-
Odp: nowe jasne zoomy Olka
Cytat:
Zamieszczone przez
Laqua
Niszowy to będzie ten nowy Olympus a nie Sigma 18-35/1.8 ! Przy jej jakości i cenie sporo oslób może się "przeprosić" z lustrznkami APS-C i powrócić z migracji ;). Zestaw sobie cenę tej Sigmy z np. K-5 do nowego Olympusa E-M1 z 12-40 ! ( zakladam, że cena zestwu będzie oscylowała w granicach 9000 zł ). Teraz pewnie pojawi się argument wielkościowo - wagowy :).
Podstawowy argument to zakres. Sigma jest zoomem tylko 2x.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Dla niektorych ma dla innych nie.
---------- Post dodany o 14:28 ---------- Poprzedni post był o 14:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Podstawowy argument to zakres. Sigma jest zoomem tylko 2x.
Faktycznie to jest argument !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Laqua
Niszowy to będzie ten nowy Olympus a nie Sigma 18-35/1.8 ! Przy jej jakości i cenie sporo oslób może się "przeprosić" z lustrznkami APS-C i powrócić z migracji ;). Zestaw sobie cenę tej Sigmy z np. K-5 do nowego Olympusa E-M1 z 12-40 ! ( zakladam, że cena zestwu będzie oscylowała w granicach 9000 zł ). Teraz pewnie pojawi się argument wielkościowo - wagowy :).
Na temat niszowości sigmy/ nowego olympusa niewiele moge powiedzieć, a wielu apsc po prostu już nie interesuje, chociaż są również takich matryc gorący zwolennicy.
-
Różnice między APS-C a 4/3 są na tyle nieduże, że nie rozumiem, jak można być zwolennikiem jednych czy drugich. W obu przypadkach wielkość matrycy powinna być ostatnim kryterium wyboru.
-
Nic się nie zmienia na tym świecie ...
Za czasów 4/3 były fajne zoomy, było narzekanie, że nie ma stałek,
Za czasów m43 pojawiły się fajne stałki, było narzekanie że nie ma zoomów,
pojawiły się zoomy, a narzekanie dalej pozostało.
Ciekawe czy dalej było by narzekanie, jakby się okazało, ze 12-40 jest tani? (oczywiście pytanie retoryczne).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Różnice między APS-C a 4/3 są na tyle nieduże, że nie rozumiem, jak można być zwolennikiem jednych czy drugich. W obu przypadkach wielkość matrycy powinna być ostatnim kryterium wyboru.
Też nie rozumiem, ale jeden z poprzednich postów istnienie takiego zjawiska opisuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Nic się nie zmienia na tym świecie ...
Za czasów 4/3 były fajne zoomy, było narzekanie, że nie ma stałek,
Za czasów m43 pojawiły się fajne stałki, było narzekanie że nie ma zoomów,
pojawiły się zoomy, a narzekanie dalej pozostało.
Ciekawe czy dalej było by narzekanie, jakby się okazało, ze 12-40 jest tani? (oczywiście pytanie retoryczne).
Tanii to gdzieś ok. 1000zł. Bo przcież nie tyle co doskonała sigma 17-70.
A poważnie, tutaj mamy problem wewnętrznej konkurencji. Panas jest tańszy, a olek mocno spóźniony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Tanii to gdzieś ok. 1000zł.
Dużo, za dużo ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Laqua
Jakbym chcial kupic K5 czy inne APSC to zrobilbym to juz dawno zamiast kupowac EM5 - wyszlo by na pewno taniej i pewnie w niektorych miejscach lepiej. Ale nie jestem zainteresowany APSC - wlasnie ze wzgledu na wielkosc i wage. Sama sigma wazy tyle co moj standardowy zestaw (EM5 + 12-35/2.8 + 20/1.7 ) wiec jesli nie da sie robic zdjec bez podpinania body do Sigmy to raczej sobie odpuszcze - podobnie jak odpuscilem 14-35 Olka
-
I teraz mam dylemat, kupić sobie 75 mm czy dozbierać na 12-40 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
E tam, te zabawki zawsze były drogie (kiedyś dużo droższe, niż obecnie), tylko kiedyś nie było internetu, w którym można się było nimi zbiorowo podniecać.
