A naświetliło się tak bo czas był długi(polowałem też na autobus), roleta jes częściowo otwarta, ale postaci nie ma.
Ale co ciekawe, przyszli do mnie pogadać z ciekawości, a potem specjalnie cofnęli i na światłach dla mnie odjechali.
Jak dopracuję, to pokaże co z tego wyszło. Będzie ciekawie.
a dzisiaj- zapowiedź czyli jak spędziłem Boże ciało w Łowiczu.
START.
1. Eskorta procesji podczas treningu.Załącznik 149227
Ech Wy jastrzębie militarne, poznaliście się w temacie:grin:
Patrząc jak ćwiczą sam odniosłem wrażenie, że z musztrą i bronią to oni zbyt często nie obcowali.
Zresztą czemu się dziwić, na festynie na Nowym rynku okazało się że to PP Łączność. Nie doczytałem tylko skąd.
Ale ćwiczyli pilnie i na procesji plamy nie dali.:grin:
Macie tu prezent.
Obiecałem Wam fotkę z samochodem strażackim, więc..............
1. Na sygnale.
Załącznik 149580
Ciekawe czy się doliczycie ile tu widać pojazdów.
Fotka została zrobiona tuż przy dworcu kolejowym Łódź Widzew.Krańcówka autobusowa stworzyła szanse na kolorowe zawijasy.
Coś nie mogę się doliczyć ile tam jest pojazdów:wink:
Jak wcześniej wspomniałem święto Bożego ciała spędziłem w Łowiczu.
Pora więc na mały reportaż.
1. Rumaki z dorożki.Załącznik 1495832. Korowód.
Załącznik 149584
CDN
Ladna Procesja.
Witam.
Procesja w Łowiczu naprawdę była ładna i było przy tej okazji sporo atrakcji.
to jedna z nich.
1. Dorożka łowicka.
Załącznik 150141
a dzisiaj po załatwieniu sprawy w pewnej instytucji powędrowałem na ul. Piotrkowską... a tam........
2. Stany obrotowe.
Załącznik 150142
Festyn medyczny na którym można było zażyć powyższej atrakcji.
Ja się całkowicie zgadzam Krakman z tym co napisałeś. Ale dla mnie to świetna okazja na foty, zwłaszcza koni, bajeczkie ubranych ludzi i dzieciaków. Wszak po to ja tam pojechałem.
2. Jeszcze inny obrót
Załącznik 150148
I jeszcze coś nietypowego.
Kilka dni temu poszedłem pograć z Brunem w piłkę i zabawa się nieco wcześniej skończyła bo namoją osiedlową uliczkę podjechał nietypowy samochód.Więc ja chodu do domu po Olka i....
3. American Cadilac.
Załącznik 150150
:grin:
Jak więc widzicie, nawet mafoza z Nju jorku do mnie zjeżdżają dzięki czemu nie mam czasu myśleć o tym co codziennie dokucza.
A wracając dziś do domu, podkusiło mnie żeby wdepnąc do pewnej arcyciekawej kamienicy Leopolda Kindermana. Wiedziałem co tam znajdę.
4. Witraż od Kindermana.
Załącznik 150151
Zrobiłem najlepiej jak umiem, ta fotka na to zasługuje. Mroczno było na tej klatce i aż prosiło się o statyw, którego tym razem nie miałem.
Muszę przyznać, że E-5 we współpracy z 12-60 czy 14-54 II spisuje się kapitalnie. W następnym wejściu pokażę Wam moją zabawę na balkonie i ćwiczenia na kwiatkach z 50 mm macro do których zachęcają mnie sąsiedzi, widząc jak codziennie podglądam co urosło.
Nie mam słów wdzięczności za to że mogę sobie sprawiać foceniem, tyle radochy.
Pozdrowerki:grin:
Witam.
Druga wersja witrażu z pałacu Kindermana.
1. Witraż trochę z ...góry.
Załącznik 150437
i dzisiejsza fotka rózy
2. Czerwona Róża ładny kwiat(?)
Załącznik 150438
Całe szczęście że mam balkon, i kwiatki niedaleko hodują. Jest okazja na treningi. Wciągnęła mnie ta zabawa, do tego stopnia że zrobiłem na balkonie "konstrukcję" na które stawiam różne rzeczy i sobie trenuję np. głębię ostrości.
Ostatnio nawet pomidory z lodówki powynosiłem na balkon.
3. Pomidory
Załącznik 150439
Oj cienko tematyczny się zrobiłem.
Pozdrowerki....jeszcze wrócę:grin:
Popracowałbyś nad tym witrażem, i sposobem naświetlania tego typu zdjć , może np. pomiar punktowy na światła?
Andrzeju to jest fota tylko na statyw, a ja robiłem bez statywu.
Tam jest za albo ciemno(oszczędzają), albo za jasno(słońce).
A i wejść tam niełatwo, mnie się udało bo chyba zapomnieli drzwi zamknąć.
Będzie okazja zrobię powtórkę ze statywem. Daję głowę, że wyjdzie dużo lepiej..
Dobra chłopaki, nie będę się spierał bo możliwe że macie rację.
Ale ja muszę to sam sprawdzić.
A z tym swiatłem to tam naprawdę jest zmiennie w zależności od pogody na zewnątrz.
Klatka schodowa jest tam niedoświetlona.
A mnie przy tego typu zdjęciach łatwiej się foci na statywie.
Rację tu mamy, ale samodzielne sprawdzenie to najlepsza nauka, także polecam.
