Ostatnie swietnie ustrzelone.
Wersja do druku
Ostatnie swietnie ustrzelone.
[58] - Crocks are everywhere! :D
Fajny dzieciak :-)
fotografię chłopców super, ostatnie wręcz idealna. Ciekawa kompozycja, ładne, ciekawe światło. Postać dobrze pokazana w swoim naturalnym środowisku, Bardzo mi się to zdjęcie podoba
pozdrawiam
PS polecam oglądać to zdjęcie w naturalnym rozmiarze jaki dała diveata
Ostatnie dwa bardzo ladne, naturalne.
Dzieci to fantastyczny temat i jak pochodza z kraju o innej kulturze i "urodzie" niz nasza to jeszcze ciekawiej:grin:
ale bardziej to ostatnie ;-)
56- zwyczaj i tradycja takiego sposobu noszenia biżuterii jest tam zapewne bardzo silna i bez tego dziewczynka czułaby sie odrzucona. Na 57- fajne chłopaki jeden to wielce zdziwiony. 58- świetne i wszystko w kadrze współgra.
58. bardzo fajne. Podoba się ten kontrast między tradycyjnym ubiorem a masowo produkowanym "chemicznym obuwiem".
Dla ciekawskich: tak wygląda wioska w której mieszkają chłopaki. Jak widać pola ryżowe dominują ;)
Na pewno chciał zakosić moją E-3 :D
kawał ciekawego świata pokazujesz :)
nie dość że przyjemnie się ogląda to dodatkowo wiele ciekawostek przekazujesz oglądającym na temat miejsc które odwiedzasz, więc chwała ci za to :) a z ostatnich - chłopaki na medal
Tata twierdzi, że E-3 była testowana w walce wręcz z nosorożcami. W sumie dlatego mi ją dał na wyjazd do Azji, żebym miała się czym bronić w razie czego :D
W sumie nie było okazji osobiście stestować, ale na pewno jest to aparat typu heavy-duty - ani deszcz ani piasek nie są mu straszne ;) Na wyjazdy mój fawort :)
Zdjęcie wioski przeniosło mnie do filmu Rambo :grin: bardzo mi się widzi.
pzdr
Ponownie bardzo ciekawy fragment zupełnie odmiennego świata. Podoba mi się to zdjęcie charakterystyczną uprawą, wijacą się drogą i chałupami w tle.
Znów spory kawałek egzotyki, ostatnie dwie foty dzieciaków i widoczek na pole ryżowe z wioską w tle - kapitalne...
Pozdrawiam
Jak już jesteśmy przy plemionach to może teraz nieco starsza przedstawicielka plemienia Lahu. Tym razem zamiast długich szyji modne są długie (duże, ogromne) kolczyki ;)
az chce sie zakrzyknac to tej tubki ... lahuu :wink:
.....co tam jeszcze ukrywasz w rekawie???:roll::grin: Znowu cos interesujacego.:wink:
Staruszka odlotowa!!!!To pewnie ona jest winna, ze teraz u nas mlodziez tez zaczyna nosic taaaakie wielkie kolczyki z jeszcze wiekszymi ooootworami:mrgreen:
Co mam w rękawie? Kolejną małpkę ;)
Małpkę spotkaliśmy na wyspie Koh Tao (Tajlandia) w jakimś barze. Ewidentnie miała ADHD i właściciel musiał ją przywiązać do jakiegoś słupa. Małpka cały czas próbowała przeskoczyć z krzesła na furtkę, niestety furtka pod wpływem skoku odsuwała się, a małpkę pociągał do tył łańcuch. Strasznie mi się bidulki zrobiło żal i postanowiłam jej pomóc. Przysunęłam furtkę tak, żeby miała bliżej.. I po raz kolejny okazało się, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu! Małpka skoczyła na moją rękę i ugryzła mnie w palec! I jak tu komuś pomagać :P
moje spostrzezenia nie maja jeszcze sily przebicia-gdyz jestem raczej na etapie nauki ale twoje fotki robia wrazenie :) podobaja mi sie :)
Byłoby jeszcze lepiej gdyby na twoich zdjęciach była ostrość. Na starszej ekscentrycznej pani oraz małpce jej brakuje. Jesteś już dostatecznie dłogo na forum aby wiedzieć , ze jest to grzech główny!...
Świat jest pełen ostrych, technicznie doskonałych, acz ***** wartych zdjęć :D
Zdaję sobie sprawę, że oba zdjęcia nie są idealnie ostre. Aczkolwiek wydaje mi się, że na zdjęciu z kobietą ten brak ostrości nie przeszkadza. W przypadku małpki zdecydowanie razi brak ostrości na oczach, ale jakoś mnie to zdjęcię ujęło i musiałam je wystawić ;)
Witaj !
https://forum.olympusclub.pl/attachm...ntid=10677.jpg
Ladne... Lubie takie widoczki.
Moze podpowiem Ci... Staraj sie nie robic zbyt centralnie sciezki ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...ntid=10705.jpg
Fajne... Moze z lekka bym histogram ruszyl ;)
Pozdrawiam
Hmmm...fotki takie sobie, brak ostrości na oczach rzeczywiście dyskwalifikuje (dobrze, że to wiesz!) Czasem jak przeglądam ten wątek i zastanawiam się nad jego popularnością to mam wrażenie, że to zasługa avatorka...ale pewnie się mylę, bo przeca z małego miasteczka jestem.
