Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
E-M10 z obiektywem Lumix 20/1.7 ostrzy pewnie nawet w bardzo ciężkich warunkach. Jak na razie nie zdarzyło mi się żadne pudło AF. Jest wolniej niż w dobrych warunkach, ale pewnie.
Z obiektywem 14-150 na dłuższych ogniskowych w gorszych warunkach przelatuje po całej skali, co trwa nieraz ponad sekundę, ale raczej się nie poddaje - w końcu znajduje ostrość.
Stabilizacja bardzo głośna - jestem w szoku, słychać wyraźnie po wciśnięciu spustu do połowy - kiedy przyłoży się oko do wizjera.
Cytat:
Zamieszczone przez
grisza34
dorzuce foto zrobione w nocy z okna e-m10 bez odszumiania lekko doostrzone. reszta e exifie. powiem, że efekt jest super
Fajne. Pozdrawiam
Ja z błądzącym AF w trudnych warunkach nie mam problemów zarówno na KIT jak i na Panasie 20 1.7
Natomiast mam problem z Panasem w trybie filmowania.
Na KIT nie występuje...Doostrzanie.
AFC, tryb P lub A i na Panasie non stop doostrza/przeostrza. Na KIT elegancko, płynnie i szybko.
https://www.dropbox.com/s/cu1damhmv14lfmy/P4120027.MOV
Niestety trzeba zassać bo na dropboxie kompresja pada...
ooo i tego mi trzeba było :) Ode mnie +
Pytanie z podstaw mam:oops:
Usiłuję ustawić własny pomiar WB (wieczór, pokój, mieszane źródła światła), robię wszystko krok po kroku, i konsekwentnie na końcu mam komunikat "ujemna wartość WB".
Identyczne postępowanie w EM1 (w tym samym pokoju) daje perfekcyjny pomiar balansu bieli. Podobnie było w przypadku EPL1 i EPL3, które w taki sam sposób ustawiałam w pokoju ze światłem mieszanym - zero problemów.
EM10 kaprysi? W świetle dziennym ten problem nie występuje - też tak macie?
Ni ejest to jakiś wielki problem, bo ustawienie odpowiedniej temperatury barwowej dla danego pomieszczenia to chwila, ale... tak się zastanawiam skąd takie zachowanie aparatu, spróbowałam jeszcze teraz w innych pomieszczeniach - to samo - moje EM10 konsekwentnie strzela focha:evil:
A AutoWB nie działa na tyle dobrze?
---------- Post dodany o 01:25 ---------- Poprzedni post był o 00:55 ----------
To bardzo subiektywne odczucie, niepoparte żadnymi miarodajnymi wynikami, ale AutoWB niezwykle precyzyjnie trafia w mieszanym oświetleniu. Może się to zmieni kiedy zabiorę aparat na koncert ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Pytanie z podstaw mam:oops:
Usiłuję ustawić własny pomiar WB (wieczór, pokój, mieszane źródła światła), robię wszystko krok po kroku, i konsekwentnie na końcu mam komunikat "ujemna wartość WB".
Zmień obiektyw.
Miałem identycznie z E-PL3. Jak były założone obiektywy niesystemowe - czyli Sigmy, lub M42
Założony obiektyw to zuiko 14-42 - no chyba bardziej systemowy być nie może...?
Wieczorem zmienię na 12-40 z EM1. A ten 14-42 założę do EM1. Zobaczymy. Powoli tracę nadzieję....
AWB - no nie bardzo, zresztą w EPL1 i EPL3 też to działało średnio - może mam dzikie oświetlenie w domu? Faktem jest natomiast, że to pierwszy aparat, który strzela takiego focha:roll:
Czy ktoś z posiadaczy mógłby to w swoim egzemplarzu sprawdzić?
Natomiast na AF nie narzekam zupełnie, nawet przy jednej małej lampce jest OK.