-
3 załącznik(ów)
Odp: Leica 25/1.4 do mikrusów
-
Pierwsze super, bardzo super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Przyłączam się. Gratuluję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dokładnie! Aż się zaczynam zastanawiać, czy na pewno powinienem się definitywnie rozstawać z m43, czy może jeszcze dać sobie trochę czasu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiterM
Dokładnie! Aż się zaczynam zastanawiać, czy na pewno powinienem się definitywnie rozstawać z m43, czy może jeszcze dać sobie trochę czasu ;)
Ciekawą drogę obrałeś. Większość idzie w przeciwną.:)
Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
A propos Leici 25, czy taaaaaaaaaaaaką CA da się usunąć w jakiejkolwiek wywoływarce ? Macham suwakami w RT ale jak z jednej strony usunę, to z drugiej robi się masakra.
Czyżby pozostała zabawa pędzelkiem ?
-
W LR4 da się ją łatwo usunąć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
A propos Leici 25, czy taaaaaaaaaaaaką CA da się usunąć w jakiejkolwiek wywoływarce ? Macham suwakami w RT ale jak z jednej strony usunę, to z drugiej robi się masakra.
Wymienić na starsza siostrę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Dla mnie science-fiction, jeszcze czegoś takiego moją DG nie wyprodukowałem, wg statystyk to moje podstawowe szkło (obok 12/2). Czy na pewno twój egz. jest "in spec" czytaj sprawny optycznie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dla mnie science-fiction, jeszcze czegoś takiego moją DG nie wyprodukowałem, wg statystyk to moje podstawowe szkło (obok 12/2). Czy na pewno twój egz. jest "in spec" czytaj sprawny optycznie?
Na zdecydowanej wiekszości zdjęć robionych na F/1.4 nie dostrzegam żadnej ac, na reszcie była łatwo korygowalna. Taki hardkor na tym szkle przytrafił mi sie pierwszy raz. Zasysam Triala LR4 i zobacze na nim.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Na zdecydowanej wiekszości zdjęć robionych na F/1.4 nie dostrzegam żadnej ac, na reszcie była łatwo korygowalna. Taki hardkor na tym szkle przytrafił mi sie pierwszy raz. Zasysam Triala LR4 i zobacze na nim.
Opcja "automagiczny jeden klik" to jedno, oprócz tego jest jeszcze wybór: "klikasz pipetką w obwódkę" - sprawdź obie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Opcja "automagiczny jeden klik" to jedno, oprócz tego jest jeszcze wybór: "klikasz pipetką w obwódkę" - sprawdź obie.
To działa... dzięki, lecą plusiki :grin:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
ale kusi ten obiektyw
Ja już napisałem list do św. Mikołaja.
-
Po przeczytaniu tekstu Tysona bardziej kusi mnie 20/1,7
-
Mnie zdecydowanie bardziej 25/1.4, ostrosc wide open to nie wszystko w szkle ;-)
-
Czy naprawdę wart swojej ceny ? Czy nie wystarczy 20 mm Panasa ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
zalezy jesli masz np 9-18 kupując 25mm zyskasz wieksza różnice ogniskowej.
-
Wlasnie, kazdy ma inne potrzeby, trudno generalizowac. Choc na pewno ladnych pare zl placi sie w tym szkle za logo "L" ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Wlasnie, kazdy ma inne potrzeby, trudno generalizowac. Choc na pewno ladnych pare zl placi sie w tym szkle za logo "L" ;-)
otóż to :)
-
na pewno będzie fajnym uzupełnieniem zapowiadanej jasnej siedemnastki Olka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
jest szybszy, jaśniejszy i ma klasyczne 50mm w ekwiwalencie FF... warto. Miałem w ręku to szkło, super.
niemniej do pstrykania dla siebie wolałbym te ~1000zł różnicy wydać na upgrade body lub np. 45mm.
