Modraszka super, na ostatnim wygląda jakby przywaliła w ścianę ;) aż pióra poleciały..
Wersja do druku
Modraszka super, na ostatnim wygląda jakby przywaliła w ścianę ;) aż pióra poleciały..
Udało mi sie złapać rzadko widzianą Pleszkę. Zdjęcie takie sobie ale jako ciekawiostkę zamieszczam.
Załącznik 191223
Nurogęsiowa rodzinka 500+ :mrgreen:
Załącznik 191424
Tego chyba tu nie wrzucałem ;-) jeszcze ;-)
Dzisiaj już ostatnia relacja z życia naszych Modraszek.
Ostatnia, bo nadszedł czas pożegnania i usamodzielnienia się maluchów. Mieliśmy z żoną niebywałe szczęście (a może to był ich taki przyjacielski plan?), że mogliśmy obserwować opuszczenie przez nie rodzinnego gniazda. Duże przeżycie i emocje. Ile radości mogą sprawić tacy mali skrzydlaci przyjaciele.
Zaczęło sie jak zwykle od porannego pracowitego karmienia. Ale było inne, bo co rusz pokazywała się w otworze domku jakaś główka żółtodzioba. Rodzice nie wchodzili do domku. Potem coraz odważniej maluchy zaczęły wychylać się z otworu. Aż zaczęło się. Pięcioro maluszków po kolei zaczęło wyfruwać. Oczywiście nieporadnie i gdzie popadnie. Na parapet, gzyms domu, krzesło ogrodowe, krzewy. Cały czas pod baczną kontrolą rodziców (i naszą). Dwa maluchy jeszcze są w naszym ogrodzie, pochowane w cyprysie i orzechu. Co jakiś czas rodzice przylatują na kontrolę. Po raz 5-ty przeżywamy tą radość. Mamy obietnicę powrotu pary za rok. Oczywiście skwapliwie uwiecznialiśmy tą celebrę na zdjęciach, które załączam. (przepraszam za przydługie nudzenie, ale co tam.)
Świetna relacja.
Kolejna rodzinka 500+
Załącznik 191460
DżejPi - wspaniała relacja. Brawo
Rewelacyjna fota!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
dzięcielina ;)
Załącznik 191475
uwaga zagadka - znajdź ptaszka? :wink:
(podpowiedź na dole w miniaturce)
Załącznik 191485
w tym roku na działce sikora uwiła sobie gniazdo w... czaszce krowy... myślałem że przylatuje często na brzozy bo dużo gąsienic ale jak podszedłem bliżej to usłyszałem całe przedszkole i już wiedziałem o co chodzi :grin:
Załącznik 191486
pzdr
Hołek
Samiec pleszki z dostawą dla ukrytej w pobliżu młodzieży
Załącznik 191503
Załącznik 191504
jakieś wróblowate, chyba młode
Załącznik 191507
Jakieś 6-7m , nie płoszyła się. Muszę kupić atlas ptaków ;)
Polecam następujące pozycje:
- Lars Jonsson - Ptaki Europy i obszaru środziemnomorskiego.
- Przewodnik Collinsa. Ptaki Europy i obszaru śródziemnomorskiego.
- Peter H. Barthel, Paschalis Dougalis - Jaki to ptak?
Pierwsze dwie to takie ornitologiczne "muszę mieć", natomiast trzecia jest może uboższa treściowo w zamian jest bardzo poręczna w terenie - niestety jest ciężka obecnie do zdobycia (może alledrogo lub inne podobne).
A co do malucha zięby to wczoraj obserwowałem podobnego z odległości niespełna metra :shock: i bezskurcyja wcale nie miała zamiaru uciekać :)
Dzięki coś zanabędę z podanych przez Ciebie :)
Załącznik 191510
Udało mi się ustrzelić takiego oto ptaka.
Obserwowałem parkę, samiec ma czerwonawy ogon.
Nie chcę strzelać co to może być... Może podpowiecie?
Załącznik 191766
Młody ziębolek
Załącznik 191764
Załącznik 191765
Dzięki :)
rodzinna sprzeczka :) fajne.
Nie, to młode karmione, wystawiają dzioby
Roberto, świetne zdjęcie!
Przy okazji mała uwaga co do Przewodnika Collinsa - jest nowe wydanie tej książki. Różni się tym, że szczegółowe dane dotyczące gatunków ptaków, liczebności, występowania dotyczą Polski, a nie jak w poprzednim wydaniu Szwecji. Zewnętrznie różni się ono rysunkiem zięby, a nie czapli siwej.
66 najtaniej znalazłem.zresztą na alledrogo masz pełno
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Też kupiłem, ale zwykłą paczką, cena podobna
z dzisiejszego spaceru po parku
Załącznik 191793
Załącznik 191794
Załącznik 191795
Dzięciołowa para fajna, ale pełzacz (ogrodowy widzi mi się) najbardziej się mi podoba. Jak blisko udało Ci się go podejść?
U mnie taki sobie dzwoniec...
Załącznik 191800
dzwoniec pierwsza klasa! A ten pełzacz to jakieś 8-10 metrów
100-400 nie jest taki zły jak go opisali na optycznych :)
Hahaha no nie, to nie to szkło tym razem :) . To Oly 300mm pro + TC14
[QUOTE=Roberto73;1317231]Hahaha no nie, to nie to szkło tym razem :) . To Oly 300mm pro + TC14[/QUOTE
aha :( właśnie mój plan zakupowy legł w gruzach :) muszę jeszcze dozbierać :)
@Roberto73 - Zdjęcie świetne :)
dzięki, ale dalej nie wiem co to za ptaszyna ;)
Kos? to czemu ten młody kos jest większy od starego kosa, bo to spory ptak był. Ale faktycznie młody kos :) jak patrzę w googla