Co myslicie o tych ostatnich fotkach? Chetnie poznam wasza opinie :) Walcie smialo, przyjme kazda krytyke :)
Wersja do druku
Co myslicie o tych ostatnich fotkach? Chetnie poznam wasza opinie :) Walcie smialo, przyjme kazda krytyke :)
50 i 52 ładne, bardzo mi się podobaja. Na 51 widzę z lewej strony jakies pasy... albo moze mi sie wydaje, bo moj monitor ma dosc pory kontrast.
Dzieki :) Z tym 51 to chyba podobna sytuacja jak wczesniej. Pasy sie pojawily przy odszumianiu.
Tak czy owak, ledwo widoczne - a jeżeli o mnie chodzi, to swietnie oddają klimat jazzu ;-)
Milo slyszec, to znaczy, ze jakis sukces osiagnalem :) Dzieki i zapraszam w przyszlosci, pewnie jeszcze na fotki z tego koncertu.Cytat:
Zamieszczone przez daghda
Do usług :-) - ja planuję się wybrać na Placebo i Rolling Stones tu w Brnie - ale coś się obawiam, że znowu nie dostanę pozwolenia wniesienia aparatu...
Ale pewnie nie uda Ci sie podejsc blisko sceny :/ Ja focilem ten koncert Sigma 105mm Macro, ale moglem podejsc prawie pod scene, bo to bylo wszystko w klubie, a ludzi tez za duzo nie bylo.Cytat:
Zamieszczone przez daghda
cz-b dużo fajniejsze niż w kolorze
Racja, teraz tez juz tak sadze. A ktore najlepsze z tych koncertowych?Cytat:
Zamieszczone przez olifant
najbardziej mi się chyba widzi drugie zdjęcie skrzypka.
edit: chociaż 48. Piotr Żaczek na basie // wersja B&W też konkret :razz:
Ja wysłałem zapytanie do organizatora koncertu wlasnie z zapytaniem o wlezienie za barierki ochronne. Czekam na odpowiedz, a koncert za miesiac...Cytat:
Zamieszczone przez suchar
A co do zdjec: chyba jednak skrzypek (51) wydaje sie byc wbrew pozorom tym najlepszym.
Dzieki za opinie. To motywuje do dalszego wolania RAW-ow ;) 48. juz w Galerii jest, zaraz powedruje tam rowniez skrzypek :)
Moim zdaniem najlepsze zdjecia jest basisty oraz skrzypka (52) - widac ten dynamizm. No i temat bardzo mi bliski - muzyka :)
Ciesze sie, ze udalo mi sie uchywcic jakos te muzyke, dynamike gry na zdjeciach. Wszystkie pokazane tu fotki wrzucilem juz do Galerii. Byc moze jeszcze cos z tego koncertu wrzuce, ale teraz pewnie sie wybiore na Piknik Naukowy :)Cytat:
Zamieszczone przez rap1d
najlepsze 51 potem 52 . Dynamizm, muzyka wychodzi z fotek, ciekawy ten B&W. ogólnie foty na plus.
Dzieki, za odswiezenie watku :) Zapraszam do Galerii, wszystkie fotki juz wrzucilem do mojej prywatnej galerii :) Dawno juz zadnych zdjec nie pokazywalem. Mam kilka macro z dzis, zaraz sie zabiore za wolanie, wiec pewnie niedlugo cos pokaze.Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
Pzdr
Byla dluzsza chwila przerwy, postaram sie to nadrobic :) Wrzucam fotki z dzis, jako ze bylem na dzialce. Przed Panstwem, sesja z muszka!
53. MuszkA 1 (wszystko robione Sigma 105mm Macro)
54. MuszkA 2 "Desant"
55. MuszkA 3
56. MuszkA 4
Zapraszam do komentowania!
Pzdr
Z muszek 53 najlepsza, chociaż możnaby bardziej cropnąć ;)
pzdr
Troszke i tak cropnalem, ale nie chcialem za nadto zabrac przestrzeni, ktora mi sie w tej fotce podoba.Cytat:
Zamieszczone przez johan
Ktos jeszcze pragnie wyrazic swoja opinie na temat wyzje przedstawionych zdjec? :) MuszkA 1 powedrowala do galerii.
