Przeglądam sobie net i na forum Sony przedstawiciel Sony głosi rychły upadek 4/3 porównuje sytuacje do KM sprzed kilku lat itd., u43 to podobno mydlenie oczu użytkownikom 4/3
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=19137&page=8
Wersja do druku
Przeglądam sobie net i na forum Sony przedstawiciel Sony głosi rychły upadek 4/3 porównuje sytuacje do KM sprzed kilku lat itd., u43 to podobno mydlenie oczu użytkownikom 4/3
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=19137&page=8
ziew :)
Jak upadnie olek , to kupimy sony. NIech sie nie boi.
Taaa... już widzę jak pada... kolejne wizje prorocze, które to już w tym roku?
Ooo i ja się pod tym podpisuje. Walkamana mogę kupić ,DVD albo TV ok, mogę brać, ale nie ALFE :):grin:
Jeśli to wyżej to makieta 40-150(f/4.0-5.6) na m4/3 no to rzeczywiście nie za bardzo widać miniaturyzację. Ale, jak ktoś chyba wcześniej napisał, zysk będzie na szerokich szkłach - co jest dość logiczne.
Mi się podoba ten nowy obiektyw (design), daje wrażenie solidności. Jak lensy 4/3 będzie można podpiąć do kamer to naprawdę będzie odjazd. Wyobrażacie sobie film robiony 7-14 w HD?
Myślę ze Sony robi w pory i stad te durne wypowiedzi na forach.
Wszystko fajnie, ale niektóre pytania same cisną się na usta.
1. Czy Olek da radę pociągnąć i 4/3 , i u4/3 i kompakty? Choćby ludzie, którzy nad tym pracują, nie rodzą się na kamieniu i nie stoją pod biurami R&D wujka Olka.
2. Szkła u4/3 nie będą pasować do 4/3. Czy te wymarzone przez wielu jasne stałki nie pojawią się TYLKO w u4/3 ?/ marketing się kłania.
3. Marketingowe prowadzenie dwóch jednostronnie kompatybilnych systemów - choćby w obszarze dystrybucji- to tez nie jest bułka z masłem.
4. Za chwilę Olek może znaleźć się w marketingowo niewygodnym położeniu jedynego dużego gracza na rynku luster bez topowca z matrycą DX. A zejście DX do najbardziej kasowego segmentu średniego postawi takiego E3 w trudnej sytuacji. Jeśli u4/3 to również odpowiedź na takie zagrożenie- klasyczna próba zmiany reguł gry (segmentacji) - to dla tych którzy maja sporo kasy w gratach 4/3 nie jest to wcale radosna wiadomość.
Jestem bardzo ciekaw co pojawi sie na Photokinie.
Zwłaszcza na optycznych.pl chłopaki nabijają się z m4/3 No ale tam przesiąknięty Canonem jest każdy centymetr serwera, więc nie dziwne ;] Zastanowiło mnie stwierdzenie jakiegoś fana Sony, że gdyby to Sony wypuściło system to było by ok bo ich marketing wmówiłby wszystkim,że m4/3 należy mieć i już ale skoro to Olympus to bida...
Ciekawe ilu klakierów wynajętych przez dystrybutorów siedzi na forach. Wiem, że takie osoby istnieją :]
Podobnie będzie z nowym Canonem, najmniejszy, malutki wizjer i obcięty ze wszystkiego ale nagle z racji tego, ze to Canon to "uu fajna ekonomiczna wersja" "w tej cenie to nie ma co oczekiwać więcej! miało być tanio!" :D
No wlasnie... Tez sie tego obawiam... :/ Ale moze nie... Chociaz to bylby dobry zabieg marketingowy... Chcesz miec 14/2.8? Kup se m4/3...
