-
Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi
Lepiej dorzucić 2.5k i zakupić D800. Lub, sprawdzony w boju i cięgle rewelacyjny D700 za 7400.
-
Myślisz że różnica cenowa pomiędzy D600 a D800 jest za mała?
-
Na szczęście nie mam takiego dylematu. Dużo, mało to pojęcie względne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Lepiej dorzucić 2.5k i zakupić D800.
Zawsze lepiej dorzucić i kupić coś lepszego, tylko nie zawsze potrzeba lepszego i nie zawsze jest z czego dorzucić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
Zawsze lepiej dorzucić i kupić coś lepszego, tylko nie zawsze potrzeba lepszego i nie zawsze jest z czego dorzucić.
święte słowa, ale spostrzeżenie gibberpl pozwala mieć nadzieję że cena D600 jeszcze trochę spadnie by ją oddalić od D800. Było nie było w zakresie zaawansowania konstrukcji różnic jest sporo
-
Ceną D600, która pozwala nie myśleć o przejściu na półkę wyżej to okolice 6800-6500 PLN. Jest spory potencjał do spadku, bo puszka nie jest made in Japan, konstrukcja nie jest tak pancerna jak D800/D700, układ AF inny niż D800. W konstrukcji widać, że celem nadrzędnym był balans pomiędzy ceną i przyzwoitą jakością wykonania. Czas pokaże.
-
d800 od wakacji zjechał w dół o 25%. Czyli cena poniżej 6k za d600 w styczniu jest jak najbardziej realna :-)
Tak sobie prorokuje, że na początku 2013 roku d800 powinien kosztować ok 8k a d600 ok 5.5k-6k. Za to ceny szkieł jak zwykle się trzymają. Ciekawostka, że d800 z literką "e" za mocno nie potaniały. A przecież różnicy w tych body prawie nie ma :-)
-
Kiedy Wy wreszcie zrozumiecie, ze cena produktu nijak sie ma do kosztow jego wytworzenia. Ceny zaleza od popytu, targetu, strategii, a nie kosztow produkcji - te sa znikome.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Kiedy Wy wreszcie zrozumiecie, ze cena produktu nijak sie ma do kosztow jego wytworzenia. Ceny zaleza od popytu, targetu, strategii, a nie kosztow produkcji - te sa znikome.
ależ to oczywistość :-)
-
Ciekawe jak będzie się bronił Kwanon 6D przed D600, cena na starcie teoretycznie ta sama - 2099 $$.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
ależ to oczywistość :-)
Wręcz oczywista oczywistość :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
d800 od wakacji zjechał w dół o 25%. Czyli cena poniżej 6k za d600 w styczniu jest jak najbardziej realna :-)
Tak sobie prorokuje, że na początku 2013 roku d800 powinien kosztować ok 8k a d600 ok 5.5k-6k. Za to ceny szkieł jak zwykle się trzymają. Ciekawostka, że d800 z literką "e" za mocno nie potaniały. A przecież różnicy w tych body prawie nie ma :-)
Ja bym raczej aż na takie zjazdy nie liczył. Największe obniżki moim zdaniem mogą być na święta. Ale 8k i poniżej 6k - takie rzeczy to tylko w Erze :grin:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Z zaznaczeniem, że cena końcowa > kosztów produkcji. To fakt autentyczny :mrgreen:
-
raczej styczeń luty. Wtedy jest największy marazm w handlu...
W grudniu się robi pseudo promocje bo i tak towar znika ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Ciekawe jak będzie się bronił Kwanon 6D przed D600, cena na starcie teoretycznie ta sama - 2099 $$.
Wręcz oczywista oczywistość :)
Na szkoleniu Canona padła kwota w okolicach 8 tysięcy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
raczej styczeń luty. Wtedy jest największy marazm w handlu...
W grudniu się robi pseudo promocje bo i tak towar znika ...