Pzdr
dla mnie tez 53 najlepsze. Fajna GO wyszła.
sądziłem że wieksza skala odwzorowania będzie z tym obiektywem, 53 ładna
pzdr
Przeciez to, ze skala odwzorowania na tych zdjeciach jest taka, to nie znaczy, ze to maksymalna... Maksymalna jest 1:1 (po przemnozeniu 2:1). Nie pamietem jaka byla przy robieniu tych fotek. A jak reszta fotek? Moglibyscie cos o nich powiedziec? Bylbym wdzieczny. A i zapraszam do galerii ;)Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
chyba że tak :] sądziłem że to najbliżej jak się dało siekałeś.Cytat:
a co do fotek w 53 mucha przybrała jakaś pozę GO siadło dlatego jest ciekawe, pozstałe pokazują to samo troszkę za szeroko kadrowane wg mnie - myślę że bliżej (węziej) było by znacznie ciekawiej.
Ok, dzieki za wyjasnienie. Na weekend znow jade na dzialke, to postaram sie sieknac muche troche lepiej :) Podchodzilem tak blisko jak wydawalo mi sie interesujace (chcialem by kadry byly troche szersze niz po prostu sama mucha) i staralem sie, by mucha mi nie odleciala.
EDIT: A jutro planuje maly wypadzik na Starowke, coby jakis ludzi pofocic :)
W piatek bylo troche chodzenia po Starowce i kilka streetowych fotek udalo mi sie strzelic. W weekend bylem na dzialczce i tam troche wiecej natury pstrykalem, min. wiewiorki :) Jestem w trakcie wywolywania z RAW, wrzucam pierwsze dwie fotki. Jedna ze Starowki, jedna z dzialki. Zapraszam do komentowania :)
57. Portret?
58. Wiewiorka (robiona Sigma 55-200, prawie na dlugim koncu. Tylko leciutko podostrzylem, nie jest tak zle z ta ostroscia w tej Sigmie).
Pzdr
Całkiem fajny ten portret :). Wiesz kto przyciąga uwagę najbardziej? Dzieciak z lewej. Wygląda jakby Cię zobaczył i był deczko speszony, że mu robisz fotkę, troszkę jakby nie chciał wejść Ci w kadr ale jak już jest to się nie będzie cofał.
a tą wiewiórkę to tak skadrowałeś jakbys chciał aby oko wyszło w górnym lewym mocnym punkcie :). no jeśli mówisz, ze tylko trochę wysotrzyłeś to rzeczywiście ta sigma nie jest taka zła.
Dzieki :) On mnie chyba rzeczywiscie zauwazyl, bo ja tam stalem i sie czailem na jakiegos samotnego przechodnia, ktory by ladnie sie w kadr wpasowal :) Nie uzywalem tej Sigmy 55-200 od dawna, ale okazuje sie, ze nie jest taka zla. Tylko ta glosnosc AF... Raz nawet wiewiorke wystraszylem :/
A teraz troche kwiatkow. Machnalem kilka fotek i chcialbym sie dowiedziec, co o nich myslicie. Pierwsze robione Sigma 105 Macro, reszta Heliosem 44M-4. Pelne kadry. Na poczatek tych kilka zdjec, mam wiecej.
59. Kwiat (Sigma 105 Macro)
60. Kwiat 2, czyli Helios w akcji
61. Kwiat 3, czyli Helios w akcji
62. Kwiat 4, czyli Helios w akcji
Zapraszam do komentowania!
Pzdr
suchar fajnie rysuje ten helios, fajną głębie ostrości pokazuje, kadry mi sie podobają i ogólnie jakoś na plus te foty, ale poważnie jestem podgrzany tym heliosem. na razie nie mam kaski a chciałem kupić jakąś stałeczkę, zasadzałem sie na sigmę ze światełkiem 1.4 ale to troche dużo pieniędzy a ZD troche za słabe światło. no ten helios, no, no...
Ktore zdjecie Ci sie podoba najbardziej? Dlaczego?
Lubie tego Heliosa, kosztowal mnie 50zl plus drugie tyle przejsciowka :) Majac E330 jest on dla mnie dosc uzyteczny, bo mam tryb B w LV. Te zdjecia powstaly wlasnie przy uzyciu trybu B. Statyw, usiasc na trawce, tryb B i ostrzenie w punkt. Z takim bajerem szkla manualne nabieraja duzego sensu do nieruchomych fotek.
