na 500pix znalazłem takie cóś
http://500px.com/photo/18604549
Wersja do druku
na 500pix znalazłem takie cóś
http://500px.com/photo/18604549
Hehe, takie male "David i Goliat i...". Czyli od lewej: m4/3, FF, FF. Swoja droga ciekawe jak bardzo "spuchly" aparaty FF... Me Super jest niewiele wiekszy od OM-D a tam jak najbardziej pelna klatka i jeden z najwiekszych wizjerow w historii malej klatki :mrgreen:
Tylko że w jednej "pełnej klatce" masz celofan (czy z czego tam się robi błony światłoczułe...), kilka sprężynek i może ze dwa tranzystory, a w drugiej przenośny komputer, o którym nie śniło się konstruktorom statków kosmicznych w latach świetności tego Pentaksa :)
Hehe, fakt, ale jednak dwie szpulki i pryzmat tez sporo w srodku miejsca zajmowaly ;-) W dobie obecnej miniaturyzacji wydaje mi sie, ze bez stabilizowanej matrycy jakby chcieli, to by upchneli FF w taka obudowe. Zreszta wystarczy przyklad Sony RX1 - tylko dodac bagnet ;-)
http://camerasize.com/compare/#376,371
...i komorę lustra, i pryzmat, i wizjer. Przy tym okaże się, że nie można wpuścić obiektywu w korpus aparatu, bo na drodze stoi lustro, to i obiektyw nabierze rozmiarów. I zrobi się niezła cegła. Wydaje mi, się nie ma już szans na miniaturyzację lustrzanek. Jedyna nadzieja w bezlusterkowcach.
... z innej beczki: dzisiaj przyszła do mnie przesyłka z Olympusa z obiektywem 45 mm :)
są szybcy - równiutko tydzień od wysłania do nich listu :mrgreen:
@zoli - Gratuluję :) Zobaczysz, że to świetny obiektyw.
Tworzenie filmów metodą zdjęć poklatkowych.
Jestem szczęśliwym posiadaczem OM-D E M5 od pięciu dni i zastanawiam się czy jest możliwość wykonać zdjęcia poklatkowe np. w ciągu 5 godzinach 200 zdjęć w równych odstępach czasu oczywiście automatycznie.
Poza tym aparacik de best. Czekam jeszcze na 45mm.
np. Phottix robi piloty z interwałem
Oczywiście że oczywiście ;)Cytat:
Poza tym aparacik de best.
... a jutro (jutro w Olympusie) np. dodatkowymi aplikacjami -> patrz np aparaty z WiFi jak Sony Nex-6
Patrzę, i widzę że nowe olki też są WiFi, mają kartę SD w WiFi w komplecie :) Tylko po co ten ficzer? Przesyłanie słit foci bezpośrednio na smartfona jest średnio cenną opcją. Przesyłanie fotek z karty na komputer jest o wiele szybsze po kablu USB lub przez czytnik kart.
...a ja tak zapytam ponownie: nie ma kogoś z Torunia/okolic z OM-D? Najlepiej z 20-tką jeszcze? Przełożyłem swoje zamówienie, bo będę je realizował razem z 17/1.8, tyle, że nie wiadomo kiedy 17-tka będzie realnie w sklepie.
Może miałby ktoś ochotę się spotkać - mogę wziać x100 dla równowagi.
Na wypożyczalnię nie mogę (jeszcze) liczyć, a w województwie jak nie było tak OM-D nie ma.
Ćwiczyłeś to osobiście? Bo ja mam na tym polu baaardzo złe doświadczenia. Szybkość przesyłania jest żadna, o wiele mniejsza niż robienie fotek. Miałem taki pomysł żeby fotki z latawca ściągać, ale próby w domu pokazały że aparat robi dużo więcej niż da radę wysłać. Może w "studio" po jednej klateczce to ma sens.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z zasięgu tej wbudowanej w kartę antenki i prędkości działania. Duży pomieszczenie jest już wystarczającym problemem. Wiem bo widziałem to w akcji. To jest dobre rozwiązanie jak na szybko chcesz pokazać zdjęcie na tablecie, telewizorze itp. Ale na pewno nie do zrzucania dużej ilości zdjęć na komputer.
W idealnych warunkach byloby 54/8 = niecale 7 MB/s i to bez dodatkowych pakietow szyfrujacych i kontrolnych. W praktyce z 802.11g wychodzi raptem 2 MB/s, zas 820.11n, ktorego uzywam obecnie daje 4, czasem 5 MB/s. Niestety problem taki, ze teraz gesto od sieci Wi-Fi i sila rzeczy wiele routerow pracujacych na jednym kanale (jest ich tylko 12 dostepnych "dla ludu") musi sie podzielic pasmem. Wyjsciem sa routery pracujace na 5 GHz, poki co malo popularne. Ja w kazdym razie wszedzie, gdzie potrzebuje odpowiedniej szybkosci w sieci uzywam kable, gigabitowy ethernet daje odpowiednie rezultaty ;-)
Chodzi mi o zdjęcia postaci, od połowy, w pomieszczeniu (jak zachowuje się tło, rozmycie etc.)
