jak na moje krzywe oko za dużo nieba, za mało ptaka.
Wersja do druku
jak na moje krzywe oko za dużo nieba, za mało ptaka.
jak radzicie sobie z osadzaniem wilgoci na obiektywie o poranku. w łykend spędziłem noc i poranek w namiocie i parowanie obiektywu było bardzo irytujące. musiałem ostrożnie ściągać aparat ze statywu i wycierać szkło - co pomagało na krótko. potem wystawiać lufe na zewnątrz. ciężko to robić gdy dookoła chodzą ptaki. nie ukrywam, że ta sytuacja zepsuła mi kilka fajnych ujęć.
Zostaw aparat na zewnątrz... albo na ziemi w pobliżu tropiku, tak by nie było różnicy temperatur
Warto było poleżeć w błotku - zdjęcia fajne :grin:
Brawo za ruszenie wątku i cudowną wrzutkę. Każdy super :)
świetne kadry
Zacna wrzuta :)
pozdro
kapitalne te ostatnie :)
podziwiam Was fotołowiących za cierpliwośc
mnie by 10 razy skręciło
cacy :) więcej takich :)
Ja często miewam chwile zwątpienia i mam ochotę wystawić cały sprzęt na allegro. Przychodzi jednak taki dzień, że człowieka z powrotem ciągnie nad rzekę, do czatowni czy do lasu i wtedy wszystko zaczyna się od początku. Poza tym żona zawsze mi mówi - nic nie sprzedawaj, bo będziesz żałował. A swoją drogą jest to ciężki kawał fotografii, ale efekty potrafią wszystko wynagrodzić.
Dzisiaj wybrałem się na żołny, bo to już ostatnie dni ich pobytu w Polsce. Udało mi się sfotografować młode, ale byłem ciut za blisko.
Świeetna wrzutka lucas.
Piękne żołny Piotrze.
Pozdrawiam.
Piotr Grześ. Gratuluję spotkania. Żołny super.
W końcu po długich zabiegach udało mi się dopaść tego jegomościa.
Załącznik 94695Załącznik 94697Załącznik 94698Załącznik 94699Załącznik 94700Załącznik 94701Załącznik 94702
Zimorodek fantastyczny, a żołny też piękne.
ta ostatnia bogata wrzutka przepiękna ;)
model idealny
kris70 Miodzik ten zimek ! Szkoda że nie większy w kadrze, przysuń patyk bliżej.
Gratuluje Tobie zdjęcia a modelowi posiłku. Nie udało mi się nigdy capnąć takiego z rybą w dziobie jak miałem fazę na tego ptaka, teraz sobie odpuściłem takie twarde czatownio-zasiadkowe foto na jakieś 30-40lat.
Na żołny jak widać kolejny dobry sezon !
zuiko 50-200. jak zasiadam w nocy w namiocie ustawiam sprzęt w ten sposób, że poza namiot wystaje końcówka obiektywu. problem parowania szkła powstaje tylko w określonej porze poranka. nie dzieję się to cały czas. zastanawiam się, czy może mieć znaczenie to, że sprzęt leży blisko ziemi, trawy, a tam wilgoć jest największa.
---------- Post dodany o 16:56 ---------- Poprzedni post był o 16:52 ----------
kris70 - super zimorodek. u mnie nad wisłą podobno też są. nie mam czasu zrobić rekonesansu. ale ptak jest taki piękny, ten temat będzie jednym z pierwszych w przyszłym roku.
piotr grześ - żołna świetna. gratki
Dzięki wszystkim za przychylne oceny mojego zimka.
Piotr Grześ. trochę się z nim namęczyłem zanim się udało.
Abir ja miałem dokładnie to samo ze swoim 50-200 mm często gdy rano siadała mgła nie mogłem z tym zaparowaniem dojść do ładu. Natomiast Muminek, który leżał parę metrów dalej ,z tym samym obiektywem tylko SWD ,meldował że u niego wszystko o.k. :???:
:-D
Kris70, ładny zimek, szczególnie przedostatnie przypadło mi do gustu. No i fajnie, że ma trochę luzu w kadrze. U mnie zimki mają drugi lęg, poza tym ciężkie miejsce, ale w czwartek siadam, bo zaczęły chyba karmić i kręcą się częściej. Dziś byłem na siewkach, ale pustki straszne i niepotrzebnie tyle na nie czekałem. Wystarczyło położyć się o 90 stopni w lewo i miałbym rokitniczki na widelcu oraz jak dla mnie rarytas czyli kropiatkę. Podeszła do mnie na 4 metry na czystą pozycję, a ja mogłem tylko popatrzeć, ehh...
Pozdrawiam
Świetne żołny i udane łowy na zimka - gratki panowie
Zimorodek ten poruszony - nietypowe ujęcie, bardzo mi się podoba :D
Spotkania z żołnimi dziećmi bardzo zazdroszczę.
A ja mam problem ptasi i nie wiem jak go rozwiązać. Budził mnie na wyjeździe jakiś ptak, którego głosu dotąd nie znałam. Próbowałam go wypatrzeć ale mi się nie udało. Raz mi mignął taki wielkości kosa/kwiczoła, niekolorowy. A dźwięk był podobny do gwizdu chłopaków widzących fajną dziewczynę :D Przeleciałam wszystkie drozdowate odgłosy na ptaki.info i nic podobnego nie znalazłam :( Żadnego punktu zahaczenia.
Piękne zdjęcia. :) Foty Piotrka miałam już okazję podziwiać wcześniej na FB. Gratulacje :)
Aga, a może to był szpak? Szpaki potrafią naśladować różne odgłosy.
Znam dobrze to uczucie lucas-g. Wyobraź sobie jak to przy pierwszej zasiadce na zimka, przyleciał tuż po piątej kiedy było jeszcze szaro usiadł na wbitą prze zemnie wcześniej gałąź, posiedział z pół minuty i więcej się tego ranka nie pokazał:???:. Znowu trzeba było czekać cały tydzień licząc że tym razem się uda. Na szczęście tym razem było inaczej :-P
I żołny i zimek fantastyczne. Dopiero do domu wróciłem, i jest czym oko nacieszyć. Piękne są :)
lucas_g fajne kadry, zwłaszcza pierwsze.
Fajne kadry, fajny model. Gratki
Pełen podziwu - dla autora zdjęć i dla zimka, że taki kawałek potrafił wtrząchnąć :D