świetne foty, :)
Wersja do druku
świetne foty, :)
wyszomir, odrobiłem zaległości... genialne... ciągnę właśnie za sobą swoją szczenę...
W jakim kraju takie dziwne zwierzaki żyją?
W Polsce. To wszystko nasze krajowe owady i pająki. Przechodzimy często obok nich i... nie zauważamy.
Super foty "gąsionka" ;):)
Dzięki za pochlebne opinie. Dziś - trochę smutne zdjęcia gąsienic które miały pecha zostać zaatakowanymi przez pasożytnicze muchówki. Muchówki te składają do ciała gąsienicy jajeczka z których wylęgają się larwy żyjące w ciele gąsienicy i zjadające ją stopniowo od środka. Gdy już larwy muchówki dojrzeją do przepoczwarczenia - wygryzają sobie przez skórę gąsienicy korytarze na zewnątrz, wyłażą i przepoczwarczają się obok ciała swojej żywicielki.
Gąsienica jakiejś widłogonki po wygryzieniu się larw muchówki które obok niej przeobraziły się w kokonach w poczwarki. Liczba kokonów znacznie większa od ilości blizn na ciele gąsienicy wskazuje, ze niekiedy kilka larw korzysta z tego samego korytarza. Zainfekowane larwami gąsienice różnią się w ostatniej fazie swojego życia od zdrowych żółto-brązowym kolorem.
142.
Tu część larw już się schowała w kokonach, kolejne jeszcze wyłażą z ciała zaatakowanej gąsienicy widłogonki siwicy.
143.
Tu obok kokonów załapała się w kadr też dorosła pasożytnicza muszka - prawdopodobnie niedawno wykluła się z kokonu.
144.
Straszne jest to, ze tak okropnie poraniona przez pasożytnicze larwy gąsienica często nadal jeszcze żyje. Ta z powyższych zdjęć na mój widok próbowała jeszcze przyjąć pozycję obronną. Gdy wróciłem następnego dnia w to samo miejsce - nadal jeszcze się ruszała. Przyznam, że wtedy nie wytrzymałem i dobiłem biedaczkę.
Nie tylko gąsienice widłogonek padają ofiarą pasożytniczych muszek - poniżej zaatakowana gąsienica jakiegoś zawisaka:
145.
A żeby nie kończyć dzisiejszej wstawki tak smutno - trzy zdjęcia chyba najdziwniejszej polskiej gąsienicy - potwory buczynówki:
- gdy wędruje po gałązce:
146.
- wystraszona przyjmuje pozycję obronną:
147.
- i jeszcze jedno ujęcie gdy wymachuje nogami usiłując mnie odstraszyć:
148.
Potworna ta potwora :) jak i pasożyty a seria super jak zwykle :)
Horror :shock:
Piękne zdjęcia
Life is brutal... :( . Potwora piękna.
Bajko ty moja, coś pięknego :)