Ok, tylko jak amator kupił taki nietani gadżet to nie zmieniał go tak często jak skarpetki. Ile miałeś cyfrowych zabawek? :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Początkujący ma raczej takie dylematy, nie doświadczony użytkownik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Poczekaj jeszcze na 43 1.2 i 150 2.8, to będziesz miał dłuuugą perspektywę zbierania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Początkujący ma raczej takie dylematy, nie doświadczony użytkownik.
Fakt zastosowanie tych szkieł zupełnie inne.
Jednak jedno mogę sobie kupić teraz, a drugie będzie musiało poczekać.
---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 20:32 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Poczekaj jeszcze na 43 1.2 i 150 2.8, to będziesz miał dłuuugą perspektywę zbierania.
43/1.2 jakoś mnie nie interesuje. 150/2.8 może kupię, ale zanim wyjdzie to sobie dozbieram :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Nie da sie kupić wszystkich szkieł całego systemu. Bo nie warto, i bo każdy ma swoje preferencje zdjęciowe i one determinują zakupy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie da sie kupić wszystkich szkieł całego systemu. Bo nie warto, i bo każdy ma swqoje preferencje zdjęciowe i one determinują zakupy.
Hm. Jak ktoś uznaje 12-40 jako alternatywny zakup do 75tki to wcale nie jestem pewien, czy nie jest kolekcjonerem. Gdyby pytanie było co pierwsze ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Hm. Jak ktoś uznaje 12-40 jako alternatywny zakup do 75tki to wcale nie jestem pewien, czy nie jest kolekcjonerem.
Boszzz
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post984619
-
Kolega mnie źle zrozumiał.
To nie alternatywa, tylko właśnie decyzja co kupić teraz, a co będzie musiało poczekać :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Kolega mnie źle zrozumiał.
Wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
To nie alternatywa, tylko właśnie decyzja co kupić teraz, a co będzie musiało poczekać :|
Jak nie potrzebujesz rozmycia tej klasy (równie udane jest imho w mZD45) i f/1.8 bierz 12-40 i 60/2.8 Sigmy.
Podejrzewam, że długo czasu zajmie Sigmie czy Tamronowi wydanie takiego ekwiwalentu 12-40.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ale ja wiem, że osobnik robi świetne foty. I ma czym. Więc to takie trochę zbieractwo. Sam tam trochę mam.
A jeśli chodzi o nowości z olka, to chyba po 10latach (od zakupu E-300) doczekam się zapowiedzianego 100mm makro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
doczekam się zapowiedzianego 100mm makro.
Mam nadzieję, że raczysz żartować ponieważ czekam dokładnie na to samo tylko, że z małą dupką :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Mam nadzieję, że raczysz żartować ponieważ czekam dokładnie na to samo tylko, że z małą dupką :mrgreen:
Przegapiłeś? Na razie są co prawda patenty, ale brzmi rozsądnie.
http://www.43rumors.com/olympus-pate...-macro-lenses/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Przegapiłeś?
Nie, nie nie! F/4.5 jest dobre do ultrazuma.
70/2.8 to pewnie wczesne wcielenie 60/2.8.
100/2.8 max, najlepiej 150 - takie makro mi się podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
100/2.8 max, najlepiej 150 - takie makro mi się podoba.
A do czego Tobie w szkle macro potrzebne swiatlo 2.8 ?
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A do czego Tobie w szkle macro potrzebne swiatlo 2.8 ?
pozdro
może do AF albo ostatecznie do portretów :-?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Z 5 metrów różnica między 20cm GO i 30cm GO. Myślę, że ważniejszy może być bokeh.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Tylko malo to z macro ma do czynienia.