Lub inaczej - obiektyw jest wart swojej ceny - gorzej z aparatami do niego,
bo jakoś nie możemy się doczekać 1/8000, lub chociaż 1/4000 z ISO 100
-
Nabyłem, czekam, jutro przyjedzie (pewnie mnie nie będzie w domu jak zwykle), popstrykam, pofilmuję może, to coś napiszę
-
No i doszedl. Czasu brak kompletny, poza upewnieniem sie ze dziala nie pobawilem sie nic a nic. AF dziala nieco inaczej niz np: Panas 20/1.7, tzn. lekko "przelatuje" za obiekt i cofa sie i wtedy jest OK.
Czy jest jakis nowszy firmware do tego szkla (mam 1.0)? Czy Olympus Studio aktualizuje soft obiektywow Panasonica?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
motoko
No i doszedl. Czasu brak kompletny, poza upewnieniem sie ze dziala nie pobawilem sie nic a nic. AF dziala nieco inaczej niz np: Panas 20/1.7, tzn. lekko "przelatuje" za obiekt i cofa sie i wtedy jest OK.
Czy jest jakis nowszy firmware do tego szkla (mam 1.0)? Czy Olympus Studio aktualizuje soft obiektywow Panasonica?
Nie ma nowszego firmware do tej Lajki.
Obiektywy i body Panasa aktualizuje się przez ściągnięcie odpowiedniego instalatora ze strony:
http://panasonic.jp/support/global/c...ts/index2.html
-
Dzięki. Może powinienem sprecyzować pytanie: jak zaktualizować soft obiektywu Panasonica podpiętego do body Olympusa?
I druga sprawa: czy działanie AF które opisałem powyżej to norma?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
motoko
Dzięki. Może powinienem sprecyzować pytanie: jak zaktualizować soft obiektywu Panasonica podpiętego do body Olympusa?
1. Chyba da się
http://www.olympus.co.jp/en/support/...m/e1/index.cfm
Nie mam body olka, nie sprawdzałem.
2. To jak pracuje AF mysle że zależy od body. U mnie w trybie precyzyjnego przynajmniej 2 razy fokus ląduje za i przed obiektem zanim prawidłowo wyostrzy. Wszystko i tak trwa ułamek sekundy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Słowem "chyba" tez jest piekło wybrukowane :):):):):)
Może ktoś kto aktualizował soft obiektywu Panasa na body Olympusa napisze co i jak ?
Najlepiej step by step.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
motoko
Tak, wg info na stronie Oly robi to Oly updater, ale nie myl 25DG (twojego) z dużym 25/1.4, naszego - 25/1.4DG nie ma na liście szkieł m43, do których dostępne są aktualizację oprogramowania więc luz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
motoko
M43 to AF po kontraście, z zadanym polu ostrości (uwaga: właściwy rozmiar punktu ostrości może być większy niż zielona ramka na ekraniku) aparat wyostrzy na granicy, gdzie jego zdaniem jest największy kontrast, możesz się z tym nie zgadzać i włączyć wykrywanie twarzy (mega super opcja) lub inne dostępne tryby pracy AF. Pomagać może lub nie (zależy od motywu/sceny) zmniejszenie pola działania czyli zielonej ramki AF. A przede wszystkim sprawdź czy nie masz włączonej ciągłej pracy AF czyli C-AF. To co piszesz ma miejsce w trudnych/ciemnych warunkach, zazwyczaj przy szkłach makro lub gdy ostrzymy na mało kontrastowej powierzchni/scenie.
BTW. Pierwsze wrażenie forumowiczów dpreview mówią o zauważalnie szybszej i_płynniejszej_pracy AF w modelu GH3. Osobiście doświadczam tego typu sytuacji podczas kręcenia filmików na GH2, ale w warunkach typu iso 12800, 1/25, f/1.4 więc dla większości z forum sci-fi - jedyne oświetlenie to 7" ekran dvd dla dzieci lub 42" TV 2.5 -3 metry za GH2 :)
-
Ale w czym problem?
