M42 - Jupiter 21M 200/f4.0 w akcji:
p1
p2
p3
musiałem odejść na jakieś 5 metrów ażeby chwycić kadr taki jak powyżej.
Opinie mile widziane.
pozdrawiam
Wersja do druku
M42 - Jupiter 21M 200/f4.0 w akcji:
p1
p2
p3
musiałem odejść na jakieś 5 metrów ażeby chwycić kadr taki jak powyżej.
Opinie mile widziane.
pozdrawiam
kusicie tym m42...
jawi jak ustawiasz ostrośc przy samolotach w ruchu?
W tym wypadku ostrość na nieskończoność przysłona przynajmniej 5,6 a nawet 8.
Zdjęcie robione z odległości 200-300m.
Oczywiście nie wszystkie fotki będą extra. Ale jedna na trzy powinna być OK
johan:
zamówiłem na allegro
jawi, dziekan
chłopaki zdjęcia rewelka. zachęcacie mnie do M42 :)
Jak wszyscy to wszyscy, wstawiam i ja cos od siebie.
Zdjecie zrobione Pentaconem z pierscieniami makro:
Portretowo, bez pierscieni makro ;)
moja przejściówka już w drodze i patrząc na Wasze efekty chcę sam poeksperymentować. Pozdrawiam.
Dodam, że mój Pentacon jest obecnie do wzięcia.
Eddie - czemu sprzedajesz? może znalazłeś właśnie kupca
aha, właśnie zamówiłem w Lublinie przejściówkę - taką wersję z tą dziurką na popychacz przysłony? to dobry wybór? bo chciałbym podłączyć czasami Rubinara a pozostałe szkła chyba i tak będą działać
eddie - zajebiste fotki. respect stary
Lessie, wypuscilem Ci priva.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Jesli o przejsciowke chodzi, powiem szczerze, ze sam nie wiem. Swojej za bardzo sie nie przygladalem, czy jest to to, o czym piszesz.
Rafrog - dzieki! :oops:
Wrzucę jeszcze dwa z mojego Jupitera36b
1.
2.
Fotka Księżyca wykonana E-1 z radzieckim obiektywem lustrzanym M42 3M-5A 500mm, f:8 z konwerterem 2x. Pełny kadr zmniejszony do 800x600 i wyostrzony. Przy takim ekwiwalencie ogniskowej (2000mm) Księżyc szybko ucieka z kadru.
Dwie poniższe fotki z obiektywu MC Sonnar 4/300mm.
Odległość od fabryki ok. 1km
dziś doszła do mnie przejściówka od Pana z Lublina. sprawia wrażenie solidnie wykonanej. przeszła tez pierwsze testy z Heliosem. wyniki jutro :)
PS. pewnie już było to pytanie, ale w jakim trybie robimy foty z M42? W trybie A wyświetla sie napis BUSY potem BUFF. Na testach używałem trybu P i czas dobierał chyba OK.
do mnie doszła wczoraj i nie wytrzymałem
Rubinar 1000mm z E-1, ciężko trafic z ostrością i utrzymac to na statywie...
efekt: pełny kadr
Rafrog, ja najczesciej uzywam trybu manualnego. Wczesniej korzystalem z A, zauwazylem jednak, ze zdjecia wychodza troszku bardziej doswietlone niz bym chcial lub nawet przeswietlone przy wiekszej ilosci swiatla.Cytat:
Zamieszczone przez rafrog
Całkiem dobrze :DCytat:
u mnie jeszcze dziwną rzeczą jest to, że im bardziej domykam przesłonę tym bardziej E-1 ma tendencje do prześwietlania sam z siebie z m42Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
W jakim trybie, A?Cytat:
Zamieszczone przez olifant
tak
Byc moze sie myle, ale wydaje mi sie, ze w tym trybie aparat probuje programowo zrekompensowac mniejszy doplyw swiatla. Jako, ze robi to na podstawie "wbudowanych" wzorcow, dobieranie czasu migawki wychodzic mu moze dosc nieprecyzyjnie. Dlatego zawsze lepiej korzystac z manuala.Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Na trzecim chyba ciut z ostroscia nie trafiles, ale pierwsze naprawde ladne :) A ja najczesciej uzwyam P. Przeslone sobie ustawiam na obiektywie, a aparat mi czas dobiera sam. Zawsze musze miec korekte ekspozycji ~ -0,7 EV.
ja dokładnie tak samo. jeszcze musze tylko Heliosa reka przytrzymac, bo dzis mial crash test i zaczal sie ruszac na boki o ok 2 mm :)Cytat:
Zamieszczone przez suchar
A dlaczego P a nie A :?: Przecież A to program priorytetu przesłony i aparat w nim ustawia czas... Ja zawsze tak robiłem z manualnym szkiełkiem i działa bardzo ładnie.
O na przykład Helios 40-2 (85/1.5 chyba na 2.0 bo na 1.5 to mydło...)
A dlaczego A a nie P? Bedzie dokladnie tak samo. Aparat sam ustawi czas mierzac wpadajace swiatlo, a przyslone i tak ustawia sie na obiektywie...Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
No niby tak... ale ja w większości przypadków robię zdjęcia na A + ewentualna korekcja (tak mi najwygodniej) więc kiedy zapinam manualne szkiełko, to po prostu nic nie ruszam :-)
A tutaj kropik ;-)
Heheh podziwiam Wasze prace i chyba pozazdroszczę i również zakupie adapterek;)
Mam Heliosa i jeszcze ringfoto 135 mm f/2.8 telemegor Meyer Optik 300 f/4,5. I będzie zabawa.