Pzdr
Helios mniej rozmazuje tło i ładniej je maluje. Fotki są bardziej plastyczne przez to. Być może jest to też kwestia akurat IMHO nieudanego w przypadku użycia Sigmy kadru. Jakbyś więcej tym szkiełkiem też zrobił to wrzuć.
Sigma 105 ma troche brzydszy i mniej wyrazisty bokeh moim zdaniem. Na 59. nie ma za bardzo przedmiotow w tle, ktore moglyby sie rozmazac, dlatego jest tak plasko. Mam wiecej fotek z Heliosa, ale czekam na troche wiecej komentarzy do tych :) Potem wrzuce.
Pzdr
najbardziej to z samotnym kwiatem na tle rozmytego tła nr 60. podoba mi sie kadr i to jak samotny na tle tego rozmycia jest ten kwiat. Właśnie tym, że jeden kwiat jest ostry na tle rozmycia zdjęcie przemawia. interpretuję to jako samotność kwiatka, taki dałbym tytuł. samotny kwiat mimo, że wokoło pełno kwiatów ale są w cieniu, ten jeden jest młodszy nierozwinięty. podoba mi się też 59 choć dałbym więcej ostrego na zdjęciu ale to tylko moje odczucie i choć dałem ta uwagę to IMO zdjęcie coś w sobie ma. reszta bez rewelki choć poprawna.Cytat:
Nie przekonują mnie te kwiatki.
ps.
Helios IMO bardzo ładnie rozmywa tlo.
Pozdrawiam
R.
Widziałem kupe ładnych fotek z sigmy 105 ale ta ci sie nie udała, z heliosa 4 najlepsze.
Szkoda :( Czego im brakuje, by byly bardziej przekonujace?Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Dzieki za opinie. Moglbys napisac czemu mi sie nie udala? Chcialbym po prostu wiedziec, by zdobyc jakas wiedze na przyszlosc.Cytat:
Zamieszczone przez szklarz
Zobacze co tam jeszcze mam z kwiatkow, moze jeszcze cos wrzuce. Jutro jade na Pragi, zapowiada sie sporo streetphoto :)
Pzdr
IMHO foty z Heliosa OK - szczególnie 62, zdjęcie z Sigmy również i mnie nie przekonuje - kolorystycznie takie sobie a ostrość ustawiłbym w innym punkcie...
Zachęciłeś mnie do Heliosa - wkrótce coś poeksperymentuję z kilkoma m42...
Dzieki wszystkim za komentarze. Z komentarzy wynika, ze nr. 62 najlepsze, ewentualnie nr. 60. Dzieki, mialem takie same odczucia.
Dzieki ktotek za opinie. Piszecie, ze ostrosc powinna byc gdzie indziej. Gdzie? :) Przy tych fotkach, jak nietrudno sie domyslec, eksperymentowalem z bardzo mala GO. Z Heliosem wyszlo lepiej niz z Sigma, zapewne przez lepszy obiekt do takich eksperymentow i ladniejszy bokeh. Wrzucam jeszcze kilka nastepnych fotek, a potem nastapi dluga przerwa (ponad 3 tygodniowa), bo jade najpierw do Pragi, a potem nad polskie morze i nie wiem, czy bede mial czas na jakas kafejke internetowa ;)
63. Swiecznik? Znow Helios (tym razem ciete w kwadrat, niepelny kadr)
64. Kwiat 5 (kadr juz byl, ale teraz ostrosc gdzie indziej. Bokeh jakis dziwny wyszedl)
65. Kwiat 6, znwou Sigma 105, ale inny kadr
66. Drozd kwiczol (spory crop, Sigma 55-200 na 200mm)
Pzdr i zapraszam do komentowania!
W 62, podobnie jak 65 ostrzył bym na pręciki, czy jak to się nazywa - w każdym razie w centrum kwiatka - IMHO w kwiatku one są chyba najbardziej istotne, poza tym nieostra obwódka wokół powinna ładnie się komponować... Z tym, że teoretyzuję - jakbym zobaczył te kadry mógłbym dojść do wniosku, że jednak teraz lepiej...
W tej serii foty z Heliosa również fajne - szczególnie 64 - podoba mi się bokeh...