Cały ten rok jest marazmem ;)
-
przed przszłym Cie nie będę straszył ...
pocieszające jest to, że będziemy mieli duużo czasu na focenie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
przed przszłym Cie nie będę straszył ...
pocieszające jest to, że będziemy mieli duużo czasu na focenie :-)
I ta nadzieja mnie cieszy. W Kwietniu Toskania, we wrześniu Chorwacja, po drodze wypad do Torunia, Szklarskiej Poręby, Nowicy, w Góry Świętokrzyskie, jak kasa pozwoli, czas będzie, będziemy focić i cieszyć się z efektów, jednego tylko nie rozumiem , dlaczego D600 czy 800 a nie od razu D4? Szpan większy, matryca mniejsza. mechanika niezawodna...
-
Bo D800 jest tym czym w DX był Deczystaes. Tyle musisz wiedzieć, reszta Ci niepotrzebna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Lepiej dorzucić 2.5k i zakupić D800. Lub, sprawdzony w boju i cięgle rewelacyjny D700 za 7400.
Myślę, że D700 nie ma co kupować teraz. I tyle. Przynajmniej za 7400, jeśli D600 jest już dostępny za ok. 7500-7800.
T.
-
Jeżeli komuś potrzebna szybkostrzelność i nie cropuje zbyt wiele to D700 jest OK. W innych przypadkach skłaniałbym się w stronę D600.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
I ta nadzieja mnie cieszy. W Kwietniu Toskania, we wrześniu Chorwacja, po drodze wypad do Torunia, Szklarskiej Poręby, Nowicy, w Góry Świętokrzyskie, jak kasa pozwoli, czas będzie, będziemy focić i cieszyć się z efektów, jednego tylko nie rozumiem , dlaczego D600 czy 800 a nie od razu D4? Szpan większy, matryca mniejsza. mechanika niezawodna...
musisz jeszcze uzupełnić ofertę o Canony i Sony'ego :-)
Wszak pisałem, że kryzys idzie do Polski/Europy wielkimi krokami :-( Pozytywnym ubocznym aspektem może być wolny czas na spełnieniu swoich pasji. Większość z nas (w tym i ja) ciągle narzeka na brak wolnego czasu. Teraz będziemy mieli go do woli. Czym będziemy focić to już chyba nie ma znaczenia :-)
-
Szwagier w Kanadzie pisał że d 600 kosztuje tam w przeliczeniu na "nasze " ok 6700 zł :grin:
-
Wygląda na to, że D600 ma spory problem z higieną intymną. Przysłona kurzem mu bucha po matrycy:
http://www.optyczne.pl/5317-nowo%C5%...a_matrycy.html
-
To Nikon nie zaimplementował jakiegoś systemu czyszczenia matrycy?
Cóż, dobrze, że to tylko kurz, a nie plamy oleju :)
-
Loh problem naprawde wielkiej wagi.
Czy tak ciezko naprawde dmuchnac lub dac do czyszczenia?
Zeszta ja robie to regularnie w swoich N., ale ja nie uzywam w sterylnych warunkach wiec nie dziwi mnie to specjalnie, iz sie brudzi.
Fakt niezaprzeczalny, system czyszczenia matrycy to nie jest mocny punkt Nikona.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Biore! :P
T.
razem z tą plamą na matrycy na zdjęcia wieży Eifla ?
prorok jaki ze mnie czy co? wygląda na to że problem całkiem błachy nie jest
-
Matryca w sprzęcie z wypożyczalni się kurzy? Niebywałe... Ja to się dziwie, że te aparaty nie zostały jeszcze zajechane i w ogóle robią zdjęcia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Matryca w sprzęcie z wypożyczalni się kurzy? Niebywałe... Ja to się dziwie, że te aparaty nie zostały jeszcze zajechane i w ogóle robią zdjęcia ;)
Ale wydaje mi się że tu problemem nie jest sam fakt kurzenia się matrycy ale skala zjawiska - wyższa niż przeciętna i mogąca przeszkadzać w trakcie eksploatacji
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Fakt niezaprzeczalny, system czyszczenia matrycy to nie jest mocny punkt Nikona.
pozdro
Oj nie jest, a chyba im nowsze tym jest gorzej, jeszcze nigdy nie miałem tak zasyfionej matrycy jak w d800(była), w d700 jakoś nie miałem z tym problemu(albo mi to nie przeszkadzało). Rozwiązałem to bardzo banalnie, kupując patyczki do czyszczenia Vswab, od tamtej pory mnie to specjalnie nie martwi.
-
BiedaFX został przetestowany.
