1 załącznik(ów)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Takie małe cygaństwo na szybko...
Załącznik 92293
Statyw spoko, ale czasem nawet zdjęcie zrobione ze statywem trzeba skorygować. Problem jest taki, że to co widzimy jest "korygowane" przez nasz mózg, gdy patrzymy na jakąś scenę. To samo zarejestrowane przez aparat nagle okazuje się krzywe, przechylone czy co tam jeszcze.
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Takie małe cygaństwo na szybko...
Ale dalej widać po podporach gzymsu, że coś jest z tym zdjęciem nie tak.
Beata, sprawdź gdzie w aparacie masz siatkę pomocniczą. Na podglądzie powinnaś mieć coś takiego:
Co prawda szkoda, że siatka nie jest gęstsza, ale nawet taka bardzo pomaga przy kadrowaniu architektury.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
... jeśli stanę idealnie na środku to i tak okaże się później że przesunęłam bądź też odchyliłam aparat w którąś ze stron. Będę musiała wziąć następnym razem statyw... może to pozwoli na bardziej dokładne dobranie kadru...:)
Jeśli przechylisz aparat, da się to jeszcze naprawić korekcja perspektywy. Jeśli staniesz w złym miejscu- bez oszustwa się nie obejdzie :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Ech... będę próbować:-)
Trening czyni mistrza :)
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
[...]
Beata, sprawdź gdzie w aparacie masz siatkę pomocniczą[...]
Mam włączoną taką siatkę ale z 3 podziałem... pokombinuję z gęstszą...
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Ale dalej widać po podporach gzymsu, że coś jest z tym zdjęciem nie tak.
Wiem :) Chciałem tylko pokazać, że na upartego można trochę pokombinować i coś jeszcze wyciągnąć.
Obiektywy krótkoogniskowe (a takie są w kompaktach) mają to do siebie, że wystarczy lekkie skrzywienie aparatu i zaraz wywalają , krzywią i deformują ... :???:
najlepiej architekturę fotografować z dalszej odległości...i obiektywami o dłuższej ogniskowej, co na ogół nie jest możliwe.. :grin:
i znów jest krzywo.... :(
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
i znów jest krzywo.... :(
Tym razem balans bieli. Może mój monitor - może Twój. Jest taki nalot karmazynu. Kostka brukowa jest raczej popielata, a Twoja tak ciut w czerwień zalatuje.
Przy okazji wyprostowałem :-P
Załącznik 92361Załącznik 92360