-
Odp: lisiajamka przedstawia
Rewelacja. Super są te rysunki.
Czytałem że w pobliżu jest jakaś prywatna kopalnia która zniszczyła część tych rysunków. Jak przelatywałeś nad nimi widziałeś może jakąś kopalnie w pobliżu tego płaskowyżu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Rewelacja. Super są te rysunki.
Czytałem że w pobliżu jest jakaś prywatna kopalnia która zniszczyła część tych rysunków. Jak przelatywałeś nad nimi widziałeś może jakąś kopalnie w pobliżu tego płaskowyżu ?
Dzięki :)
W Peru byłem rok temu. Nie widziałem kopalni, nic mi o tym nie wiadomo.
-
Aha. Tak tylko pytałem, bo czytałem kilka tygodni temu o tym.
-
Taka jak dziś ponura niedziela sprzyja nadrabianiu zaległości. Świetna dawka "National Geographic". Z wielką ciekawością tu zaglądam i nigdy się nie zawiodłem. Pozdrawiam
-
Jak za każdym razem w tym wątku świetne, ciekawe zdjęcia.
-
9 załącznik(ów)
Jedziemy :) panamericaną wzdłuż Pacyfiku. Po drodze ciężko pracujący przy wyciąganiu wodorostów, które to koncerny kosmetyczne przerobią na maseczki, szampony tudzież inne kosmetyki.
-
Ładne zdjęcia .
Ciężarówka na tle gór i ostatnie, zachód słońca. Superowe :grin:
-
Zawsze myślałem, że wodorosty wyciąga się z łodzi... ciężki jest los "poławiaczy" wodorostów ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Dzięki za dobre słowo :)
Huk fal, ryk lwów morskich (uchatka kalifornijska),ptasi jazgot, wszystko to wraz z surowym krajobrazem Wysp Ballestas tworzy niezwykły spektakl.
Piękne gatunki, najbardziej podoba mi się rybitwa wąsata z przedostatniego zdjęcia, śliczny ptak.
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Lecimy dalej :) - Płaskowyż Nazca.
Geoglify najlepiej wyglądają z lotu ptaka.
Widok zapierający dech w piersiach. Podobnie jak koronax, czytałem o zniszczeniu części geoglifów przez samochody ciężarowe, które wywoziły dolomit z kopalni:|.
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Jedziemy :) panamericaną wzdłuż Pacyfiku. Po drodze ciężko pracujący przy wyciąganiu wodorostów, które to koncerny kosmetyczne przerobią na maseczki, szampony tudzież inne kosmetyki.
Bardzo ciekawe kadry z wodorostami.
Pozdrawiam
-
Trochę inny jest tamten świat i troche inna fauna jego. Fajne zdjęcia.
-
Zdjęcia świetne i ciekawe tematy. Ostatnie o zachodzie słońca przepiękne. Nareszcie doczekałem się takiego światła w Twoim wątku i mam nadzieję żeto nie koniec.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Piękne gatunki, najbardziej podoba mi się rybitwa wąsata z przedostatniego zdjęcia, śliczny ptak.
Pozdrawiam
Tak jest piękna, trudno było ją złapać w kadr przy mocno kołyszącej motorówce. Dodam, że pingwiny Humboldta, to jedyne pigusie które żyją w strefie równikowej. Nazwę zawdzięczają zimnemu prądowi peruwiańskiemu ( Humboldta) średni przepływ 15 mln m3/ sek.
-
9 załącznik(ów)
Klasztor św. Katarzyny XVIw. - Arequipa. Miejsce w którym nie za bardzo przestrzegano ślubów ubóstwa i milczenia. Panny z najbogatszych rodów hiszpańskich w celach swych miały jedwabne zasłony, koronkową pościel, jadły srebrnymi sztućcami z porcelanowych talerzy. Dziś mieszka ok 30 zakonnic.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kamil_andrzej
Pralnia :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Pralnia :grin:
Dzięki, wyglądały jak olbrzymie wanny do kąpieli na świeżym powietrzu ...:)
-
za rzadko tu zaglądam i potem trzeba nadrabiać. Kapitalna podróż. Fajnie się ogląda. Fotka z ciężarówką "Gloria" aż się prosi na tapetę :D
-
Ładne zdjęcia . Ciekawe są te kolorowe ściany budynków.
