Faktycznie stara wydaje się szersza, klimaty sklepowe- bezcenne:)
Wersja do druku
Faktycznie stara wydaje się szersza, klimaty sklepowe- bezcenne:)
Pięknie tam było przed Fidelem, oj pięknie :)
Zdrugiej strony, gdyby nie komuna to na Kubie nie uświadczyłby już tych cudownych, starych samochodów, jeździłyby Toyoty i Nissany, jak wszędzie .
Brak pieniędzy i dostepu do nowoczesnych technologii wymusił na mieszkańcach Hawany (i całej Kuby) niesamowitą zaradność i inwencję w utrzymywaniu na chodzie tych zabytków sztuki motoryzacyjnej ;)
rocco- czyżbyś uważał, że Kubańczycy nie woleliby jeździć tymi terenówkami-toyotami, nissanami? ;-0
Poniżej dwie fotki, pierwsza w kolorze to Marina pupilek okolicy El Capitolio, chciaż takich sprzedawczyń orzeszków jest tam kilka. Ostatnia w BW, bo tam mi się zdaje lepszy wyraz. Taka eksperymentalna, po odszumianiu.
318.
319.
310- niezłe tempo życia na ulicy, sklep na 311 i 312 dość skromnie zaopatrzone ale to i tak lepiej jak u nas na poczatku stanu wojennego. 313- świetny kadr z uczniami. Oblicza ulicy bardzo mi się spodobały a szczególnie ich porównanie. Z portretów sprzedawczyń orzeszków 318 sympatyczne i też bym u niej kupił, natomiast 319 to świetne miodzio.
Ciekawe, najbardziej podoba mi się 317 - motyw/model zdecydowanie wyróżnia się na tle tła :-) Chyba spory otwór względny był użyty, ładnie wyszło.
317,319 - miód i malina. Świetne spojrzenia. Fajna Kuba wyłania się z Twoich zdjęć. Chętka mnie bierze.
Bardzo lubię takie porównania - stare i nowe,było-jest.Mam też kilka takich zdjęc.
Można tylko zazdrościc Kaz de Wro miejsca - Hawana to takie wymarzone miejsce dla fotografa...
Co do ulicy Neptuna - wydaje mi się,że KdeW ma rację iż ulica ta 50 lat temu była szersza,przypuszczam,że jej prawa strona została przebudowana (nie co głębiej widac po prawej nowoczesne wieżowce) i w efekcie zwężona.Jest jeszcze coś - na starej ulicy,zmieściłyby się bez trudu trzy dodge'e obok siebie - na nowej co najwyżej dwa.
Takie zdjęcie za trzy jurki...caramba !
rocco- ty to przekorny jesteś ;-)
Smerf- obiektyw zd14-45 i tu otwór na maxa
Rafał- masz chyba rację odnośnie Calle Neptuno. W 3/4 kadrze jest jeszcze jedno slrzyżowanie, widać to bardziej po prawej stronie). Przyglądając się krawędziom jezdni, chodnika ich proporcje są takie same. To złudzenie optyczne. Jedno co mi wpada jeszcze do głowy to , że jest to powiększenie fragmentu ulicy z większego ujęcia i stąd takie proporcje... .
E-510- takie są ceny, kasują na turystach jak mogą, brak konkurencji;-)
Mały przerywnik.
320.