Czy ta cz tamta matryca różnice to są na p... kłak.
Wersja do druku
Czy ta cz tamta matryca różnice to są na p... kłak.
w recenzji tutaj napisali o trybie zdjęć seryjnych:
Cytat:
The Olympus E-M10 is capable of burst shooting at a rapid eight frames per second, with the proviso that focus and exposure are locked from the first frame. Enable autofocus and autoexposure adjustment between each frame, and Olympus rates the E-M10 for a more sedate 3.5 fps when shooting with the M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ lens. Burst depth is 16 raw frames at the higher rate, or 20 raw frames at the lower rate. In either case, unlimited JPEG burst depth should be possible with a sufficiently fast Secure Digital card.
Mam nadzieję, że jesteś rozsądną osobą, czyli obdarzona świadomością. że pewnych zagadnień w optyce nie da się przeskoczyć. Moim zdaniem, oczekiwanie, iż wbudowana w korpus lampa w połączeniu z fiszajem nie będzie rzucać cienia jest, bardz delikatnie ujmując, nadmiernym optymizmem. Nie mam fiszaja, natomiast z obiektywem MZD 9-18, który jest dłuższy od fiszaja, wygląda to tak:
Kompozytowy tryb ekspozycji jest wielką ciekawostką E-M10. Można sobie zaprogramować czas ekspozycji od 1/2 sek. do 60 sek. i puścić maszynerię w ruch. Naświetlanie odbywa się "warstwami", a nie jak dotychczas przy B lub T, gdzie światło było wrzucane do jednego worka i powodowało ogólne rozjaśnianie całości obrazu. Przy kompozycie uzyskuje się zupełnie inny wynik. W załączeniu, może mało wartościowe z artystycznego punktu widzenia, maziaje przy pomocy latarki, natomiast bardzo dobrze ilustruje sposób składania ze sobą poszczególnych ekspozycji. W tym przypadku było to 2 sekundy, ale nie wiem ile warstw po te 2 sekundy zostało złożonych ze sobą. Spróbowałem się pobawić teraz, ale wymiękłem przy warstwie nr 1100 (tysiąc sto), chociaż czas ustawiłem na 1/2 sek. Ciekawe ile warstw kompozytu można uzyskać przy czasie ekspozycji 60 sek.?
Jacku, a jest wbudowany interwałometr?
klikacz - wg specyfikacji jest wbudowany: Interval Time 1sec. - 24 Hours, Max 999 frames. Available on making Time-lapse movie automatically
Jacku, a czy jest już instrukcja do E-M10? Ma być na CD w pudełku, szukałem po necie ale żadnych instrukcji nie znalazłem.
czy ten tryb kompozytowy może być używany przy połączeniu aparatu ze smartfonem (tabletem)? Czy w E-M10 jest możliwe uzyskanie podglądu zdjęcia zaraz po wykonaniu na smartfonie (tablecie) ewentualnie ekranie komputera?
Tak. Można wyregulować liczbę klatek (do 999), interwał między ujęciami (od 1 sek. do 24 godzin), czas oczekiwania na rozpoczęcie zdjęć (od 1 sek. do 24 godzin), oraz w tym samym menu możliwość zmontowania filmu poklatkowego z wykonanych zdjęć.
---------- Post dodany o 12:44 ---------- Poprzedni post był o 12:31 ----------
@szafir51: instrukcji w języku polskim jeszcze nie ma do pobrania. Podczas sterowania przez smartfon/tablet (Olympus Image Share) nie można stosować trybu kompozytowego (jest dostępny Live B i T). Oczywiście podgląd wykonanego zdjęcia jest dostępny, ale wyłącznie na urządzeniach pracujących na Androidzie i iOSie.
a instrukcja w języku angielskim? Też w necie nie znalazłem. Jestem prawie zdecydowany na zamówienie, chciałem conieco poczytać o nowym modelu.
Szkoda, że nie ma dostępnego podglądu na monitorze PC-ta. Może Olympus wprowadzi tą funkcjonalność w kolejnych wersjach oprogramowania.