Podpinasz aparat z osprzętem do komputera i wszystko samo leci...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Może ktoś kto aktualizował soft obiektywu Panasa na body Olympusa napisze co i jak ?
Najlepiej step by step.
Wg Olympusa robi się to tak jak w szkłach Olka czyli za pomocą OLYMPUS Digital Camera Updatera. INFO TUTAJ
-
Czy ktoś w Poznaniu ma ten obiektyw? Mam pomysł na "test" jasnych standardowych pięćdziesiątek i nadarzyła się okazja wykonania go na kilku systemach jednocześnie. Brakuje tylko mikro 4/3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Czy ktoś w Poznaniu ma ten obiektyw? Mam pomysł na "test" jasnych standardowych pięćdziesiątek i nadarzyła się okazja wykonania go na kilku systemach jednocześnie. Brakuje tylko mikro 4/3.
Do test MFT przydałoby się GH2 z "przestawianą" matrycą - w końcu tu masz standard 4:3 więc kadr jest trochę inny..
Tak tylko piszę i czekam na efekty :)
-
Różne proporcje boków kadru nie są problemem. Ważne, żeby był zbliżony kąt widzenia po przekątnej i ta sama odległość od fotografowanego obiektu. Niestety na razie na test się nie zanosi, bo odzewu nie ma.
-
1 załącznik(ów)
te same warunki, to samo miejsce, ten sam aparat Tak na szybko.
Coby tylko poznać możliwości jednego i możliwości drugiego sprzętu
Statyw i dwie 25tki
12-50 @ 25 f 5.6 czyli prawie maksymalna dziura
25 mm Leica przymknięte do 5.6 ( z f 1.4)
Co więcej 25tka prezentuje się znaaacznie lepiej na f1.4 niż 12-50 na f5.6
kilknąć trzeba coby duże zdjęcie się zrobiło...
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1370040766
-
Coz, ladnie widac przewage chwalonej stalki, szczegolnie poza centrum kadru. Ale z drugiej strony 12-50 poradzil sobie zaskakujaco dobrze, w koncu 25/1.4 nalezy do najlepszych szkiel w m4/3...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
te same warunki, to samo miejsce, ten sam aparat Tak na szybko.
Coby tylko poznać możliwości jednego i możliwości drugiego sprzętu
Statyw i dwie 25tki
12-50 @ 25 f 5.6 czyli prawie maksymalna dziura
25 mm Leica przymknięte do 5.6 ( z f 1.4)Co więcej 25tka prezentuje się znaaacznie lepiej na f1.4 niż 12-50 na f5.6
kilknąć trzeba coby duże zdjęcie się zrobiło...
Można wiedzieć jakim aparatem to było robione?
PS fajnie byłoby skonfrontować 25mm Leicę 1.4 z 20mm Panasonicem 1.7
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Coz, ladnie widac przewage chwalonej stalki, szczegolnie poza centrum kadru. Ale z drugiej strony 12-50 poradzil sobie zaskakujaco dobrze, w koncu 25/1.4 nalezy do najlepszych szkiel w m4/3...
Raczej zaskakująco słabo. Przeskalowałem centralny obrazek z L do 67% długości boku i ponownie powiększyłem do 100%. Detali nadal nie było mniej niż na zdjęciu z O, a wydaje mi się, że nawet nieco więcej. Taka różnica przy przysłonie optymalnej dla systemu to przepaść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Operator
fajnie byłoby skonfrontować 25mm Leicę 1.4 z 20mm Panasonicem 1.7
Na pełnej dziurze w tym pojedynku naleśnik zwycięża...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Na pełnej dziurze w tym pojedynku naleśnik zwycięża...
Też tak uważam, ale... ile osób tu na forum, jak ja, mając 20/1.7 wybrało PL25DG?