mój odpoczywa w domu i czeka na lepszy czas :)
Wersja do druku
kolczaste!
Dawno tu nie zaglądałem, chyba ze trzy miesiące... pstrykadło leżało głęboko w szafie a przez długą zimę nie było jakoś okazji. Ostatnio miałem jednak okazję coś tam strzelić w okolicach Borów Tucholskich i znowu troszkę nabrałem ochoty na zabawę w fotografa. W akcji standardowo Zuiko OM 135mm f2.8 a serię można smiało nazwać "Pod Parasolem" :)
1,2,3,4,5,6,7,8
Parasolowe kadry fajne.
Las po przejściu trąby powietrznej
Weekendowy spływ "Wkra-Narew-Wisła" z kumplami. Wpływaliśmy w każdy strumyk i każdą rzeczke na naszej drodze. Z Narwii i wisły zdjęć już nie mam bo aparat pokazał mi środkowy palec. To co długie to klasycznie OM 135mm f2.8 a to szerokie w środku to ZD 14-54mm
Pogoda dopisala, tez plywalem Narwia :-)
Dopisała, ale na Wiśle pogoniła nas ogromna burza i dosłownie mieliśmy pięć minut na odwrócenie kajaków na trawie, pochowanie gratów i narzucenie na grzbiet peleryn. Potem już pozostało nam tylko czekać w deszczu dobre dwie godziny na transport. Troszkę podobnie było na Wkrze ale zdołaliśmy dotrzeć na kwatery. zmokliśmy w drodze do sklepu :) Szkoda, że nie mam zdjęć z Narwi i Wisły bo było naprawdę pięknie a obiektywy OM dają świetne barwy. Właściwie to nawet nic nie trzeba w PSie podciągać.
Jaką trasę zrobiłeś?
To bylo jakies trzydziesci lat temu, splyw zakonczyl sie w miejscowosci Rozan, tyle pamietam :-)
Znam bardzo dobrze te okolice. Z ojcem tam jeździłem na grzyby i z kumplami na żwirowinę. Kupa warszawiaków tam ma działki. To bardzo rozrywkowe miejsce :)
Kilka strzałów córki mojego kolegi z ostatnich dni. Wszystko moje ulubione OM 135mm f2.8
1,2,3,4
ostatnie na kracie jest fajne - dobre GO i "gra" dziewczynki. Portret przez ucięcie łokcia z dołu kadrowo niespójny na plus wykorzystanie światła okiennego.
Wreszcie udało mi się wyskoczyć z aparatem nad Wisłę na "poserwisowe" testy. Wszystko jest strzelone obiektywami OM - pierwsze trzy to 50 a reszta 135. Ogólnie wyszła fajna całodniowa rowerowa wycieczka, choć dzisiaj wyjątkowo dmuchało i rower troszkę stał w miejscu :)
1,2,3,4,5,6,7
Dwa wczorajsze dwa zdjęcia, które standardowo strzaliłem praktycznie z roweru swoją 135tka
To pierwsze bardzo fajne :). Lubie takie dziwadełka :)
Troszkę wislanych pstryków w BW
+ kilka w kolorze
Krótka fotorelacja z spływu Wisłą z Karczewa do Warszawy. Trafiliśmy idealną pogodę. Długie to OM 135 f2.8 a te szerokie to standardowo ZD 14-54
I jeszcze kilka BW
A ja się cieszę że się jest od kogo uczyć się:). Nice.
Kilka zdjęć z weekendowego spływu Bugiem na trasie Niemrów - Maćkowicze. Zanosiło się na deszcz, ale wszystko jakoś przeszło bokiem. Ogólnie rzeka mnie zaskoczyła swoją urodą. Nie był to może najpiękniejszy spływ jaki zaliczyłęm, ale spodziewałem się kompletnie czegoś innego. Polecam, choć napewno to nie jest Czarna Hańcza ;)
Spoko mgły.
Czapla trochę jak w biblijnym chodzeniu po wodzie :mrgreen: - chyba najlepsza fota. Z drugiej strony człowiek z kamerami imponuje - ciekawe czy starczy mu zaparcia by zmontować siakiś fajny film.