Dieveata, uwazam ze nie powinnas sobie brac do serca opinii mojego poprzednika:-P Niestety niektorzy mysla, ze fotka tylko wtedy jest cos warta jak jest idealna pod wzgledem technichnym, zapominaja o jej tresci i sile przekazu :wink::grin:
Hiszpanie maja takie bardzo madre powiedzonko:
"Una imagen vale mas que mil palabras..."
Czyli, maja na mysli to, ze jedno zdjecie czy obraz jest wart znacznie wiecej niz tesiace slow...W pelni sie z tym zgadzam:mrgreen::grin::grin:
Dzięki masakrer :)
Zgadzam się z tym, że ostatnie dwie fotki nie są ostre. Ale mam wrażenie, że niektórzy zapominają, że co innego jest robić modelkę w studio, która zamiera w jeden pozycji na minutę, a co innego małpkę z ADHD, która nie jest w stanie zatrzymać się w jednej pozycji ani na ułamek sekundy ;)
Dla mnie dobre zdjęcie to nie zdjęcie idealnie ostre, spełniające wszystkie normy kadrowania, ale zdjęcie które budzi jakieś emocje, które pozostaje w pamięci na dłużej niż 5 minut. Nie mówię, że moje zdjęcia takie są, ale to jest coś do czego dążę. Dlatego też nie robię zdjęć w studio. Mam wrażenie, że większość osób i tak ocenia bardziej wdzięk modelki niż same umiejętnośći fotografa.
Chcę pokazać ludziom coś czego nie widzą na codzień, wspaniałych ludzi, urocze miejsca. Wiem, ze moje zdjęcia nie są idealne, ale bardzo cieszy mnie fakt, że niektórzy z was lubią je oglądać i właśnie dla was chce mi się je jeszcze robić i wystawiać :)
Przeglądam ten wątek od czasu do czasu i prawde mówiąc to brakuje mi szerokich kadrów, krajobrazów, zdjęć życia na ulicy, portrety powinny moim zdaniem stanowić element większej układanki, która by się przekładała na logiczną całość, tak żebym nie będąc w tym kraju, mógł poczuć jego klimat. Tutaj prezentujesz tylko bardzo fragmentaryczne urywki, które nie pozwalają, przynajmniej mi, na zbudowanie tej całości. Myślę, że takie zdjęcia nie powinny być prezentowane pojedyńczo, a seriami. Pojedyńczo to można pokazać zdjęcie, które powala na kolana i samo w sobie stanowi pewną historię. Skoro przedstawiasz kobietę z jakiegoś plemienia, to powinnać również pokazać gdzie ona mieszka, czym się zajmuje itp.
Kiedyś na pewnym kursie, znany reporter krakowskiej TV tłumaczył, że powinno się fotografować według 3 zasad, jeżeli myślimy o dobrym reportażu. CO? KTO? GDZIE?
Mogę również Ci polecić stronkę http://fotografwpodrozy.pl/
Diveata nikt nie chce cię urazić, ale będąc na forum i wystawiając zdjęcia trzeba przygotować się nie tylko na pochlebstwa i na zachwyty.
Chyba chcesz się czegoś nauczyć?
Jeśli jesteś pewna walorów artystycznych swego zdjęcia, to broń swoich racji, ale jeśli z góry wiesz, ze zdjęcie nie jest dobre technicznie, to nie obrażaj się tylko popracuj nad tym aby poprawić to co kuleje. Czasem lepiej nie wstawiać zdjęć nieudanych. Wierz mi wszyscy mamy ich wiele.
A pojęcie "siła przekazu" jest troszkę nadmuchane :wink:
Ja jestem najlepszym przykładem na to , że zdjęcie z egzotycznego miejsca to nie wszystko. Nie raz zmyli mi głowę.:grin::cool:
Dobrze mówisz :) Właśnie się ostatnio nad tym zastanawiałam. Bo w sumie mam mnóstwo takich zdjęć, ale ich nie wystawiałam, bo mam powiedzmy jedno zdjęcie dzieciaka z jakiegoś plemienia, z którego jestem naprawdę dumna i chciałabym je wystawić, natomiast reszta zdjęć przedstawiających otoczenie to zwykłe "pstryki", które równie dobrze można by zrobić małpką... no i potem dowiaduję się od różnych osób, ze zdjęcia są kiepskie ;) To ja to wiem, że są kiepskie, ale razem tworzą fajną kompozycję. Mimo wszystko chyba jednak teraz będę robić tak jak mówisz, bo faktycznie sam portret niewiele wnosi. Dzięki za radę ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zawsze jestem wdzięczna za słowa krytyki. Oczywiście konstruktywnej krytyki. Np. w zdjęciu z tą straszą kobietą nawet nie zauważyłam braku ostrości. Dobrze jak Cie czasem ktoś sprowadzi na ziemię ;)
Natomiast uważam za spore chamstwo pisanie, że mam beznadziejne zdjęcia, a wątek cieszy się dużą popularnością tylko ze względu na mojego awatara.. No ale o tym Panu już wiemy, że nie lubi Krakowa...
Czy zdjęcie zrobione małpką za 300 zł, czy Hasselbladem za kilkaset tysięcy, nie ma znaczenia jeżeli jest ono dobre. Aparat to tylko narzędzie pracy, które umożliwia osiągnięcie końcowego celu. Dobre zdjęcie jest poprostu dobre, nie ważne jakim narzedziem zostało wykonane.... Inna sprawa, że lepszym narzędziem jest łatwiej, ale Maluchem też do Mongolii dojechali :)
Tzn. bardziej miałam na myśli, że zdjęcie jest w porządku technicznie, natomiast samo jako takie szału nie robi.. za to w połączeniu z innym zdjęciem może stanowić dopełnienie kompozycji.