MicSzu: całkiem ciekawy i niedrogi ten plecaczek.
Wersja do druku
MicSzu: całkiem ciekawy i niedrogi ten plecaczek.
Wszystkie są moje ;) plecak leży w szafie (używałem ze 4ry razy na spacerku, bo na codzień za duży) A torby to już w zależnosci od potrzeb :razz:Cytat:
Zamieszczone przez raven66
Kisi plecaczek polecam bo jest naparwdę extra zrobiony.
Witam wszystkich.
To mój pierwszy pościk na forum olka.
Głównie dzięki temu forum kupiłem E-510 w dualu.
Potrzebuje on teraz jakiegoś zabezpieczenia na wycieczki.
Szukam jakiegoś plecaka i wymyśliłem sobie że ma on być na jedno ramię.
Co myślicie o tym plecaczku, czy ktoś może już miał go w ręku?
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-echo.html
Czy warto dołożyć i kupić coś takiego?
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepr...ot-100-aw.html
Jak na razie nie chciałbym wydawać wielkich pieniędzy, ale też nie chcę się pakować w jakieś słabe produkty.
A przeczytaj ten wątek. to o drugiej pozycji dowiesz się duuużo.
Jak obiecali, tak zrobili! Wczoraj sklep przysłał info, że paczkę wysłali i podali numer przewozowy, a dziś przed 30 minutami kurier był u mnie :)
Wiec MAM GO :) Świetna sprawa. Już się przepakowałam :) Teraz mam myślenice, jak zaczepić monopod w te paseczki na wierzchu (one służą do mocowania SlipLock - w takim systemie kupiłam sobie futerał na komórkę i zamontowałam na szelce). Może ma ktoś jakąś koncepcję?
Ja też od dziecka nosze wszleki torby na lewym ramieniu i uwierz mi, SlingShot jest pod tym względem ok - mimo, że ma szelkę przechodzącą przez prawe ramię! Wcale mi to nie przeszkadza - a przypuszczam, że rzecz jest w tym, że chodzi też o sposób "ubierania" się w to ustrojstwo :)
...Lowepro slingshot 300AW do mnie też dzisiaj przyszedł...faktycznie pojemny i materiały solidne...no właśnie...jak przytwierdzić monopoda do tego "cudeńka" ktoś ma pomysł? czy odnosnie tych uchwytów typu SlipLock ( jakby guma ) to one wytrzymałe są?-ktoś z użytkowników coś na ten temat może powiedzieć?
I jeszcze w temacie SlingShota 300AW - przymierzyłam pokrowczyk przeciwdeszczowy - no genialna sprawa! Właśnie wybywam na małą wycieczkę w sobotę, a pogoda zapowiada sie niestety deszczowa - będzie więc okazja do przetestowania.
Z monopodem wymyśliłam, że na monopoda uszyję "ubranko" z taką szelką, którą przełożę przez te uchwyty do systemu SlipLock i na dole zapnę rzepem :)
Odkryłam jeszcze taką taśmę na spodzie - jest tylko jedna, parciana, przyszyta na brzegach, tak wieć można coś tam wsadzić, tylko nie bardzo wiem co i jak, bo i tak wyleci (ta taśma jest tylko na jednym końcu spodu).
Ponadto fajnie mi się zmieściło całe ustrojstwo, które posiadam aktualnie - i w dodatku mam wszystko pod ręką, kiedy zmieniam obiektywy - bez kładzenia plecaczka na ziemi :) Fajny punkt podparcia sie też z niego robi, kiedy go przerzucimy do przodu :) Wykorzystałam też "torebki" z CompuTrekkera - fajnie mieć kompatybilne plecaki czy torby :) Po prostu wyjęłam i przełożyłam - mam tam filtry, redukcje, lenspena.
Do górnej komory powędruje jeszcze Photobank, który zawita do mnie jutro :) Spokojnie wcisnę tam też batonika, banana, butelkę wody i takie tam "babskie duperelki" ;)
Ja używam SlipLocka w następujący sposób:
Gumowe paski wyglądają naprawdę porządnie i plecak jest przystosowany do takiego noszenia mono.
Sling jest napewno wart swojej ceny. poprzednio kupiłem torbę firmy "Apollo" - chwilowa słabość - i to był błąd - tego nie daje się używać :\
Pozdrawiam,
Mario
Dzięki mariouche za fotę. Właśnie tak próbowałam wcisnąć swoją jedną nogę, ale mam frocię i jej zaciski nie chcą łatwo wejść, a na siłę pchać nie chciałam... Może jednak.. Hm... Jak sie popieści, to się zmieści? :roll:
A nie wiesz czasem do czego można zastosować taśmę, która jest na spodzie plecaczka?
hmm - jedyna rzecz która mi przychodzi do głowy to możliwość zawieszenia statywu - pasek jest po obu stronach wzmocniony dodatkowymi szwami.