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=191
DR i wysokie iso daje radę, reszta to krok wstecz vide D700.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
D 600 to nie jest następca D 700
Martwi to ,że wydając ok 6500 zł człowiek musi się borykać z jakimś problemem kurzu na matrycy .
-
Poczytałem ten test u Optycznych,
Aparat ciekawy, trochę może szkoda że ściachali migawkę do 1/4000s ale można to przeżyć.
Bardziej mnie niepokoi ów słynny już kurz. Czy jest to problem "brudów" we wnętrzu korpusu po procesie produkcji i po kilkukrotnym odkurzeniu zniknie czy też faktycznie (są takie plotki) coś się w środku aparatu ściera bądź łuszczy...
-
Migawkę 1/4000 można przeżyć, bo D700 ma 1/8000 ale iso natywne 200 w porównaniu iso 100 w D600. Szybkości gromadzeniu kurzu na matrycy przeżyć już nie sposób, nie za te pieniądze, nie u tak znanego producenta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Migawkę 1/4000 można przeżyć, bo D700 ma 1/8000 ale iso natywne 200 w porównaniu iso 100 w D600. Szybkości gromadzeniu kurzu na matrycy przeżyć już nie sposób, nie za te pieniądze, nie u tak znanego producenta.
---
Myślę podobnie... tylko Olympus ma 100% system odkurzania matrycy ---- przykro się czyta o takich wpadkach Nikona...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
---
tylko Olympus ma 100% system odkurzania matrycy
odkurzania czy strzepywania ?
-
Odkurzania przez strzepywanie :D
-
Nieistotna jest dla mnie metoda ale skutek, miałem trochę korpusów Olympusa (E-410, E-3, E-P1, E-P3, E-PM1) i w żadnym nie miałem problemów z kurzem na matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
no ba, jest nawet bardzo dobre programowe ISO 50, w razie potrzeby można śmiało z niego korzystać :)
Ale ten kurz... Pamiętam, miałem kiedyś Canona 350 - kupiony z drugiej ręki, robiłem przez jakiś czas zdjęcia w błogiej nieświadomości aż kiedyś zobaczyłem na zdjeciu z dużym udziałem nieba jakieś ciapy - szukanie w internecie i wtedy dowiedziałem się że w lustrzankach występuje coś takiego jak kurz na matrycy. Zaniosłem aparat do czyszczenia. Używałem go potem jeszcze przez rok zanim kupiłem PENa ale nie miałem więcej problemów z kurzem. W PENie też problemów nie mam ale wiadomo Olympusy mają genialną czyszczałkę. Dlatego ten D600 mnie przestraszył. Zadałem na Optycznych pytanie to co i tutaj powyżej - czy są tą paprochy poprodukcyjne i z czasem problem sam minie czy to jest zjawisko stałe w czasie...
Bo jeśli to ma być tak że co sto zdjęć trzeba matrycę przeczyścić to lipa i ja w to nie wchodzę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Nieistotna jest dla mnie metoda ale skutek, miałem trochę korpusów Olympusa (E-410, E-3, E-P1, E-P3, E-PM1) i w żadnym nie miałem problemów z kurzem na matrycy.
Potwierdzam. Przez łącznie 3 lata używania Olympusów i jednego Panasa (ten sam system czyszczenia) nie miałem na matrycy ani jednego paprocha. Teraz, mając Canona, przedmuchuję go regularnie co parę tygodni. Na szczęście jeszcze nie złapałem brudu, który nie chciałby ustąpić pod działaniem zwykłej gruchy.
-
Witam !
Jak uzywalem Canona 10D i regularnie przedmuchiwalem grucha pylki gromadzace sie na matrycy a reszte usuwalem programowo metoda klonowania.
Nie bylo z tym wielkich problemow ale nieco irytowal fakt, ze cos sie osadza na matrycy i trzeba samemu dbac o czystosc powierzchni sensora.
w Pentax K10D bylo zdecydowanie lepiej ale juz przy Olympusie zapomnialem o smieciach i faktycznie ta metoda czyszczenia sensora
dziala najskuteczniej.
Pozdrawiam
-
Wychodzi na to, że to nie kurz, tylko COŚ z wnętrza <scaaaryyy>
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3290303
:roll: