Ha :D
Będę bronił pełną piersią. Nie wszystkie wschody wchodzą w magentę. U mnie w Beskidzie często, bardzo często są żółte.
To oczywiście kwestia wizji, a prawdę zna apz :-P
Wersja do druku
Ha :D
Będę bronił pełną piersią. Nie wszystkie wschody wchodzą w magentę. U mnie w Beskidzie często, bardzo często są żółte.
To oczywiście kwestia wizji, a prawdę zna apz :-P
Nie wiem czy tu można prowadzić takie dyskusje:) W razie czego proszę usunąć.
Wywołałem to zdjęcie w programie firmowym czyli OV3 i także za wzór WB wskazałem łódkę (próbowałem w kilku miejscach i kolorystyka wychodziła podobna) i tak to wyszło:
OV3Załącznik 139875 TwojeZałącznik 139876
Można by porównać kolorystykę, głównie wody. Nie mówię, że u mnie jest poprawnie bo nie jest:)
Najbardziej podoba mi się wersja A56. Całkowicie zgadzam się natomiast, że to kwestia wizji.
Do wczoraj Mirku też tak myślałem. Ale byłem na wystawie fotograficznej zatytułowanej "Zachody i refleksje". Zdjęcia nie obrabiane komputerowo, jedyna rzecz jaką zrobiono to prostowanie zdjęcia. Na jednym ze zdjęć widziałem słońce w kolorze magenta a morze w odcieniach znanego nam zachodu. To zdjęcie wzbuidziło moją ciekawość. Poprosiłem autora aby opowiedział gdzie to zrobione było i jakie były warunki. Okazuje się, że kolory mogą być zaskakujące na różnych wysokościach geograficznych i w różnych warunkach atmosferycznych.
---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------
U mnie też jest ten zafarb. Nie zwróciłem uwagi na to, dopóki nie przeczytałem Twojego postu. Nawet wiem w którym momencie przegapiłem tą sprawę. Łatwe do poprawienia, ale niech jest jak jest.
Nie zamieściłem exifu (gapa ze mnie) więc poprawiam się.
Załącznik 139916Załącznik 139915
Moze niezbyt precyzyjnie napisalem.
Napisze tak.Zadne zachody i wschody nie zmienia szarej barwy w kolor magnety.Dlatego tez dodalem,ze szary kolor spoiny w murze jest koloru magnaty. do tego inne detale (kolor oliwkowo szary) miejsc ktore byly czesto pod woda zostaly zmienione na kolor magnety.Napewno w tym ukladzie nie jest to specyfika sytuacji i swiatla tylko suwakowania w programie.Suwakowania dotyczacego odcienia i nasycenia wyciaganych detali z cienia.
Ps.Chetnie bym podyskutowal na konkretne argumenty z takim autorem.To ze aparat nie daje rady w okreslonych warunkach i zapisuje zaklamane kolory to nie znaczy,ze tak jest i nasze oko nam mowi nieprawde.
No ale niech mu tak bedzie,ze on ma racje i jego wystawowa fota.
Tak też myślałem i ja, dlatego dyskutowałem z nim. Na dodatek to mój kolega i nie miał żadnych powodów, aby wciskać mi kit. Za długo się znamy, by musiał mnie okłamywać. Pokazał 12 zdjęć zachodów słońca w różnych częściach świata. Najczęściej były to zdjęcia z mórz i oceanów. Nie wierzyłem, że tak mogą różnić się zachody słońca na różnych wysokościach geograficznych. Ja mu uwierzyłem w to co pokazał i opowiedział.
Tak roznia sie.Ja jednak pisze o konkretnym przypadku.Zaden zachod czy wschod slonca na zadnej szerokosci i wysokosci nie zmieni szarosci w cieniach w magnete.
Moze wystapic w swiatlach odblask od jakiejs dominujacej barwy w kadrze.W swiatlach, ale nigdy w cieniach i to w magnete jak w tym konkretnym przypadku.
Sam napisales,ze pokazywali zdjecia nieobrabiane,czyli pokazywali JPG jako wyjsciowy plik i koncowy.Wiec byla to wystawa pokazujaca jak aparat bez udzialu pprogramu zewnetrznego pokazuje obraz prosto z matrycy.
