Moim zdaniem od dłuższego czasu robisz coś niedobrego z obróbką. Już na małych zdjęciach widać, że pogubiły się szczegóły, a co będzie na większych? Wydaje mi się, że to przez podnoszenie kontrastu. Robisz to poziomami (levels)?
Pzdr
Wersja do druku
Moim zdaniem od dłuższego czasu robisz coś niedobrego z obróbką. Już na małych zdjęciach widać, że pogubiły się szczegóły, a co będzie na większych? Wydaje mi się, że to przez podnoszenie kontrastu. Robisz to poziomami (levels)?
Pzdr
Serdecznie dziękuję Wam wszystkim za komentarze :)
Na niektóre postaram się odpowiedzieć:
Tak zrozumiałeś moją prosbę?
Fakt, chyba kazdy lubi byc chwalony ale nie (tylko ;) ) o to mi chodziło, raczej o konstruktywną krytykę, co się podoba, co nie i dlaczego.
No właśnie :roll:
Fotograwamie w podróży skazuje mnie na korzystanie z tego, co zastanę. Jedzie się na dwa tygodnie, chciałoby się zobaczyć (i sfocić) jak najwięcej ale nawet po wynajęciu samochodu nie ma zbyt wielkiego pola manewru. Do Fatimy miałem z hotelu prawie 150km (i jeszcze cos do obejrzenia po drodze) więc pojechałem raz i starałem się wykorzystać ten czas jak najlepiej.
Lumpów do Fatimy nie wpuszczają ;)
Przynajmniej ja ich tam nie widziałem ale mam tez jednego czy dwóch z Lizbony w galerii. Krzywizny jak się da. Najlepiej fotografowac od razu tak jak trzeba bo poprawianie cyfrowe pogarsza jakość. Niestety, z architekturą przy braku czasu rzadko robię od razu porządnie i pozostaje komputer.
Sporo w tym prawdy.
Po prostu od pewnego czasu podoba mi się podnoszenie kontrastu lokalnego i czasem wygląda to...dziwnie :roll: Nie każdemu podoba się taka obróbka i wiem, ze nie do każdego tematu to pasuje. Całkiem fajnie to wyszło w portretach, (Benedito czy jeszcze dwa inne w galerii) ale gorzej wygląda w architekturze. Taka maniera, juz mi to mija ;)
Tu jeszcze doszło wyciaganie szczegółów ze świateł, jak zauważyli wszyscy, to prawie białe (lekko żołtawe czy kremowe, ja tam sie niz znam :roll: ) mury i ostre, kontrastowe światło słoneczne. Cudów nie ma.
Do tego jeszcze ta matryca z S5 Pro, niby 12 Mpix ale po interpolacji bo tak naprawdę to 2 razy po sześć. To ma wpływ na zmniejszenie ilości szczegołów na zdjęciu.
To naprawdę fajna pucha na śluby i pozwala wiele wyciagnąc ale ostrością i szczegółowoscią nie grzeszy.
Bazylika głównie z uwagi na zagospodarowanie kadru bardzo wpadła mi w oko. Ładnie przestrzenie to przekazałeś. Złota figurka to jak patrzę na otaczającą ją zabudowę to też nie łatwe zadanie. Umieszczając ja wraz z kolumna w dolnym lewny punkcie i do tego ukazując otoczenie też wybroniłeś ten niełatwy kadr. Piony ładnie trzymają a do tego podkreślona tonacja obiektów sprawia miłe wrażenie.
Wesołych Świąt!
https://galeria.olympusclub.pl/album.../christmas.jpg
Szczęśliwych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
Oby w tę szczególną noc, radość i dobro panowały wśród nas,
Oby w ten czas szczególny, nasze serca przepełnione były miłością i radością :)
Wzajemnie Wojtku :)
PS. Bardzo ładne zdjęcie. :grin:
wesołych świąt! :grin: ( to piękne niebieskie niebo to zasługa filtra?)
Dziękuję Wam za życzenia :)
Niebo bez filtra, tylko podciagnięte krzywymi.
Zresztą niewiele, to był piękny dzień a Fatima leży w górach i powietrze jest tam czyste.
Wesołych i Spokojnych Świąt
Wojtek, nie od dzisiaj mówi się na mieście, że jesteś dobry w te architektoniczne tematy. Czujesz te klimaty. Czekam na więcej ;-)
Regularnie odwiedzam Twój wątek i oglądam zdjęcia architektury, a potem znów wracam i oglądam. Muszę przyznać, że temat jest bardzo trudny ( dla mnie oczywiście ), a Twoje zdjęcia są naprawdę świetne.