Na stronie producenta znalazłem link do prezentacji serii SlingShot http://vidego.productvideocast.com/p...php?p=06f3925r
Pozdrawiam
super pomysł - SlipLock nie będzie się tak bardzo rozciągał, a i statywik będzie można zawiesić - muszę wpaść do jakiegoś sklepu narciarskiego :s
Pozdrawiam
Tak,też o rzepach myślałam. Tylko, że trzeba pokombinować, jak je opleść wokół monopodu, bo zamiast być poziomo, to w sliplocku będą pionowo :)
zastanawiam się nad kupnem plecaka dwukomorowego, myślałem nad Naneu K3 PRO Adventure - http://allegro.pl/item341167471_nane...oto_f_vat.html
ale znalazłem taki oto plecaczek Mekko - http://allegro.pl/item339115534_dwuk...pokrowiec.html
W sumie obydwa są bardzo podobne. Nie chciałbym przepłacać, a Mekko jest tańszy. Czy warto dopłacać do Naneu? Plecaka chciałbym używać do pieszych wycieczek po górach, więc fajnie by było gdyby w górnej komorze zmieścił się jakiś ciuch, butelka wody i coś do żarcia :P Ma ktoś może doświadczenia z plecakami tego typu?
Nie przeceniaj tej drugiej komory... jednak kurtka/polar + woda trochę miejsca zajmuja... Lepiej brać w góry zwykły plecak, do którego tylko wkładasz inserta z torby/plecaka foto ;)
Mekko - co do jakości to polecam. Mam doczynienia z torbą tej formy - cud miód.
Pomysł ze zwykłym plecakiem i insterem wydaje się optymalnym rozwiązaniem, tylko będzie pewnie problem z dostępem do aparatu i reszty gratów. Szkoda, że nie mam możliwości pomacania plecaka takiego typu, pewnie to rozwiałoby moje wszystkie wątpliwości.
Nie jesteś pierwszą osobą która ma takie zdanie o firmie Mekko. No i cena tego plecaka atrakcyjna... chyba i tak kupię w celach bardziej codziennych :)
Prawdę mówiąc... Tak jak napisał Grizz. W góry nie ma to jak ergonomiczny plecak przeznaczony do takich celów.
Ja miałem torbo-plecak, góra na szpeje, dolna komora zabezpieczona na aparat, itp.
Przy kilku godzinach łażenia w terenie był po prostu niewygodny. Wyginał, przeciekał, zbierał pot. Masakra.
Rozwiązałem to kupując małą torbę na aparat/obiektyw + ew. filtry, żeby było pod ręką. Torebeczka jest niewielka (jakieś 25x35cm), E-500 się mieści (i 14-54 oraz 40-150). Nie przeszkadza w wędrówce, zawsze jest pod ręką, nie trzeba się tarabanić ze ściąganiem plecaka w nagłej potrzebie.
Po co zatem warto zainwestować w dobry turystyczny plecak? Choćby po to, żeby w czasie nagłej burzy wrzucić do niego torebeczkę ze sprzętem i mieć pewność, że nie zaleje go woda. Sprawdziłem to w sobotę :) (plecak do wędrówki ma 25 litrów pojemności, mieści jedzenie, picie, ubranie i awaryjnie przyboczny sprzęt foto).
Tak zrobiłam :) Z tym, że najpierw założyłam pionowe 2 (bo mam dwie dziury) i do tych mocno osadzonych dwóch drugie dwa - poziomo, w które już wchodzi monopod. Trzyma się to całkiem mocno :) Nawet szybko się mocuje i ściąga kij. Odpowiednio tylko musiałam skrócić te taśmy. Kosztowało w sumie 26 PLN (4 taśmy po 6,50).
Cyknęłam szybkie fotki - może pomogą w rozwikłaniu powyzszego opisu hehe:
1.
2.
3.
Plumek, Ty to masz pomysly... Normalnie złota raczka... :)
właśnie sam się przymierzam do zakupu małego plecaka plecaka.
I zastanawiam się nad Lowepro Fastpack 100.
Ma ktoś może coś takiego ? może to polecić czy też odradzić ??
Przeczytaj wątek od początku :) Było o tym :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Eeeetam ;) To tylko grizz mi wjechał na ambicję ;)
Ale rzepki trzymają mocno i szybciutkie w montażu monopodziku są. Ciekawe, czy Sherpę też utrzymają? :roll: Muszę przetestować chyba ;)
No ma. Ale nie chce mi się łazić z nim pod pachą ;) Wolałabym przytroczyć do SlingShota.