Jestem świadoma pewnych kwestii, lecz mój niepoprawny optymizm wynika z faktu, że mój cień nie jest tak ciemny i duży, jak na zdjęciach zaprezentowanych przez ciebie:
Załącznik 110966
co pozwala mi wierzyć, że jeśli lampa będzie umieszczona centymetr lub dwa wyżej, problem cienia zniknie lub będzie bardzo niewielki. Dlatego tak mi zależało na poznaniu wysokości, na jakiej znajduje się palnik względem obiektywu.
Ostatnim modelem z taką funkcjonalnością był E-5 i to psim swędem, gdyż cały projekt SDK (a tym samym Olympus Studio i sterowanie aparatem z PC) został zamknięty już w styczniu 2010 roku, a E-piątka weszła na rynek na jesieni 2010. Zdecydowanie wątpię, żeby reaktywował coś, co dawno zamknął. Również wątpię, żeby OIS został napisany na systemy mobilne inne, niż Android i iOS.
---------- Post dodany o 13:51 ---------- Poprzedni post był o 13:44 ----------
Nadal wątpię, że można cokolwiek zrobić z lampą wbudowaną:
- ma tylko 1 pozycję, czyli nie da się jej podnieść wyżej, EDIT: chciałem dodać, że lampa wbudowama w E-M10 umieszczona jest dokładnie nad obiektywem, a więc światło się inaczej rozkłada.
- ma liczbę szacunkową 8 i gabaryty, które uniemożliwiają równomierne oświetlenie obiektu ogniskowych krótszych, niż standardowa (oczywiście mówimy o niewielkiej odległości).
Zatem, abyś mogła rozwiązać problem fiszaja i oświetlenia błyskowego, niezbędna będzie lampa umieszczona dużo wyżej, niż centymetr, dwa (czyli zewnętrzna na sankach). Takie jest moje zdanie.
Przepraszam, że pociągnę offtopa, jakbym miał błyskać na imprezach, do fisha (innych szkiełek zresztą też) spróbowałbym podpiąć ring flash. Widziałem fajną galerię z takiego połączenia (nie mogę się teraz doszukać) - efekt był bardzo dobry, do tego te qrwiki w oczach ;-).
Przy coraz popularniejszych tabletach na windowsie (na pełnym 8) i coraz doskonalszych (jak choćby asus t100 ) wersja pecetowa bardzo by się przydała do zdalnej obsługi, podglądu itd, Ostatnio szukałem programu do zdalnego podglądu i wyzwalania e-pl5 z PC'ta myślałem że podobnie jak w canonach nie jest problem obsługa po usb, a tu niespodzianka, czyli, że żaden PEN ani OMD nie jest obsługiwany po usb jeśli chodzi o podgląd obrazu na żywo?
Z tymi 999 klatkami to dla mnie ciekawostka...
- akumulator starcza na około 320 zdjęć,
- nie ma wejścia na zasilacz sieciowy,
- ani opcji gripa z drugim akumulatorem.
To jeszcze zależy jakie zdjęcia poklatkowe wykonujemy. Inny będzie pobór prądu jak aparat ma rejestrować 2 klaki w ciągu minuty a inny jak wykonujemy ich 40 w ciągu minuty. Materiał (Raw, Jpg) też ma znaczenie.
Wykonywałem Canonem s100 500 zdjęć beż żadnego problemu i jeszcze miałem zapas energii.
Te 320 to pewnie wg normy gdzie czesc zdjęć jest z wbudowana lamp, ilość zdjęć w dużej mierze zależy od tego jak długo wyświetlacz pracuje, w serii zrobisz 1500 zdjęć w jpgu bez problemów, gdzie wyświetlacz sluzy do kadrowania a nie przeglądania każdego zdjęcia przez 10 sekund, w trybie timelaps jeśli da się wyłączyć wyświetlacz to i 2500 zdjęć da się zrobić
---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:18 ----------
pisałem o tabletach z widowsem prawdziwym, desktopowym, miałem okazje potestować i nie jest tak zle jak mówią ludzie którzy nie mieli okazji dłuższy czas poużywać i poznać systemu, mi się o wiele bardziej podoba niż tablet z androidem, Szkoda ze olympus nie wypuścił pogromu który by obsługiwał e-m10 po wifi, ale mam nadzieje ze kiedyś program powstanie
test ilości zdjęć na akumulatorze są robione zdaje się z włączonym LCD i połową zdjęć z błyskiem, więc pewnie da się wyciągnąć więcej. Wyczytałem w necie ciekawą rzecz, mianowicie E-M5 ma wyświetlacz LCD OLED, który jak jest wyłączony (pracujemy tylko na EVF) nie pobiera energii. Ekran LCD z E-M1 i prawdopodobnie E-M10 pomimo wyłączenia wciąż jest podświetlany i pobiera energię. Wydaje się to dziwne.