Mam pytanko bo jak wiadomo Olek ma x2 więc jak podepne 300 to powinienem dostać 600? Czy się mylę?
I drugie pytanko: na aukcjach Pana z Lublina http://allegro.pl/item184012082_adap..._e500_m42.html adaptery są czarne a z tego co wyczytałem na tym wątku to podobno sypie się z nich farba. Czy akurat Pan z Lubina ma dobre?
Pozdrawiam.
Olek ma przelicznik 2x i rowniez z M42 musisz pomnozyc 2x ogniskowa. Mam przejsciowke z Lublina i nie sypie sie z niej farba. Jest solidna.
Pzdr
te przejściówki są anodowane chemicznie przez zjawisko elektrolizy (kiedyś to usłyszałem na wykładach w przerwie snu :) )
więc farba może sie zetrzeć albo wyblaknąć na rudobrązowosraczkowaty co najwyżej. ale nie odpadnie
Mam pytanie, jak działa pomiar światła w E-500 przy manualnych szkłach. Ja pstrykam fotki na priorytecie przysłony (A), ale jak ustawię centralny pomiar światła, to wszystko mam niedoświetlone... dlaczego tak się dzieje?? Mogę tylko pstrykać na pomiarze skoncentrowanym z uwypukleniem środka kadru, oraz z cyfrowym pomiarem ESP.... no i z manualem.
Jeszcze jedno pytanie, mam szkiełko do makro - Wołna 9 w stanie idealnym, ale jak ustawię ostrość na najbliższą odległość, oraz otwór przysłony na 16, to na fotkach w centrum pojawia się jasna plama... wystarczy zwiększyć odległość od foconego obiektu, albo zmniejszyć przysłonę i wszystko się poprawia. Czego to może być przyczyna??
słuchajcie, dla mnie to początek zabawy z m42 i mam pytanie do obeznanych z tematem makro w m42 - możecie coś napisać o tym co można wykorzystać do osiągnięcia maksymalnych zbliżeń? Póki co na allegro widuję pierścienie pośrednie. Czy dobrze rozumiem że każdy dodatkowy pierścień to większa skala odwzorowania? Czy one w jakiś sposób zabierają światło? Co jeszcze polecacie z niedrogich metod w m42?
1. tak zabierają swiatło.
2. tak im większa ich liczba tym większe powiększenie uzyskasz, ale i większy spadek swiatła
3. z obiektywem 50mm uzyskasz większe powiększenia niż z 135 mm ;p
W moim watku sa zdjecia (az dwa chyba) robione Pentaconem z pierscieniami makro, znacyz posrednimi. Obawiam sie tylko, ze bedziesz mial problem z GO, bo jest tyci-tyci, taka malutka. Ja sie musialem niezle napocic, a bez statywu to nawet nie podchodz. Zabawa jednak jest przednia, moge polecic :)Cytat:
FragleS, jesli nie jestes pewien swoich umiejetnosci i wiedzy, to pomin punktowy pomiar swiatla, bo mniemam, ze z nim wlasnie masz problem. Osobiscie pomijam tez ESP i robie tylko na centralnie wazonym (czyli ten z uwypukleniem srodka kadru /kto to w ogole wymyslil, uwypuklenie?/). Na efekty nie narzekam, ale trzeba uwazac przy bardzo kontrastowym swietle.
mam statyw a zamierzam też zacząć od czegoś nieuciekającego, żeby stopniowo nabrać praktyki. Naprawdę świetnie się ostrzy przez tego Pentacona, oczywiście po przymknięciu robi się ciemnica ale zawsze mogę przymknąć po złapaniu ostrości. Poza tym cały urok w GO przy f/1,8 :D
Grizz - czy to oznacza że im krótsza ogniskowa tym większe powiększenie dostanę?
Dzięki Panowie za wskazówki
hmm to chyba zalezy od konkretnego obiektywu, od jego minimalnej odległości ostrzenia chyba, więc im mniejsza ogniskowa tym ta odległość zazwyczaj mniejsza.Cytat:
Wlasnie tak.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Dodam, ze bawilem sie Pentaconem 135/2.8, ktorego minimalna odleglosc ostrzenia wynosi cos ponad 1,5 i makro-zabawa nie byla juz tak przyjemna, powiekszenie nie bylo tak duze. Natomiast przy 'piecdziesiatce' to zupelnie inna bajka. Tyle, ze - jak wspomnialem - GO sie robi tyci malutka i bez statywu ciezko jest sie w niej utrzymac.
Lessie, cieszy mnie bardzo Twoje zadowolenie :)
naprawdę fajne szkiełko i pracuje wyśmienicie
Do czego służy kabel w pierścieniu pośrednim?
Taki jak na tej aukcji http://www.allegro.pl/item193698442_..._z_kablem.html
do podłączenia mieszka... przenosi wtedy pomiar ze szkła? tylko czy pentacon ma cos takiego?Cytat:
Zamieszczone przez utoplec
E1 + m42 + pierscienie
https://galeria.olympusclub.pl/displ....php?pos=-4133
przy okazji mozna oceniac ;)