Bardzo będę zobowiązany.
Thx.
Pytanie 2: prędkość AF-u. Wiem, że OM-D to szybka maszyna, ale pytanie co oznacza wolno. Mając X100 znam chyba dolną granicę wolności AF-u, ale wolałbym coś w miarę szybkiego...
Nie przesadzaj, 2 MB/s wyjdzie na połączeniach symetrycznie obciążonych, przy jednokierunkowymn ściąganiu do 4 powinno przy dobrym sygnale
Nieprawda, w Europie jest 13 kanałów dla ludu ale nie kolidujących ze sobą tylko 3 w porywach 4Cytat:
Niestety problem taki, ze teraz gesto od sieci Wi-Fi i sila rzeczy wiele routerow pracujacych na jednym kanale (jest ich tylko 12 dostepnych "dla ludu") musi sie podzielic pasmem.
A dlaczego mało popularne? :) A ile znacz urządzeń klienckich z 802.11a? Poza tym na 5GHz niestety AP ma sporoi mniejszy zasięg, reszta to już tylko zaletyCytat:
Wyjsciem sa routery pracujace na 5 GHz, poki co malo popularne.
True, tam gdzie da się połączyć po kablu należy się połączyć po kablu.Cytat:
Ja w kazdym razie wszedzie, gdzie potrzebuje odpowiedniej szybkosci w sieci uzywam kable, gigabitowy ethernet daje odpowiednie rezultaty ;-)
---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post był o 23:05 ----------
No to dodaj tych bitów jeszcze bo jest z czego. 54 Mb/s to prędkość brutto, z całym narzutem szyfrowania, nagłówków ramek, pakietów i datagramów itd itp :)
A na marginesie to 54 jest maksymalną prędkością, połączenie może być znacznie wolniejsze w zależności od siły sygnału.
Szyfrowanie wliczam już w te MBty. No i mówimy cały czas o idealnych warunkach. Z resztą w pracy zawsze wolałem sieci kablowe. W grę wchodzą jeszcze opóźnienia sygnału.
Ale w sumie nie istotne czy to będzie 3 czy 5MB/s. Wooolnoo ... Do przesyłania dużej ilości danych nie pasuje.
No to nie wliczaj bo co kogo obchodzi ile mu zżerają narzuty, liczy się ile ma transferu swoich danych
Nie inaczej.Cytat:
No i mówimy cały czas o idealnych warunkach.
Ano nie pasuje. Wywaliłem kasę na kartę Eye-Fi, kartę WIFI na USB z opcją AP, silną antenę i kupa. W sumie tylko ta karta na USB się przydaje, dużo lepiej pracuje niż wbudowana w netbooka.Cytat:
Ale w sumie nie istotne czy to będzie 3 czy 5MB/s. Wooolnoo ... Do przesyłania dużej ilości danych nie pasuje.
No to się zaczął zjazd cenowy OM-D: 4499 z kitem, przynajmniej w sklepach nie biorących udziału w promo z obiektywem:
http://allegro.pl/fotoit-olympus-om-...779828845.html
http://allegro.pl/olympus-om-d-e-m5-...810248651.html
pozdr
z.
Tylko czy są one z Polskiej dystrybucji Olympusa?
Bo przynajmniej pierwsza z tych firm często sprowadza aparaty gdzieś z Europy.
jeżeli chodzi o FotoIT to nawet kiedyś byłem u nich osobiście i oglądałem OM-D - i mieli z polskiej dystrybucji (tak twierdzili i o ile pamiętam gwarancje itp były po polsku).
Kolega fotograf, który często u nich kupuje też mówił, że niektóre rzeczy ściągają z zachodu, dlatego też ich o to wypytywałem.
Jeżeli z terenu UE ściągają, to w zakresie gwarancji nic nie zmienia. Przynajmniej tak mi się zdaje
no a co te sklepy mogą innego zrobić? do tej pory ceny OMD były podejrzanie wszędzie takie same, tam się przez jakiś czas jeden ze sklepów wyrwał ale szybko się skończyło...
Teraz weszła promocja, z bliżej nieznanych przyczyn tylko w wybranych sklepach, to pozostałe muszą cenę opuściści jeśli chcą coś sprzedać...
Szczerze mówiąc nie rozumiem np. wprowadzenie promocji w MediaMarkt i Staurnach gdzie praktycznie Om-D nie ma i nie będzie (takie odpowiedzi słyszałem) oraz nachalnie się odciąga od Olympusa w kierunku innych jedynie słusznych marek ;-). cieszy mnie tendencja która doprowadzi może do tego, że w każdym sklepie za równowartość 5299 (a wkrótce pewnie mniej) kupimy zestaw kit + 45 ;-)