Za Hrr, róże chyba byłyby lepsze w bardziej stonowanych kolorach.
Wersja do druku
Za Hrr, róże chyba byłyby lepsze w bardziej stonowanych kolorach.
mam tylko pytanie dotyczące oceny zdjęć, w jaki sposób wystawia się komentarze? dzięki
a jak długo trzeba czekać i od czego to zależy ?
Od funkcjonowania jako klubowicz.
Dzięki.
W sumie polubiłem to forum.
Kilka fotek z wczorajszej sesji - wszystkie Wasze opinie są mile widziane.
po miniaturkach byłam niemal pewna że mnie będą mega drażnić - ale nie...
w sumie zachwycać też nie zachwycają, ale dziewczyna wprowadza spokój do tych zdjęć...
niebieskie chyba najmniej do mnie przemawia (najlepiej ostatnie)
ale jakoś więcej szczegółów póki co nie jestem w stanie wyciągnąć z siebie... ;)
ogólnie pozytywnie odbierane
No i pierwszy ślub zaliczony, wrzucam kilka pierwszych fotek, jestem ciekaw waszych uwag.
aż taka kiszka? miejcie litość, ja się uczę! :)
Na 3 wyciągnąłbym przepały i byłaby elegancka fotka :)
Obrączki bardzo fajnie wyszły, reszta - ok ;)
(młodzi chcieli fiszajem, czy Twoja inicjatywa?)
ps
jakie czasy naświetlania i przysłony? bo patrząc na fotki to musiałeś mieć fajny, jasny kościół ;)
Dzięki za kilka słów, które napisałeś.
Czasy mniej więcej 1/60 a przyslony ok 3.5 (domykałem z 2.8), iso 640-800, ale kościół wbrew pozorom super jasny nie był - doświetlałem pierwszy plan lampą.
To jedziem dalej z tej samej imprezy. Taki strzał, który strasznie mi się spodobał :)
jakie masz konkretne uwagi, bo "dużo poćwicz" jest mało miarodajnę
Widzę Mirku, że nie masz ochoty ciągnąć tematu (ale też chyba mnie to nie dziwi), wrzucam jedną fotkę z samego weselicha.
Może ja się wypowiem , ostatnio miałem możliwość przyglądania się pracy fotografa profesjonalnego ( Asp w Łodzi wydział fotografia ) kilka ładnych lat w branży i jest to osoba już znana w Gdańsku . Po konsultacjach z nim na temat fotografii ślubnej mogę powiedzieć jedno :) Ile osób tyle opinii pamiętaj że wystawiasz swoje zdjęcia na forum pod krytykę więc się nie frasuj :) to raz:) no a dwa :
- przepały
- mało ciekawe kadry
- unikaj rybiego oka na weselach (młodym może się to nie podobać)
- w kościele powiedz młodym żeby się na ciebie nie patrzyli bo wygląda to sztucznie , ty robisz reportaż a nie sztuczną ustawkę
- drugie zdjęcie prze kadruj ze względu na obrzydliwą otoczkę
Wiem ze ja nie robię ślubów , może się nie znam , nie posiadam doświadczenia ale wiem jedno ... praktycznie na każe ujecie znajdzie się jakiś amator . Ja ze swojej strony życzę ci samych zadowolonych klientów
kornik50000 - daję rep + i dziekuję za wszystkie uwagi - z wiekszością się zgodzę.
Szczerze powiem, że nie przywiązywałem celowo do przepałów jakiejś dużej wagi (mógłbym wyciągać w LR ale kosztem poszarzałych twarzy), rybie oko na weselu było na prośbę Młodych (nota bede słoik pożyczony od Pana Młodego :))
I jeszcze do Twoich początkowych słow. Ja się nie napinam na krytykę (sam jestem bardzo i zdrowo krytyczny wobec siebie) ale do szewskiej pasji doprowadzają mnie jakieś półsłowka, werbalne uśmieszki puszczane półgębkiem, zawoalowanie pseudo znajomością tematu z kilkoma kwiatkami na koncie jeśli chodzi o fotografie. Wrrr...
Marzę o merytorycznej dyskusji na formach internetowych, korniku swoją wypowiedzią dałeś nadzieję na ich zrealizowanie :)
I jeszcze kilka "ściepów" ślubnych i obiecuje, że już Was tym nie męczę.
