No to jednak większą deltę masz i ja ku takiej się będę skłaniał ze względu na możliość latania już od małego wiatru.
Tylko ta cena w latawce.info....prawe 400pln :(
(jestem prawdziwym Polakiem - muszę ponarzekać ;) )
Wersja do druku
No tak, nie ma hobby ktore nic nie kosztuje. Podejrzewam ze na jednej delcie sie nie skonczy ;). Ja niedawno zdaje sie zaczalem a juz plany robie jakie latawce kupie jak do Polski zjade w przyszlym sezonie i szuflade pelna serw srubek i czesci do rigow i nawijakow uzbieralem. Szkoda tylko ze cieplo sie konczy, trzeba bedzie latac w zimnie. U was to chyba nawet snieg juz padal.
Skąd ja to znam, szpejów nigdy nie za mało, a co do zimy u was też ponoć sypało, pewnie w głębi lądu, tak przynajmniej tu pisali i mówili.
U mnie przez kilka dni było tak:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1351888227
Ale w takich warunkach w ogóle nie latam, bo wytrzymałość spada i kruchość tych plastików wzrasta, a w mrozie nie wiadomo ile linka jest słabsza.
Blizej oceanu zawsze troszke cieplej niz w glebi ladu. Widok urzekajacy. Pamietam jak sobie malo paluchow nie odmrozilem brnac przez sniegi zeby popstrykac podobne. Na szczescie (dla moich palcow) smar w moim wtedy Zenicie 12XP zgestnial na tyle ze migawka nie chciala sie wyzwolic :).
O oslabieniu linki i innych elementow w niskich temperaturach nie pomyslalem, zawsze dobrze cos nowego uslyszec i sie dowiedziec.
Dziekuje Apz.
No tylko druga połówka już marudzi, bo to jak mówi już moje kolejne poważne hobby się robi...
Ale i tak wyrozumiała jest jak nie marudziła na walizę do FPV po zestawie do badania skarzenia radiologicznego z demobilu RFN rok 1984...
Lub inne moje wynalazki-samoróby...
---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post był o 18:11 ----------
Czy ktoś z Was używa ogonów do stabilizacji delty ?
Jeżeli tak to o jakiej dlugości i ilu (2, 3?)
Używałem. Jack podarował mi chyba 20m wstęgę. Moim zdaniem ich rola jest czysto dekoracyjna. Jeżeli delta myszkuje na boki to znaczy że jest za nisko, należy ją podnieść do stabilnego wiatru. Mam jeszcze 30m rękaw, Przemek mi zrobił jak miałem problemy z pikującymi FK. Okazało się że winne były linki więc go nie używam. Żeby ogon stabilizował latawiec musi mieć dużą bezwładność czyli musi być dłuuugi i szeroki, ewentualnie zwinięty w rękaw. Tylko obecnie przy moich latawcach nie odczuwam potrzeby stabilizacji. O wiele skuteczniejsze jest dobranie latawca do siły wiatru. Zbyt silny wiatr powoduje nieobliczalność latawca i żaden ogon tu IMHO nie pomoże.
Dzięki za zobrazowanie tematu.
A pytanie było dlatego, że wyszukałem taką deltę (32 dolki z wysyłką):
http://www.emmakites.com/new-10ft-le...c691df502.html
Do FPV zamawiam dużo rzeczy z HK i jeżeli nie napiszą na przesyłce więcej niż 100usd to jest od razu na poczcie.
Jak nie to VAT, a powyżej 1000usd jeszcze cło lub odwrotnie już nie paimętam bo na sczęście tylko raz musiałem zapłacić.
Zawsze w opisie prosze aby jak mogą to wpisali "hobby parts" lub "gift" i poniżej 25 usd (do tej kowty to od razu puszczają)
Co do poprzeczki to dzięki za uwagę o wymianie :)