-
Kołatka, kapitalny szczegół, dobrze wyłapany. a mina "Chłopa STOP" - bezcenna :D
-
10 załącznik(ów)
Arequipa to taki peruwiański Kraków, zbudowana z białych kamieni wyrzuconych przez wulkan Misti. Na koniec króciutki kurs żucia koki :grin: Ruszamy w Andy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Arequipa to taki peruwiański Kraków, zbudowana z białych kamieni wyrzuconych przez wulkan Misti. Na koniec króciutki kurs żucia koki :grin: Ruszamy w Andy.
Też dziabnąłeś ?? ;-) Fajne foty !!
-
I znów, kapitalna "ludziowa" seria :)
Brawo.
-
Dzięki Panowie :grin: Tropic, nie dziabnąłem tylko cały czas żułem liście koki... leciwy jestem i przebywanie na 3000 -4000m n.p.m. powoduje dyskomfort - choroba wysokościowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Dzięki Panowie :grin: Tropic, nie dziabnąłem tylko cały czas żułem liście koki... leciwy jestem i przebywanie na 3000 -4000m n.p.m. powoduje dyskomfort - choroba wysokościowa.
A to nie w tym celu tubylcy żują kokę? Żeby im lżej było... na tej wysokości :mrgreen:
Zdjęcia świetne, gratuluję
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kamil_andrzej
A to nie w tym celu tubylcy żują kokę? Żeby im lżej było... na tej wysokości :mrgreen:
Zdjęcia świetne, gratuluję
Żują kokę i chichę piją :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Żują kokę i chichę piją :grin:
A czym się ta kukurydza do wyrobu chichy różni od naszej? I ile taki napój może mieć mocy? Próbowałeś?
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
kamil_andrzej
A czym się ta kukurydza do wyrobu chichy różni od naszej? I ile taki napój może mieć mocy? Próbowałeś?
Próbowałem, a jakże :grin: nic specjalnego, takie kwaśne cienkie piwo. Czym różni się kukurydza sam pomiarkuj:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Próbowałem, a jakże :grin: nic specjalnego, takie kwaśne cienkie piwo. Czym różni się kukurydza sam pomiarkuj:grin:
Dzięki, świetne ...:)
-
6 załącznik(ów)
Andy, wikunie, owieczki, alpaki, lamy, pastuszkowie :grin:
-
Świetna relacja i świetne foto.
Pozdrawiam.
-
5 załącznik(ów)
Wyżej i wyżej...lisiajamkini zdobyła pięciotysięcznik, no prawie :grin: Na ostatnim zdjęciu prawdopodobnie najwyżej położone kibelki na świecie:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Wyżej i wyżej...lisiajamkini zdobyła pięciotysięcznik, no prawie :grin: Na ostatnim zdjęciu prawdopodobnie najwyżej położone kibelki na świecie:mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1367859442
A ja myślałem, że to domki tubylców :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
- Płaskowyż Nazca.
Super zazdroszczę, na żywo to musi wyglądać niesamowicie.
Kolejne zdjecia też bardzo ciekawe. Zdjęcia z lamami zwłaszcza wyróżnię.
Kibelki oryginalne, ale ważne że są ;-)
-
Pięć tysięcy metrów, uff, to już jest wysokość, Mnie na 3700 zabrakło tchu a gdzie tu do 5000...
Zdjęcia super
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
No z tymi kibelkami to mnie zaskoczyłeś, w życiu bym na to nie wpadł :D
To na poważnie kibelki są? Szok!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No z tymi kibelkami to mnie zaskoczyłeś, w życiu bym na to nie wpadł :D
To na poważnie kibelki są? Szok!
Są są, nie pokażę, co w srodku...nie :mrgreen:
-