Dla obecnych ukladow AF czy to bedzie 2.8 czy 3.5-4.0 raczej malo znaczace jest, za to gabarytowo dla purystow juz znacznie.
pozdro
-
Ale kto kupuje takie obiektywy? Tradycyjne 100/2,8 jest dość uniwersalne. 4,5 to jednak typowe makro, czyli mniejszy rynek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ale kto kupuje takie obiektywy?
Pewnie Ci sami co korpusy do nich...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Tradycyjne 100/2,8 jest dość uniwersalne. 4,5 to jednak typowe makro, czyli mniejszy rynek.
Znasz takie powiedzenie:
"Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego..."
pozdro
-
Ja bym zamienił 60 Macro na 100/4.5, do portretów lepsza jest 75/1.8 ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Ja bym zamienił 60 Macro na 100/4.5
A ja bym chciał 150/2.8, żeby mieć zarąbiste f/8-11.
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
do portretów lepsza jest 75/1.8 ;-)
Nie mogę się zdecydować co mnie kręci bardziej w tym szkle: przymykanie tylko dla GO, zarąbiste rozmycie czy... dekielek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie mogę się zdecydować co mnie kręci bardziej w tym szkle: przymykanie tylko dla GO, zarąbiste rozmycie czy... dekielek.
Masz na myśli ten dodatkowo płatny stalowy dekielek? :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
A ja bym chciał 150/2.8, żeby mieć zarąbiste f/8-11.
To szkla o innej niz 2.8 swiatlosile nie maja zarabistego f/8-11?
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
To szkla o innej niz 2.8 swiatlosile nie maja zarabistego f/8-11?
Oczywiście że nie - takie 100/4.5 ma zarąbiste dopiero f/10-13 ;-)
-
Chciałem zauważyć, że wątek dotyczy obiektywów o zmiennej ogniskowej zwanych powszechnie zoomami a nie stałek makro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Chciałem zauważyć, że wątek dotyczy obiektywów o zmiennej ogniskowej zwanych powszechnie zoomami a nie stałek makro.
Masz racje. Moglibyśmy sobie wydzielić nowy wątek.
Właściwie to tytuł jest błędny. Nie ma liczby mnogiej w tym wypadku. Jest tylko 12-40. Przynajmniej nic o tym nie wiadomo (żadnych plotek, patentów itp.).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Masz racje. Moglibyśmy sobie wydzielić nowy wątek.
Właściwie to tytuł jest błędny. Nie ma liczby mnogiej w tym wypadku. Jest tylko 12-40. Przynajmniej nic o tym nie wiadomo (żadnych plotek, patentów itp.).
;-) Już wracamy do tematu ;-) koniec o stałkach - szczególnie takich ciemnych ;-)
Tym bardziej że temat wątku leży już na stole przykryty tylko kawałkiem tkaniny ....
http://www.getolympus.com/revolution...=ts_rev2013_08
-
Czemu Olympus zawsze robi zdjęcia przykrytym nowościom?
One takie nieśmiałe, że nie chcą się rozebrać?
-
Fajny post znalazłem na dp review.
Olympus zdecydował, że wszystkie szkła klasy PRO będą dostępne we wszystkich kolorach jednak pod warunkiem, że będzie to kolor czarny.
Tyle nt. jasnych zumów. Teraz zasmażka ;) Według przedstawiciela Oly USA trwają prace nad mZD150/2, jednak najpierw zaoferują zumska ;)
Nikt nikomu nie pozwoli w Japonii zrobić krzywdę - taka moja teoria spiskowa, również ta jej część o kopiowaniu się wzajemnie. Pierwszy raz dotarło to do mnie podczas premiery 5D2.
Najpierw wazon marki Panas a potem Oly zdecyduje który prototyp puścić, żeby przypadkiem zbyt dobre szkiełko nie weszło na rynek.
W każdym bądź razie ja czekam na 150 od Oly :mrgreen:
Tutaj post (głównie o EM1) z punktu widzenia właściciela EM5
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W każdym bądź razie ja czekam na 150 od Oly :mrgreen:
A dostaniesz telekonwerter 2x (mEC-20)
pod mZD75 :)