ja jak kupuję nowy, to już zaczynam do skarpety zbierać na kolejny nowszy :)
Wersja do druku
hm... to co mam w szufladzie nie nadaje się do publikacji https://forum.olympusclub.pl/images/...on_redface.gif
Mikołaj był u mnie już dziś i jak tylko nauczę się obsługiwać to będę focić :mrgreen:
edit
już widzę, że nauka zajmie mi sporo czasu :|
Jako tako zapoznałam się z obsługą aparatu, jeszcze wielu rzeczy nie znam, nie pamiętam gdzie są ale pewnie kiedyś się nauczę ;-)
66 Załącznik 180100
przyjemne to ostatnie :)
Miłe dla oka zdjęcia :)
Byłam dziś w Lelowie na święcie Ciulimu-Czulentu, niestety pogoda była paskudna, rozpadało się okropnie i nawet nie ryzykowałam wyjąć aparat aby nie zamókł jak poprzedni więc zdjęcia telefonem
scena
Załącznik 180904
miejscowy rabin
Załącznik 180905
grób cadyka Dawida Bidermana
Załącznik 180906
Załącznik 180907
Załącznik 180908
Dzisiejsza produkcja...
68
Załącznik 181044
(wiem, że nie wszystko jest ostre ale bardzo mi się podoba ;-))
a.. to pszczółka, a myślałem że co innego, sugerując się numerem zdjęcia :) :)
Kolejne pod surową ocenę :-)
70
Załącznik 182776
hmmm :|
coś mi to przypomina.... ;)
a! wiem kasztan :)
a co do fotki, to chyba robiłaś pod słońce, kontrastu, ostrości MZ zabrakło, jeżeli pozwolisz to tak bym to poprawił
Załącznik 182778
sztuka nowoczesna? :roll:
Poprawianie takich zdjęć nie ma sensu. Trzeba sobie wyrobić odruch wyrzucania gniotów do kosza bez żalu. Wskazówka: trzeba to robić szybko, zanim człowiek się do gniota przyzwyczai. Dla mnie sprawa jest prosta: jeśli nie ma ostrości, to szybki kosz, bez żadnych rozterek.
Ostrość ustawiana ręcznie ? Jaki obiektyw ?
spróbuj raz jeszcze i pokaż efekty, może będzie lepiej.
Wygląda w takim razie, że nie trafiłaś z ostrością tam gdzie miała być. Ogólnie zasada jest taka, że ostrość z szkłem manualnym ustawiamy na otwartej przysłonie (tu f 1.8 ) tam gdzie chcemy aby była i przed zrobieniem zdjęcia przymykamy przysłonę. Tu już zależy jaki zakres głębi ostrości nas interesuje. Im większy numer przysłony tym większy zakres GO. Przy ustawianiu ręcznym ostrości dobrze sobie powiększyć dany obszar zdjęcia gdzie ustawiamy ostrość. Musisz też wiedzieć, że z pierścieniami zakres głębi ostrości się znacznie zmniejsza. Im więcej pierścieni tym większe powiększenie, ale i mniejszy zakres GO.
Mam też obiektyw Pentacon 1.8/50. Zrobiłem zdjęcie kasztana z jednym (tym najcieńszym) pierścieniem M42. Użyty panas G1 bo to praktycznie ta sama matryca co w E-PL3. Przysłonę przymknąłem aż do f11 i tak to wygląda (cały kadr, tylko pomniejszony):
Załącznik 182821
Jak widać pomimo użycia przysłony F11 kolce z tyłu już nie zmieściły się w głębi ostrości. Dalsze zwiększanie przysłony np. do f16 mija sie z celem bo wchodzi zjawisko dyfrakcji obniżające ostrość.
Jakbym chciał mieć całego kasztana ostrego zrobiłbym bez pierścieni i skadrował trochę. Tak jak pisze szafir51, próbuj z tą ostrością, praktyka to najlepsza nauka.
Jeszcze taka uwaga, robiąc z statywu używaj niskiego ISO i stabilizacja wyłączona (możliwe, że była).
Mam niestety podobnie... Jak już muszę zdjęcia robić to na auto i pstrykam po kilka razy by mieć pewność, że automat zadziała, bądź ręcznie ostrość mogę, gdy przełączam z wizjera na wyświetlacz. Wtedy okulary na glacę przesuwam i gołym okiem z bardzo bliska mogę ustawić ostrość.... Ech starość się nie udała niektórym:???:
Ale jestem dobrej myśli bo idę śladami Bogdana już listopadzie.... :grin:
U mnie z wzrokiem też nie najlepiej. Jedne okulary do czytania, drugie do jazdy samochodem. Jeśli chodzi o ręczne ustawianie ostrości to nie używam okularów. Przydatny jest tu wizjer z regulacją +/-4 dioptrii (choć aż tyle nie potrzebuję ). Niestety w E-PL3 wizjera nie ma.
Oczywiście mogą być nietypowe wady wzroku, wtedy i taki wizjer pewnie mało przydatny będzie.
"Muszem" i ja kasztana strzelić... Heliosem :)
Od rana co rusz podchodzę do aparatu i robię kilka zdjęć... z żadnego, póki co, nie jestem zadowolona :cry: ale jeszcze kilka godzin mam i kilka wskazówek... jeszcze się nie poddaję :-)
Co do wizjera... dopiero przy okazji robienia zdjęć w słoneczny dzień stwierdziłam, że brak mi wizjera ale nie wiem czy przy mojej wadzie wzroku w ogóle jakiś wizjer mi pomoże.
Ja mam z kolei taki problem, że czasami na wyświetlaczu wszystko jest ok, a na monitorze komputera już widać, że zdjęcie poruszone albo nietrafiona ostrość. Z Zenitem nie miałem takich problemów :)
Zastosowałam się do wskazówek andtora a nawet zdjęłam okulary i z nosem w ekraniku szukałam ostrości :roll: Zrobiłam w sumie 44 sztuki i wybrałam ostatnie tylko... nie wiem czy przy obróbce nie przeostrzyłam :roll:
71
Załącznik 182826