ale przecież współpraca z Androidem i iOS jest po wifi. Trochę dziwne, że Olkowi nie chce się chociażby przeportować programów z systemów mobilnych na wersję dla PC.Cytat:
Szkoda ze olympus nie wypuścił pogromu który by obsługiwał e-m10 po wifi, ale mam nadzieje ze kiedyś program powstanie
Jak na mój gust to jest trochę inaczej. I LCD i AMOLED jak jest wyłączony, to jest wyłączony. Nie zaobserwowałam obecności podświetlenia przy wygaszonym wyświetlaczu w przypadku PENa. Z tym, że AMOLED działa na takiej zasadzie, że świecą tylko te piksele, które wyświetlają kolor, czarne są "uśpione", co może wpływać na oszczędność energii. Jednak jednocześnie wyświetlanie białego pobiera nawet trzykrotnie więcej energii niż w przypadku LCD. Może o to chodziło?
Na stronie olympusa pojawiła się instrukcja w PDF'ie do E-M10 wersja angielska
http://www.olympusamerica.com/files/...AL_ENGLISH.PDF
http://www.olympusamerica.com/cpg_se...ls.asp?id=1651
E-m10 by Blunty
http://youtu.be/9M7voKGHKDs
5:40-6:08; imho zer0 szans na lepsze wideo w modelach innych niż flagowy. Dodatkowo coś jeszcze się kroi w dziedzinie wideo dla EM1. Byłoby fajnie gdyby nazwali te dodatkowe 4 megabity jak tylko w dziale marketingu sobie ubzdurają, ale żeby to dali szybko.
/edit: dosłuchałem :( - dadzą te 21 poziomów czułości mikrofonu i klatkarz. Miejmy nadzieję, że nie skończą tylko na 24 kl/s ;)
Wczoraj sprawdzałam - RAWów z EM10 jeszcze nie otwiera aktualna CameraRaw. Jest zrobiona wersja beta 8.4 - ale ja nie byłam w stanie jej zainstalować na swoim Photoshop Elements 12. Znaczy trzeba czekać :)
Jest test na fotopolis.pl
pozdrawiam
Pierwsze wrażenia na dpreview http://www.dpreview.com/previews/olympus-om-d-e-m10/6
Przykładowe zdjęcia http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
Na fotopolis laurka w sumie. Nie mogę strawić tego ich czegoś w ciapki do pokazywania poziomu zaszumienia.
E-PL1 był u nich zaledwie "dobry".
wydajność stabilizacji E-M10 ocenili na 3 EV pisząc, posiada "gorszą" 3-osiową stabilizacja, która jest słabsza od rewelacyjnej stabilizacji 5-osiowej E-M5. Tylko, że skuteczność stabilizacji E-M5 również ocenili na 3 EV.
Opisali kilka banałów - że matryca z E-M5, że procesor z E-M1, że brak uszczelnień, że wbudowana lampa itp. Do tego jakieś wycinki zdjęć mające coś pokazać. Ostatnio mam wrażenie, że Fotopolis powinno chyba sobie odpuścić testy sprzętowe.
Bo tak naprawdę napisali że gorsza jest w trybie filmowym, a przy zdjęciach nie. Oczywiście cytuję ich, czy tak jest faktycznie nie wiem.
Jest ciut lepiej, niż w E-M5 (porównywalnie do E-P5), ale E-M1 nadal jest niezagrożony:
Załącznik 111687
hehe, fajny komentarz pod info o E-M10 na dpreview:
:)Cytat:
If the available ISO speeds get any higher you won't need to remove the lens cap.