-
Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Nie ma tam iso 100tys? kurcze potrzebowalbym...
Chyba wreszcie Panas zrobil nastepce starutkiego G1, juz niedlugo potestuje..
pozdrowionka
Witaj !
Pewnie za jakis czas okaze sie ze bedzie potrzebne jeszcze wieksze ISO i w koncu zaczna wstawiac
do aparatow noktowizory ;)
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 09:26 ---------- Poprzedni post był o 09:15 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Faktycznie, wszędzie widać sam szum i zero obrazu, więc jakościowo zdjęcia są takie same :D Gdzie Ty to porównywałeś? Wejdź na dpreview, zajrzyj do nowej sceny testowej, przełącz się na rawy i światło żarowe, użyj jakiś nieco bardziej realnych czułości i wytęż wzrok.
Witam !
No wlasnie tam bylem na dpreview i jak ustawie tak jak proponujesz wychodzi lepiej GX7 ale jak ustawie inaczej wychodzi juz
roznie i wcale nie jest jednoznaczne to, ze GX-7 wypada zawsze lepiej.
Jestem zaskoczony ze PEN E-P5 tak dobrze wypadl w stosunku do GX-7.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Jestem zaskoczony ze PEN E-P5 tak dobrze wypadl w stosunku do GX-7.
Czemu jesteś zaskoczony? Oba te aparaty wypadają lepiej, niż E-M5 i gorzej, niż E-M1, więc siłą rzeczy muszą być blisko siebie. Dużego pola do manewru to tam nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witaj !
Pewnie za jakis czas okaze sie ze bedzie potrzebne jeszcze wieksze ISO i w koncu zaczna wstawiac
do aparatow noktowizory ;)
-
Mam nadzieje, ze do tego czasu fotografia jako taka umrze, a klatki bedziemy wycinac z materialu video
pozdrowionka
-
hehe, już to widzę jak producenci sprzętu foto i wideo podcinają gałąź, na której siedzą. Zamiast jednego produktu zawsze lepiej jest mieć (i sprzedawać) dwa, mimo tego, że mogłoby to być jedno urządzenie.
Już marketingowcy wymyślą, dlaczego nie można kupić jednego pudełka tylko koniecznie TRZEBA mieć dwa :)
-
czytam te dywagacje - który lepszy GX7, E-M1, E-M5 czy E-P5... i trochę się dziwię. W pomiarach testowych różnice są tak niewielkie że podejrzewam że mieszczą się w granicach błędu pomiaru (to dobra kwestia - bo serwisy foto podają wynik a nie podają z jakim błędem jest zmierzony) . Ponadto, mam dziwne wrażenie że niekiedy sygnał z matryc jest obrabiany nie pod kątem wiernego oddania rzeczywistości ale pod kątem jak najlepszego wyniku w testach... Uważam, że procedury testowe są na tyle ułomne że daje się je oszukać... może nie na grube eV ale napewno na jakieś ułamki które pozwolą przesunąć się o 3 miejsca w górę w rankingu wobec porównywalnych rywali...
No i ciekawe są czasami różnice pomiędzy wynikami pomiarów z różnych portali - wg optycznych DR X100s jest wyższy od E-P5 a wg dpreview jest na odwrót :) dxoMark matryc X-Trans konsekwentnie nie testuje :(
---
Obrazek i wynikowe fotki - tak to powinien być prawdziwy test... a tutaj GX7 nie wygląda źle... Bardzo ciekawy jestem testu u Optycznych bo oni mają zwyczaj zamieszczać zdjęcia z wnętrza kościoła - ciemno, wysokie ISO... to warunki w jakich czasami przychodzi mi zdjęcia robić i to chciałbym zobaczyć... Scenki testowe - to też niezły poligon... tylko trzeba umieć na nie patrzeć...
-
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Jan_S.
Jeden rozsadny, daj ktos plusa
pozdrowionka
-
Dałem + ale Twój był by bardziej bogaty :)
-
za plusiki dziękuję :)
--
mam pytanie do obeznanych z tematem - czy lampy błyskowe z systemu E Olympusa, np FL-36R, które działają bez problemów w systemie m4/3 będą też dobrze działały w m4/3 made by Panasonic? konkretnie interesuje mnie czy działać będzie TTL i ew. zdalne sterowanie błyskiem.
-
Na sankach będą działać, 100% TTL. A czy będą sterowane błyskiem, to już zależy od tego, czy dana puszka Panasa posiada taką funkcję.
-
Ja miałem jakiś problem z Fl-36 +G2.
Już nie pamiętam o co chodziło,
-
Generalnie stare Panasy dzialaly troche jak chcialy z blyskiem Olkowym, nie wiem jak w nowszych puszkach.
Kiedys w temat zaglebial sie jerry, trzeba by odkopac
pozdrowionka
-
GX7 w pełni współpracuje z lampą Olympus FL600R.
W pełni to znaczy i w sankach i bezprzewodowo.
Pozdrawiam
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
....Nie chcesz zaczekać na GM1?
Nie. Musi być stabilizacja w korpusie i wiele wiele innych rzeczy które wątpie że trafią do budżetowego aparatu.
Wie ktoś jak sie ma stabilizacja w e-pl 5 do tej w GX 7. Bo może warto uzbierać te pare stówek wiecej i kupić GX-7. Aparat co jak co kompletny.
http://www.m43.eu/inne-testy/panason...ek-na-matryce/
-
epicure, Koriolan, Janeczek, tomtomek - dzięki za informacje :)
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
.... cięcie....