Zobaczymy bo ostatnio też były kamery na pierwszym śniegu w Bieszczadach i materiał do tej pory leży w szufladzie :)
Pod czas pojawił się też pewien delikatny problem bo kamera była wyłączona wtedy gdy miała działać i odwrotnie, gdy miała odpoczywać kręciła wszystko jak leci. To może być naprawdę szalony film :)
Przy weekendzie zrobiłem z kumplami kolejny spływ. Tym razem była to Jeziorka a trasa prowadziła z Zalesia Dolnego do Konstancina. Rzeczka jest wyjątkowo urokliwa, ale dość wymagająca i niestety zdarzają się śmieci. Okolice sporych miast rządzą się swoimi prawami a ludzie są jacy są. Zdjęcia 1,2,3,4 strzeliłem ZD 14-54mm, który niestety źle działa z moim E-3. Numery 5,6,7,8,9,10,11 to OM 50mm f1.4 a 12 i 13 zrobiłem OM 135mm f2.8, który średnio nadawał się na tak wąską rzekę. Ostatnie moje zdjęcia są troszkę monotematyczne, ale mało mam czasu i ruszam się spontanicznie tylko na rower lub kajak. Nie są to moje najlepsze kadry, ale wstępnie zainteresowanych zapraszam do rzucenia okiem.
Reasumując rzeczka jest świetna, blisko Warszawy, zdarzają się śmieci, ale nie zabijają uroku Jeziorki. Niestety rzeka płynie w dość zacienionym wąwozie i w ostrym słońcu nie jest wygodna do fotografowania. Chętnym proponuje zacząć spływ po 14.00. Słońce szybciej się położy i miejscami można liczyć na miłe światełko. Uważajcie tylko na konary w wodzie bo można się zmoczyć :)
Ładnie "spływaliście" ;)
Kilka strzałów z testowanego właśnie OM 35mm f2.8. Mam kilka spostrzeżeń na temat szkiełka, ale na razie się wstrzymam z jednoznaczną oceną. 4 i 5 są bardzo podobne do siebie, ale jakoś nie mogłem się zdecydować które zdjęcie wrzucić
1,2,3,4,5
2 i 5 bardzo mi przypadły do gustu, a z tych podobnych to chyba pierwsze, drugie, zdaje się, jest trochę krzywe...
Kolejna porcja zdjęć. Optyka klasycznie już manualna, ale tym razem kolor. Pierwsze to ciągle testowana OM 35 a pozostałe są strzelone OM 135. Co do tej 35 to mam mieszane odczucia bo jest daleko od ostrości do której przyzwyczaił mnie OM 50mm f 1.4. Trzeba przymykać przysłonę do f5.6 a nawet f8. Na razie nie mam niczego szerszego bez AF więc jeszcze chwilkę ponoszę a na wiosnę kupię sobie
OM 28mm f2.8 i będzie "brzytew" :) A i najważniejsze w roli głównej występuje od wczoraj Florencja.
6,7,8,9
Pierwsze dwa fajne, drugie dwa jakieś takie nijakie mi się wydają i chaotyczne.
Ja tak Ci trochę jajecznie napiszę - te dwa ostatnie w miniaturze przypominają sklep z kowadłami ;). A tak na serio to pierwsze bardzo mi się podoba. Można byłoby spróbować B-C i ściemnić brzegi, jakoś rozjaśnić/zrobić poświatę drzwi tworząc wszystkim razem wrażenie tunelu dokądś :)
Pierwsze bardzo fajne, w drugim podoba mi się ten kędziorek z chmur. :D A porównując 3 i 4, to 3 lepsze.
Też jestem za pierwszym :grin:
Dzięki wszystkim za komentarze. Też prywatnie najbardziej lubię pierwsze dwa z drugiej wrzutki. Niestety zapomniałem dodać numerace do poprzedniego postu a to wprowadza lekki chaos. Już się poprawiam.
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post był o 20:18 ----------
Reasumując wejście do Mori lub przejście do krainy Wiecznych Łowów ;)
---------- Post dodany o 20:30 ---------- Poprzedni post był o 20:22 ----------
Przyznaję, że nie było łatwo z tym zdjęciem. Chyba tam jeszcze wrócę i jeszcze je poprawię ;)
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:30 ----------
Wybrałem najlepsze z serii, właśnie dla tego kędziorka :)
---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:32 ----------
Chaos we Włoszech jest wszechobecny ;)
Ok było kolorowo to teraz będzie B&W, tak jak lubię. Wszystko zrobione 35mm poza ostatnim, które poszło z 50mm. Ogólnie sporo tego mam. Może i za dużo, ale naprawdę powstrzymuję się przed zagracaniem swojego wątku. btw wiem, że 10 jest krzywa ;)
10,11,12,13,14,15,16