Przy nasłonecznionym oknie (witrażu) jak ustawisz na nie pomiar światła punktowy to aparat dobierze bardzo krótki czas aby w tym miejscu nie przepalić zdjęcia. Może to być nawet 1/1000s, czy krócej. Statyw wtedy zbędny, a nawet i stabilizacja nie potrzebna. Tylko wówczas (przy tak krótkim czasie) to co jest poza oknem czyli ściany klatki schodowej będą mocno niedoświetlone, czy wręcz będą to czarne miejsca.
Jakbyś chciał mieć prawidłowo naświetlone i światła i cienie to tylko z HDR trzeba by próbować i wtedy statyw potrzebny. To siem nawymądrzałem z rana:)
Wiesz, to zależy jak "ciemno" będzie:) Przy bardzo pochmurnym dniu ten czas może być dłuższy..., choć można wtedy podnieść trochę iso (w E5 to pewnie max 800) i też bez statywu powinno się obejść.
Możesz też spróbować z pomiarem światła centralnym ważonym + do tego korekta ekspozycji na minus (ile to już doświadczalnie na miejscu trzeba ustalić). Szczególnie wtedy centralny ważony gdy nie masz słonecznego dnia i mówimy o tej konkretnej scenie.
Sie ma.
Potwierdzacie tylko wszelkie okoliczności do odpowiedniego ustawienia w tym miejscu.
Ja napisałem o statywie celowo, tak jest mi łatwiej eksperymentować, wtedy bym zrobił co radzicie.
Już w podobnych miejscach to testowałem, tyle że moje focenie było załatwione. A w tym budynku po prostu wszedłem bo było otwarte chciałem zrobić szybko kilka fotek zanim mnie ktoś pogoni.ie podnosiłem iso, trochę obawiałem się szumów. Był duży kontrast między światłem z witraża, a ścianami.
Samo zdjęcie myślę że tak źle nie wyszło, skoro i witraż i ściany udało mi się skorygować. Reszta to kwestia poprawy w grafice.
zresztą popatrzcie sami.
Macie rawa w prezencie którego jeszcze nie ruszałem. Niezależnie o moich realnych umiejętności w obróbceja tą fotkę zrobię na OK:grin:
Dlatego dodałem (?) bo widzę że coś mi umkęło. Róże kwitną jak na zawołanie, więc chodzęi się bawię.
Na razie średnio to wychodzi raz lepiej raz gorzej.
Abo ucieka mi głębia, albo ostrość.
Jak nie mogę wyjść robię konstrukcję na balkonie, kładę np. ręcznik i...
1. PogodynkaZałącznik 150448
Jeszcze wróce.:grin:
Przepaliłeś 2,5 EV w światłach...
Tak sobie spsułem Twojego ORF'a. :roll:
W razie czego z góry przepraszam. :wink:
henry1 nic nie popsułeś. Każdy zrobi jak umie.
Dziś znów miałem mały rajd po Łodzi w sprawach bardzo pilnych.
Ale..dzień bez Olka to dzień stracony, odwiedziłem więc co niektóre zakamarki.
Na razie nad nimi pracuję, trochę się uzbierało, a wczoraj dorabiałem autobusom warkocze.
Odwiedziłem znów kamienicę Kindermana i patrząc na witraż przyszło mi do głowy że mogę się do niego ustawić plecami bo widok też był ciekawy.
I uwieczniłem to...
1. Klatka schodowa Kindermana.
Załącznik 150911
Niestety stare łapy nie utrzymały Olka równolegle do schodów. Mimo to sądzę że powstał ciekawy obrazek, a Wasze rady się przydały.
Pozdrowerki:grin:.
Tyle lat chodziło się tymi wszystkimi ulicami i nawet nie wiedziałem że takie wnętrza są w Łodzi:)
Czekam na kolejne próby, może coś z balkonu??:mrgreen:
Panie Kapitanie dobry bajer to pół dniówki. Plażę też na balkonie zrobię.
1. Muszelka z.....skąd chcecie?? Ta jest balkonowa. Dosypię jeszcze piasku, trochę zmoczę i opowiem gdzie byłem nad morzem:grin:
Załącznik 151255
Ostatnio pilnie obserwuję jak kwiatki zaczynają kwitnać.
Dziś podczas spaceru z Brunem zlokalizowałem.....Lilię.
2. Lilia (ta co wczoraj jej jeszcze nie było) Mam nadzieję że nic nie pomyliłem. Będzie więcej, ale muszę się jeszcze na ZD 50mm macro doszkolić:grin:.
Załącznik 151256
A co do wnętrz, znam ich mnóstwo, tyle że już do wielu wejście mocno ograniczone.
No ale jam jest Biker....ja wejdę:grin:
Bawiąc się Olkiem na balkonie....wyeksmitowałem też kuchni polskie jabłka. Teraz będę bojkotował ruski bojkot:grin:
3. Jabłka Bikera
Załącznik 151269
a na koniec ciekawostka. Znalazłem ostatnio w domowych zakamarkach Polskie przedwojenne marki o Socjalistyczne bony drukowane z okazji budowy domu partii (wiecie jakiej)w Warszawie.
4. Stare i do tego Polskie
Załącznik 151274
5. Budujemy partii dom
Załącznik 151275
Janusz, ale perelki znalazles w domowych archiwach...:-)
Ja wiem czy perełki, wielu z Was ma pewnie ciekawsze. Te bony to moja mama dostała w pracy, ale niestety nie znam okoliczności. Na odwrocie jest data 1953.
Jeszcze jeden dzisiejszy kwiatek.
6. Lilia.
Załącznik 151279
cdn:grin:
Widzę, że się zaczynasz fajnie bawić. Brawo :)