Na razie widzę jeden minus - głośną migawkę, ale pod jednym z przycisków ustawiłem sobie absolutnie bezgłośny "tryb cichy", w którym migawka jest elektroniczna.
...
jakie są wady migawki elektronicznej? dlaczego nie można stosować jej permanentnie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
jakie są wady migawki elektronicznej? dlaczego nie można stosować jej permanentnie?
http://m43photo.blogspot.com/2012/12...c-shutter.html
-
ok, obrazki zrozumiałem... angielskiego się kiedyś nauczę :)
-
Przy elektronicznej migawce występował też efekt Bloomingu przy mocnym świetle w kadrze.
Np przy zachodzie słońca, słońce wylewało się na okoliczne piksele.
-
-
Dopiero teraz zauważyłem, że GH7 nie ma oddzielnego slotu na kartę pamięci. Tylko używa jednych drzwiczek na baterię i kartę.
To dla mnie minus, bo lubię mieć przymocowaną szybkozłączkę od statywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Dopiero teraz zauważyłem, że GH7 nie ma oddzielnego slotu na kartę pamięci. Tylko używa jednych drzwiczek na baterię i kartę.
To dla mnie minus, bo lubię mieć przymocowaną szybkozłączkę od statywu.
ponoć właśnie nie zasłania szybkozłączka klapki od baterii i karty pamięci.
stąd też przesunięcie gwintu w oś obiektywu i matrycy.
wyczytałem to z internetu i nie potwierdziłem w praktyce.
-
Wszystko kwestia wielkości szybkozłączki, są pewnie takie, które nie będą przesłaniać.
-
myślę, że to pytanie do Tomtomek'a.
jest już w posiadaniu tegoż modelu.
-
Jak odszukam statyw, to sprawdzę. Ale to raczej jutro.
-
-
Wygląda na to, że przesunięcie matrycy bardzo pomogło.
Dla poniższych płytek nie ma problemów z otwarciem klapki:
- Benro
- Velbon
- Manfrotto 200PL
Pozdrawiam
Tomek
-
no niestety nie mogę dać rep'ka :(
ale będę miał w pamięci!
-
-
Dzięki koledzy, pomagam jak tylko mogę…
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
Wygląda na to, że przesunięcie matrycy bardzo pomogło.
Dla poniższych płytek nie ma problemów z otwarciem klapki:
- Benro
- Velbon
- Manfrotto 200PL
Jak ta Manfrotto pasuje, to naprawdę jest dobrze :)
Dzięki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jak ta Manfrotto pasuje, to naprawdę jest dobrze :)
No bez przesady, ta Manfrotto to nawet do OMD pasuje - tzn. można akumulator wymienić bez jej odkręcania...
-
Manfrotto ma różne złączki, 200PL-14 jest najmniejsza, ale też najczęściej spotykana.
-
No i właśnie o tej 200-PL od kilku postów piszemy...
-
http://fotoblogia.pl/107,panasonic-lumix-gx7-test
(eh, nie wiem jaka jest wartość merytoryczna testu ale polszczyzna leży i kwiczy. Lojalnie ostrzegam.)
-
ja osobiście nie lubię takich artykułów.. odważnie napiszę nienawidzę!
a już testem tego nie można nazwać!
dla mnie jest to spisana tabelka specyfikacji ze strony producenta (które można poznać samemu wchodząc na stronę) obrana w dłuższe zdania.
taka beletrystyczna specyfikacja :D
mało kto ostatnio sie przykłada i chce coś odktyc i na ten temat napisać.
nawet autor sam potwierdza moją tezę w z daniu. cyt:
"Jedynie odwzorowanie szczegółów w Panasonicu GX7 jest nieco lepsze niż w nowym OM-D, natomiast wynika to raczej z lepszego obiektywu niż lepszej matrycy."
można było użyć w różnych aparatach tegoż samego obiektywu. nic dodać, nic ująć.
gdzie informacja, że stabilizacja matrycy nie działa podczas video? wg. mnie autor nawet tego nigdzie nie wyczytał, nie mówiąc o tym, że nie sprawdził :P
brak jest oczywiście więcej ważnych informacji... ale szkoda pisać na ten temat.
mi się jedna informacja rzuciła w oczy kim jestem i dla kogo pracuję / z kim współpracuję.
tylko to zapamiętałem.... przykre.
nasuwa mi się tylko pytanie. po co pisać nic nie pisząc?
... ja rozumiem, że w dzisiejszych czasach, to wszystko się robi "na kolanie" byle cyferki na koncie się powiększały.
-
-
E-M5 i E-M1 pany ;) Niestety jak się okazuje, nadal można zapomnieć o ciągnięciu cieni i długiej ekspozycji. Mała ewolucja w obrazku, za to fajny użytkowo korpus. Szczególnie jak ktoś kręci filmy (tylko jeszcze żeby stabilizacja działała ciągle). W każdym razie - raczej pobije sprzedażowo E-P5. OM-D nie zakasował jak dla mnie, a cena ze "zwykłym" kitem na razie identyczna.
-
Skok w obrazie do poprzedników jest ale nie taki jak u Oly'ego. Miałem chęć kupić tego GM1 plus fajny obiektywik teraz się zastanawiam, że może lepiej brać PM-2 lub PL-5. Fajne efekty wyszły na fotkach HDR z ludźmi na każdym zdjęciu można się doszukać jakiś duszków.