Ale na czy wieszałeś je kiedyś na plecaku? :roll: Rzepy są mocne, to wiem. Mnie chodzi raczej o wytrzymałość tych mocowań do SlipLocka - czy Sherpa nie będzie na tyle ciężka, że będzie ciągnąć do ziemi.
na przykład jak do tego Fastpacka można dowiązać statyw.
ale numer... dostałem gripa i po zamontowaniu do E-3 to aparat ledwo wchodzi do torby (mocno upcham ale przy jakimkolwiek uderzeniu torbą to równie dobrze mógłbym walnąć aparatem o ścianę :( - przylega do najcieńszej górnej sciany)
Myślałem że plecaki fotograficzne maja jednakową jakąś standardowo szerokość... :shock: :shock: :shock:
a może ja znowu coś włożyłem do góry nogami... :P też tak macie?
pozdrawiam
LowePro computrekker spokeojnie wchodzi dziadek z gripeem, do oriona I też.
tej torby co podałeś jeszcze nie namierzyłem. Wczoraj oglądałem kilkanaście toreb w realu (bo nie ma to jak pomacać) i się załamałem.... Nie wiem jak wielki jest E-1 ale chyba mniejszy od E-3.
Moj E-3 z gripem ma takie wymiary ~
wysoki na 16,5cm :shock::shock::shock:, szeroki na 14cm, a bok 13,5...
Chyba na upartego będę musiał jakoś bokiem go transportować :( nie chce kupować olbrzymiej walizki tylko jakiś plecak normalny. W realu niestety mały jest wybór no, a w internecie jak już podają duże wymiary to często liczą z komorą na laptopa itp.
Jakby ktoś miał jakieś informacje w którą firmę się w celować to bardzo proszę.
pozdrawiam
Witam !
A próbowałeś tu :
http://tenba.com/showCategory.aspx?Categoryid=3
Może coś Tobie dopasuje . :-))
Pzdr
Muszę jakiś foto plecak na wakacje kupić, który pomieści moje graty i nie zostanie zakwestionowany jako bagaż podręczny.
Jedno body, lampa, statyw doczepiany z boku, cztery obiektywy w tym ewentualnie lecz niekoniecznie 70-200 z tc. Ma ktoś z Was jakąś propozycję? Od przeglądania ofert boli mnie już głowa :-(
Polecam Naneu Pro Alfa. Na pewno można go wziąć do samolotu. Moja znajoma zabrała mi go i poleciała do Londynu. Nikt sie nie czepiał. cena: ok.175PLN. A zresztą popatrz sobie:
http://www.naneupro.com/products/mo-a/#
Wygląda dobrze, a cena jest jego mocną stroną. Dzięki. Poszukam w sieci zdjęć środka. Koleżanka jest zadowolona? Czy jest duża elastyczność w konfigurowaniu środka? Jak z zabezpieczeniem sprzętu przed uderzeniami?
Myślałem jeszcze nad większą wersją National Geographic. W Europie kosztują absurdalnie dużo, ale za oceanem wychodzi około 500zł czyli 40% tego co wołają sobie w Eurolandzie!!! Mieściłbym się w tym co planowałem wydać na plecak. Mój kolega ma mniejszą wersję i sobie chwali. Plecak nie wygląda okazale i mało się kojarzy z foto, a to spory plus. Zresztą świetnie się sprawdza jako plecak "niefoto".
th3big: na 4 stronie tego wątku masz moje opisy, zdjęcia (dużo - wisi jeszcze na rapidshare). Poczytaj i pooglądaj. :-P
Czy zadowolona nie wiem. Zadzwoniła tylko z informacją że jest fajnie i podróż bez wydarzeń i samolocie bez problemów.
Ja zadowolony jestem. Na dole przedział na foto, a u góry na socjal. przegrodę można precz i jak sie nie foci to całość na inności można mieć. I od diabła kieszonek, uchwyt na statyw, kieszonka na komórkę i nawet jest kompasik :-P
Wszystko solidnie zabezpieczine, postronki do noszenia grube, szerokie. Dla mnie b. wygodny, a jestem stary zrzęda. Przed kupnem tego, przymierzałem Lowepro i zdał mi sie mniej wygodny i funkcjonalny, ale to może być kwestia osobnicza.
Najlepiej sprawdź kto sprzedaje w twojej okolicy i pomacaj. W końcu plecak jak buty, musi być b. wygodny. Ja bym nie kupił bez macania.
Pozdr.
P.S. Tu masz dobre fotki plecaczka:
http://www.allegro.pl/item352009222_...klep_wawa.html