Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Krakmam ogólnie fajna wersja, tylko czy nie ciut za ciemna???
A ja wiem???? tak zrobiłem , chodziło o kontrast międzi smugami światła a cieniem.... My artyści tak mamy.... :roll: ............... :wink:
---------- Post dodany o 12:43 ---------- Poprzedni post był o 12:29 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Bardzo ładne, choć w pierwszym momencie wydawało mi się, że drugi leci w prawo, to po zarzuceniu poziomicy okazuje się że prosto jest :)
Popatrz co złudzenie perspektywy potrafi zrobić :mrgreen:
Bodzip, dobrze Ci się wydawało, leci 0,9 stopnia w prawo...
2 załącznik(ów)
Wiem coś o tym, bo już nie raz na tym "wpadłem". Ja to ustawiałem na oko:wink:.
Na wieczór przygotuję następne, a teraz strzał z wiaduktu po korekcie. To "próbny" galop bez statywu. Nie podobają mi się te lampy. Muszę jeszcze nad tym popracować.
Porady mile widziane:grin:.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Wiem coś o tym, bo już nie raz na tym "wpadłem". Ja to ustawiałem na oko:wink:.
Na wieczór przygotuję następne, a teraz strzał z wiaduktu po korekcie. To "próbny" galop bez statywu. Nie podobają mi się te lampy. Muszę jeszcze nad tym popracować.
Porady mile widziane:grin:.
Masz gdzieś RAW-a do tego, bo wygląda obiecująco.
1 załącznik(ów)
Ja zrobiłem takie coś
Załącznik 74692
Zastanawia mnie tylko obróbka BIKERA. Oryginalny plik ma dużą rozdzielczość: 3628 x 1420 i waży tylko 509 kilo. Bardzo, bardzo dużo informacji zostało utracone.
Lepiej wynikowego jpg-a z rawa przeskalowć do 1024 i zmniejszyć jakość do ok 90% co da wagę ok 500 do 700 kilo
1 załącznik(ów)
No to skoro walczymy z fotką Bikera, to ja też:
Załącznik 74698
Fajne zdjęcia no i ćwicz dalej BIKER bo już widać poprawę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Bardzo ładne, choć w pierwszym momencie wydawało mi się, że drugi leci w prawo, to po zarzuceniu poziomicy okazuje się że prosto jest :)
Popatrz co złudzenie perspektywy potrafi zrobić :mrgreen:
Tak więc z tego wynika, że nie zawsze trzeba iść pod linijkę i czasami trzeba pójść na oko bo to lepszy efekt przynosi. Przy takich zdjęciach to najlepiej bawić się w wyginanie pewnych części zdjęcia. Ale dojdzie do tego jeszcze nasz kolega BIKER bo widać, że się zawziął ostatnio:)
1 załącznik(ów)
Biker, dzięki tobie poznałem takie fajne "akwedukty". Przy zdjęciu mostu twojej córki dostaję zawrotu głowy ;-).
Kadry znad Biebrzy podobają mi się.
Pozdrawiam
Witam ciepło pomagierów. Najpierw odpowiedź dla Bogusia. Orginalny Raw to 4032x 3024 obrobiłeg go w Ol Viewerze co dało jpega tej samej wielkości, albo mniejszy po wykadrowaniu. Takie wrzuciłem. To jak pisałem fotka testowa, bo znalazłem się przy okazji w pobliżu wiaduktu nad al. Mickiewicza, niedaleko dworca Kaliskiego. Nie miałem statywu a ni nawet pilota. Położyłem więc aparat pod barierką (nie wszędzie chciał wejść) i ręcznie uruchomiłem migawkę ustawiając wcześniej ogniskową na oko. Efekt wyszedł b. ciekawy jeśli chodzi o smugi po samochodach, ale sam kadr na pewno idealny nie jest bo te wielkie lapy na przodzie są zbędne. Poza tym zastanawia mnie ich wygląd, taki dziwny i widoczne jasne plamy na fotkach.
Iso 100, przysłona 18 lub 20 czas ok. 45 sek do minuty choć aparat na pewno tak długo nie naświetlał
co ja źle ustawiłem i co żle obrobiłem w Ol. V. miałem nadzieję że światła lamp będą chociaż zbliżone do gwiazdki, a tu klapa.
Takie kompozycje mnie kręcą już od dawna podobnie jak nocne pociągi. Póxna jesień nie oznacza zawieszenia Olka na kołku.
Ja zrobię powtórkę ze statywem na spokojnie i fotki mi wyjść muszą.
Nie ma takiego numeru:wink:
No to teraz macie głos wszyscy chętni i mile widziani:grin:.
---------- Post dodany o 16:41 ---------- Poprzedni post był o 16:40 ----------
Miło Ciebie widzieć droplet. Podziwiaj na razie, a jak będzie okazja ruszaj na Stańczyki bo warto.
Pozdrowerki.
Te plamy to prawdopodobnie powstały od najbliższej lampy po lewej stronie.