Ośmielę się napisać, że niektóre figlarne figury wyglądają całkiem sensownie :mrgreen:
Wersja do druku
Ośmielę się napisać, że niektóre figlarne figury wyglądają całkiem sensownie :mrgreen:
Dzięki za opinie!
Faktycznie, składa je do wnętrza łodyżki.
---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post był o 21:51 ----------
Nie da się ukryć, ze sporo się tego zebrało. Na Flickrze wisi ponad 2000 przeselekcjonowanych zdjęć, a katalog ze zdjęciami makro na dysku to ponad 750GB... Samych tegorocznych jeszcze kilka tysięcy do przejrzenia i selekcji...
---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------
Zaczyna mi się trochę mieszać, które zdjęcia już pokazywałem, a których nie:-) Chyba zatem będę jechał chronologicznie wybierając co ciekawsze poczynając od najstarszych na Flickrze. Będzie trochę bałaganu, ala z drugiej strony kolejne zestawy będą bardziej zróżnicowane niż dotychczasowe.
Niektóre koniki preferują taką pozycję:
130.
Dwa zdjęcia gąsienicy widłogonki gronostajki - w/g mnie to jedna z najpiękniejszych polskich gąsienic:
131.
132.
Naliściaki w akcji:
133.
Portret kwietnika zaczajonego na kwiecie dzikiej róży:
134.
Marku - gratulacje, bardzo miło pooglądać takie zdjęcia. Jest skąd czerpać inspirację.
131,132 straszne dziwadło :)
Piekne te Twoje foty. Ogladam je z dużą przyjemnością!
Jako ze gąsienice widłogonki się spodobały - pociągnijmy dalej ten temat. Na początek zupełnie młodziutka gąsienica - ma już charakterystyczne 'widełki' na końcu ciała (tu trzyma je złożone), ale jest jeszcze zupełnie inaczej ubarwiona:
135.
Nieco starsze egzemplarze już po zmianie ubarwienia:
136.
137.
Wystraszone przybierają pozycję obronną:
138.
i wymachuyją wypuszczonymi z widełek na końcu odwłoka nitkowatymi czerwonymi wyrostkami - prawdopodobnie w celu odstraszenia przeciwnika:
139.
Dorosłe gąsienice też maja podobną taktykę odstraszania - na dodatek wokół głowy mają czerwony kołnierz - w pozycji obronnej ma on udawać rozwartą paszczę jakiegoś dużo większego od gąsienicy zwierzaka co na poniższych zdjęciach prezentują gąsienice widłogonki siwicy:
140.
141.
cdn...
140 - piękny portret :)
Takie to pierwszy raz widzę. Kurcze jakby taki chciało mnie zeżreć. Straszne normalnie :mrgreen: