Rexowi nic nie ucieknie ;)
Wersja do druku
ale się położyłeś na tym asfalcie, no i ten wspomniany wczesniej reflex. gites:grin:
---------- Post dodany o 19:47 ---------- Poprzedni post był o 19:33 ----------
piecuszek - oto jedno z moich pierwszych zdjęć zwierząt wykonane nie przypadkiem
Cieszę się, że ślimoki się podobały :). Jeśli nie uciekły, to jeszcze raz spróbuję je upolować ;)
złapana między susem tu i tam...
Brawo Abir, Piecuszek bardzo fajny.
Dzisiaj udało mi się trochę pomęczyć Gąsiorki.
Załącznik 92842Załącznik 92841Załącznik 92840Załącznik 92843Załącznik 92846Załącznik 92845Załącznik 92844
Piecuszek sympatyczny.
Gasiorki zacne.
pozdro
Piękna seria :)
gąsiorki kris`a70 świetnie 'pomęczone". bardzo mi się podobają
dziękuję za przychylność w stosunku do mojej fotografii
przy okazji mam pytanie. zdarza się, że na waszych zdjęciach jest pięknie przedstawiony ptak z robaczkiem w dziobie, co daje dodatkowe wrażenie. czy te robaczki sami wykładacie gdzieś w pobliżu czy to łut szczęścia.
Gąsiorek świetny :). Też takiego pstryknąłem parę dni temu. Niestety krył się w gałęziach i fotka niezbyt ciekawa.
Abir, Gąsiorek którego "męczyłem" sam sobie łapał robaki i co ciekawe uwiecznienie takiej sytuacji nie jest wcale aż takie trudne, kiedy uda nam się już namierzyć tak zwaną czatownię, czyli jakiś patyk ,gałąź lub jak w moim przypadku betonowe słupki ogrodzeniowe. Miejsca gdzie ptaszek prowadzi obserwację terenu, na którym poluje. Takie stanowisko w okresie lęgowym najczęściej położone jest w okolicy gniazda i podczas dokarmiania kiedy młode są jeszcze w gnieździe polowania takie są bardzo intensywne. Najlepiej jednak wtedy ich nie niepokoić. Ja fociłem kiedy młode powychodziły już z gniazda i zajęły pobliską, przydrożną Wierzbę, gdzie rodzice dokarmiać je będą jeszcze około dwóch tygodni . Dodatkowym atutem mojego miejsca były pasące się w pobliżu krowy. Gdy stado zbliżało się do się do "czatowni" widać było wyraźne podniecenie u polujących ptaszków, które raz po raz ruszały pomiędzy pasące się zwierzęta wyłapując wtedy najwięcej owadów
Załącznik 92902
Gratuluję gąsiorków. Jeden z moich ulubionych gatunków. Co roku obiecuję sobie, że się za nie wezmę, ale nie mam na to pomysłu. Chyba na przyszły rok zrobię jakąś mini czatownię, to może wreszcie coś z tego będzie. Tymczasem ja po długiej nieobecności wreszcie ogarnąłem pewne sprawy i mogę znowu coś pokombinować z foceniem. Ruszam od zimków. Mam wstępnie rozpracowaną miejscówę, dziś pierwsze koty za płoty. Trzeba jeszcze popracować trochę nad miejscem i mam nadzieję, będzie dobrze. Poniżej próbny kadr, który ukazał pewne wady umiejscowienia patola.
Te ptaki zawsze mi się podobały. Piękny jest.
Witaj Lucas_g. Fajnie że wracasz do akcji :). Zazdroszczę zimka i miejscówki. My z Marcinem wciąż nie możemy namierzyć jakiejś ciekawej. Fotka fajna trochę brakuje światełka ale znając ciebie to za chwilę wrzucisz tu jakieś super atlasy :wink: .Czy tłem na tym zdjęciu jest woda?
kris, otóż to, brakuje światła i perspektywa za wysoka. Poza tym patol mi się nie podoba. Muszę przygotować stanowisko w innym miejscu, bo jak się okazuje na tym starorzeczu już ktoś foci. Tłem jest tafla wody, co też nie do końca mi podchodzi. Po drugiej stronie brzegu są fajne trzciny, które lepiej posłużyłyby za tło. Jak ogarnę swoje stanowisko i zimki zaczną pozować, to coś wrzucę, ale to kwestia kilku tygodni.
Dokładnie Lucas_g to samo przerabialiśmy z Muminkiem. Jak już znajdowaliśmy patol z Zimorodkiem to przeważnie był w cieniu, albo tło beznadziejne,albo wędkarze nachodzili, zawsze coś. Dlatego życzę ci powodzenia w rozpracowywaniu tego pięknego gatunku i z niecierpliwością czekam na efekty.
Powodzenia Łukasz, ja także widywałem zimka w miejscu gdzie nie ma szans na dobre zdjęcie - w sensie, że przy ruchliwej ścieżce, ludzie wzięli by mnie za świra ;)
Muszę się porozglądać po innych okolicach.
Pzdr
Super, to są naprawdę śliczne ptaki.
Noooo, wreszcie z kitą :D Piękny Ci on jest :mrgreen:
Przepiękny ten twój lisek Kasprzyk. chyba wytresiwany:)
Kapitalny lisek :)
Kasprzyk, chcesz go udomowić ? Piękne zdjęcia
Lisek rozkoszny :grin:
wydaje mi się, że urósł od ostatniego spotkania, tak o 1 cm:grin:. świetny maluch
Peter, zgadza się. Na tym starorzeczu fociło kiedyś kilka osób, w tym i ja. Potem miejscówka wysypała się, ponieważ pojawił się dzierżawca i przeganiał wszystkich fotografów. Ja jeżdząc do czatowni często widywałem zimki tej wiosny. Jak zacząłem drążyć temat, to okazało się, że foci tam już Tomek z nikoniarzy, ale jego patol i miejsce mi nie podchodzi ze względu na światło i perspektywę.
I zimorodek, i rudasek - piękni.
Świetne fotki.
Pozdrawiam.
ptaszysko przecudnej urody :)
chyba na żywo jeszcze go nie widziałam
W weekend przeleciały mi nad głową najpierw jastrząb a potem błotniak. Oba niosły w szponach jakąś zdobycz. Widać, że jest czas karmienia młodych.
tak, błotniaki są dość aktywne
Załącznik 93125Załącznik 93126Załącznik 93127