Nie twierdze,ze kolega wciskal Ci kit.Osmiele sie jednak stwierdzic,ze wciskal Ci swoja niewiedze w temacie.Wciskal Ci to co potrafi lub nie jego aparat a nie to jak tam rzeczywiscie bylo.
No ale skonczmy temat bo to nie on jest tu wiodocy.
Ceuta rano.
Załącznik 140513 Załącznik 140514
exif-PC180221
Balans bieli najpierw ustawiłem na białą linię na drodze, ale wyszło tak sobie. Więc pojechałem po bandzie i strzeliłem WB na murek :oops:
Z innych takich popierdółek to usunąłem to białe coś na prawo od latarń i usunąłem wystające liście. Doklonowałem kawałek murka (kurde ale polszczyzna :mrgreen: ) i jakoś jest.
A, i jeszcze perspektywa - tak próbowałem wypionować i latarnię i murek ale nijak to wyglądało i zeskosowało lewą stronę zdjęcia. Więc tak trochę uśredniłem - ani słupek od murka nie jest pionowy, anni latarnia w pełni. Jak ktoś się dokładnie nie przyglądnie to po latarni się nie zorientuje.
Ogółem kadr prościutki ale bardzo przyjemny.
Choleryczny cmentarz w Choczni.
Wybrane przeze mnie, inne ujęcie niż w: https://forum.olympusclub.pl/threads/74616-obrazki-apezeta?p=1165273&viewfull=1#post1165273
Łatwe, a jednocześnie nie wdzięczne zdjęcie do obróbki. Nie mam na niego pomysła. Aparat (plik .orf) sobie bardzo dobrze poradził z balansem bieli, a że światła nie było to tak średnio wyszło.
Moja wersja byłaby podobna do tych dwu powyżej:)
Gdyby nie było tylnego zachodzącego światła przebijającego sie przez chmury, nie zrobiłbym tego zdjęcia...
Proponuję skoncentrować sie ma koronach drzew i przejsciu niebo-góry.
Widać jestem wyjątliem od reguły... Mnie przeszkadzają. Niektórzy delektują się rozmytą wodą, podobno wyglada jak artyzm...
Ceuta. Katedra w nocnym deszczu. Albo i po deszczu?
Było to tak, weszliśmy noca do Ceuty, po zacumowaniu, po kapieli, kolacji, nocnych Polakow rozmowach koło drugiej w nocy załozyłem bluze od sztormiaka i poszedłem na starą część Ceuty, w drodze dopadł mnie ulewny deszcz. Czasami tylko musiałem przetrzeć przednią soczewkę. Szkielko to Samyang 10/2,8@4 i malowniczy, staromiejski krajobraz deszczowy.
Zdjęcie z 12.02. godz 3:19 naszego czasu. Bez statywu. Z ręki, z wykorzystaniem paska od aparatu na szyji. E-M5 ze stabilizacją 0,3 sek. Podobno niewykonalne, a jednak jest. Uzysk był 1:1.
Zapraszam.
Mogło Ci umknąć wczoraj. Zmieszczony tam RAW pozwoli sporządzić profil obiektywu i usunąć dystorsję oraz aberracje chromatyczną.
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1171484
Mam uwagę tylko do zieleni, palma jak jest każdy widzi, Twoje palmy śa trochę zszarzałe. to było w deszczu i nocy...
Może dlatego zszarzałe, że w deszczu i w nocy:wink: ( a bardziej dlatego, ze zrobiłem ogólnie w zimniejszej tonacji)
Tak poważniej, pewnie, zawsze można mieć do czegoś zastrzeżenia:) Oczywiście je przyjmuje i dobrze, że są jakies uwagi. Mi tam jeszcze coś się nie podoba w mojej obróbce ale nie będę pisał co:) Znowuż na przykład w wersji jck ta zieleń jak dla mnie jest zbyt soczysta, kwestia gustu...
Załącznik 141820 Załącznik 141821
exify są. Gimp 2.9.1 pracuje poprawnie z Darktable i nic nie wycina