sorki, co to APO ? :)
Wersja do druku
sorki, co to APO ? :)
kasprzyk, to znaczy APO. :)
No na jednej jest osemka na przodzie,a na drugiej piatka.Zgadlem?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
APO: Asian Productivity Organization
tzn tak, jeden to:
Sigma 70-300mm f/4-5.6 macro DG
a drugi to
Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO macro DG
Na oko z tego co się dopatrzyłem różnią się przełącznikiem przy mocowaniu do body i dodatkowo jeden z nich ma tam jakąś podziałkę w skali od 4 do 22
Zastanawia mnie fakt czy to faktycznie jest mocowanie pod olympusa E a nie np pod nikona.
Nigdzie w ofertach nie widziałem sigmy do olympusa 70-300 nawet na stronie sigmy.
Coś mi się wydaje ze ktoś walnął babola stawiając je na tej półce z innymi obiektywami.
Bo nie ma Sigmy 70-300 pod Olka. Jest tylko Zuiko, które układem szkieł praktycznie nie różni się niczym od tej Sigmy
Dokładnie -Jeśli to kooperacja - to kto kupiłby Ola jeśli byłaby Sigma za 800 APO czy 500 bez apo? Tego obiektywu Sigma raczej nie wypuści z Olkowym bagnetem :(
Witam,
Dziś mój 70-300mm poszedł do serwisu. 2 miesiące po zakupie dostał jakichś dziwnych schiz... Przede wszystkim ma problemy z ustawieniem ostrości na AF. Strasznie długo sie nastawia i jakoś dziwnie - raz do przodu, raz do tyłu i w pewnym momencie trwało to około 30 sekund, potem dałem sobie spokój. I to jeszcze przy dobrym świetle... No i czasem eweidentnie słychać jakieś "stuki", jakby obiektyw nie zatrzymywał sie na końcu zakresu, tylko próbował lecieć dalej do przodu... Ogólnie padaczka... Przynajmniej miałem odwiedzić serwis Olympusa.. Pierwsze wrażenia pozytywne... miło i obiecująco.
Alibaba -> mój miał dokładnie to samo od chwili zakupu.
Reklamacja - serwis (wysłane przez sklep) i po ok. 3 tyg. dostałem z powrotem.
Teraz działa bez zarzutu.
Zastanawia mnie tylko wpis w przyjęciu zlecenia, którego kopię dostałem przy zwrocie obiektywu ze sklepu:
Objawy awarii: B0002
Nasi technicy zbadali państwa sprzęt i zalecają zwrócenie uwagi na pracę UKŁADU AUTO-FOCUSA.
Wszystkie funkcje zostaną sprawdzone, aby móc udzielić sześciomiesięcznej gwarancji na wszystkie części.
Ktoś to może przetłumaczyć na ludzki? Kto ma zwrócić uwagę? Ja? Zwracam (uwagę) - działa poprawnie ;-)
Zapytam lamersko: co oznacza ED w nazwie tego obiektywu (i niektórych innych)?
... ... ... :)Cytat:
soczewki ze szkła niskodyspersyjnego ed (extra low dispersion) kierują światło po linii prostej, zapewniając tym samym niezwykle wysoką ostrość na całej powierzchni kadru i do minimum ograniczają występowanie aberracji chromatycznej.