2em nie znam się na fotach ślubnych i nie mam w nich doświadczenia. Ale Twoje kadry są na moje oko dość poprawne. Czarno-białe z sali fajne tylko jak dla mnie znalazlo się tam trochę za dużo prawej strony. Widziałam już takie próby zdominowania kadru taką plamą ale w nieostrości. Czy mnie się to podoba? jaka potencjalna klientka- tylko wtedy jeśli mam też zdjęcie na którym mam gości jako głównych bohaterów kadru.
W Twoich fotkach brakuje mi jeszcze złapania właściwego momentu, fajnego spojrzenia, zabawnej sytuacji, odrobiny humoru, ale jeśli dopiero zaczynasz wszystko jeszcze przed Tobą.
Pobaw się z tak zwanymi wieloplanami, czyli np. fotkę jak gdyby zza np. rozmytego pierwszego planu, przez ramię cioci kloci, między nogami wujka Kazika :wink: (nie dosłownie :wink:)- to wprowadza fajny element humorystyczny do fotek i dodaje dynamiki zdjęciom.
A.... i koniecznie zmień logo- moim zdaniem nie powinno być kolorowe, bo odwraca uwagę od fotki. Nie jestem przeciwniczką logo, w oczach przeciętnych klientów fotek ślubnych mogą dodawać zdjęciu rangi, no i mają funkcję reklamową, ale jego estetyka świadczy o Tobie. :grin:
podpisuje się obiema ręcami ;) hehe
serio wanilia odwaliła kawał dobrego podsumowania
i całkowicie zgadzam się z tym co pisze...
ogólnie juz późno na rozpisywanie się a rano trzeba wstać
ale w zdjęciach tego typu chyba faktycznie najważniejszy jest moment - i choć sama też się nie znam na tego typu fotografii - to raz zdarzyło mi się fotografować ślub cywilny kumpeli...
jej mama podziękowała mi właśnie za momenty które są uwiecznione i których się nie zapomni ;)
Wanilio bardzo dziękuję, kilka momentów udało się złapać, mimo, że miało już nie być fotek z tego ślubu to postaram się pozbierać te momenty, którą mogą wydawać się zabawne, nietypowe itp.
Marku strona jeszcze malutka, ale kilka fajnych fotek znalazłam, których chyba w wątku nie było.
Natomiast konia z rzędem temu,kto zrobił Ci fotkę z zakładki "o sobie", taką twarz z przyjemnością bym uwieczniła na jakimś portrecie :grin:
Pzdr.
He he nie mam osobiście najlepszego zdania o swej gębie, więc wybacz, że tylko się poczciwie uśmiechnę na Twoje powyższe słowa Wanilio. Fotka była robiona we współpracy z moją wspaniałą żonką jako statywem :)
Mnie się zawsze wydawało, że stronka z mojej stopki jest niepotrzebnie rozbuchana ilością zdjęć - szczególnie przyrodniczych - (bardzo dużo fotek i tak czeka na dysku w celu wrzucenia ich, ale nie mogę się za to zabrać).
Pozdrowienia
Wiec połówka uzdolniona :) Brawo!
A zdania co do twej facjaty nie zmienię ale przesładzać nie będę.:cool:
Wiesz , nie wypada :wink:
ale jestem fanką tej foty - pochwal żonę :mrgreen:
Miało być slubnie.....a będzie portretowo. Napiszcie proszę, która z fotek podoba Wam się najbardziej, co można by poprawić.
choć wiem że nie zawsze warto trzymać się konwencji złotego podziału - to tutaj zdecydowanie jego brak mi przeszkadza...
to czyli 2
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1290025887
chyba najbardziej (poza kadrem) mi się podoba
tonacja ciekawa - choć jeszcze nie jestem w 1oo % do niej przekonana ;)
ogólnie portrety z murem w tle mi osobiście się podobają - więc możę dlatego
co do reszty
1 - choć uśmiech dodaje temu zdjęciu plusów - to tu z kolei tonacja kompletnie mi nie leży (są gusta i guściki - o nich ponoć się nie dyskutuje - ale do mnie nie trafia)
3 - drugie najlepsze - tu z kolei i kadrowo i tonacyjnie i ogólnie (minus to kosmyk włosów zasłaniający oko modelki)
4 - tu też jak dla mnei chusta za wysoko pod oczy podchodzi i zakrywa delikatnie i ogólnie jakoś mi nie podchodzi - choć w miniaturkach myślałam że będzie inaczej
no i 5 - podoba mi się tu tylko modelka i światło
kadrowo sorry ale do bani...no i przyciaśniłabym i to dość mocno :)
Ale na pierwszym załatwiłeś dziewczynie zęby ;)