Pamietaj, ze Olympus nie produkuje tylko lustrzanek, ba, tylko aparatow :] Akurat tu mysle, ze problemu nie bedzie :)
A ja mam taka cicha nadzieje ze nMosy pójdą precz do m4/3, a w normalnym 4/3 będą te "dobre" matryce :P
Aktualnie ktoś produkuje szkła do kompaktów Olympusa i Panasa. Może do m43 częściowo te działy zajmą się produkcją obiektywów.
Też tak myślę, ale ze względu na LV możemy się nie doczekać nowych superczułych CCD Panasonica w 4/3. Wydaje się mi że Panas z Olkiem mają taką górę patentów i pomysłów że mogliby zrobić jeszcze ze 3 różne systemy :wink: Zostało jeszcze parę dni do targów i okaże się jaką matrycę ma nowe E :grin:
A gdzie będą odbywały się te targi?
Tyle że na tym nowym szkle jest zdjasie tylko jeden pierścień - do czego? Ostrość, czy ogniskowa?
A co do aparatów i filmów to poczekajmy na pierwsze modele i ich parametry, bo na razie to mamy zapowiedź jakieś idei i nic więcej.
O Sony to bym się nie martwił, poradzą sobie i raczej zapowiedź u4/3 ich nie wystraszy. Wprowadzenie podobnego rozwiązania opartego o bagnet A, czy dowolny inny to IMHO nie jest wielki problem i jeśli znajdą się naśladowcy to dużo czasu nie stracą.
Jeżeli będzie tylko jedno-funkcyjne to stawiam na ogniskową.
Skutki ? - już są. Kumpel ma E-400, chciał rozwinąć szklarnię, poczytał ten wątek i ma zamiar kupić D700.
Jego uzasadnienie:
Już kupiłCytat:
No i po tych wieściach chyba jednak nie bedę pchał się w e3. Bo się okaze, ze olek nie zakonczy wprowadzania jednego standardu a wzmie sie za kolejny. A na dodatek niedawno ukazal sie nikon d700 co prawda drozszy niz 5d ale i nowoczesniejszy i chyba wybiore jeden z nich. Albo nikona d300, coz olek zaczyna isc w zlym kierunku to juz chyba nie ta sama firma ktora miala rewelacyjny system OM.
Oby nie. Z drugiej strony mogłaby to być odpowiedź na wolne ustawianie ostrości metodą detekcji kontrastu. Ale nie wyobrażam sobie zoomowania przyciskami skoro nawet niektóre hybrydy mają pierścień do tego. A może będzie to pierścień do zoomowania ale na niemechanicznej zasadzie - tak jak pierścień ostrości w większości Zuiko 4/3. Wówczas ten pierścień mógłby służyć zarówno do zoomowania jak i ostrzenia - np. po wciśnięciu dodatkowego przycisku. Tak sobie gdybam - oczywiście chciałbym żeby to był klasyczny pierścień do zooma... Brak pierścienia ostrości jest do przeżycia...
Witam Forum :).
Z wielkim zaciekawieniem przyglądam się tym wszystkim debatą na temat nowego standardu Olympus/Panasonic i postanowiłem wrzucić swoje trzy grosze.
Na wstępie powiem że nie jestem żadnym fanatykiem systemowym i przy wyborze sprzętu decyduje zawsze stosunek oferowanych możliwości do ceny, oraz argumenty doświadczonych użytkowników poparte faktami.
Mam Pentaxa K100D i aparat do zadań specjalnych Canon A650IS, tak więc widać że przy wyborze decyduje przede wszystkim funkcjonalność :). Olympusowi przyglądam się od dawna gdyż potrzebuję sprzętu o małych gabarytach i oferującego jakość lustrzanki, i rozsądnej cenowo. Patrząc trzeźwo na ostanie ruchy Olympusa/Panasonica jakoś entuzjazm mi minął ;), ta firma jest dziwna i podejmuje ekstremalne decyzje:
parę faktów:
1)zabicie systemu OM i odcięcie się od niego w dobie cyfrowej
2)debiut na rynku luster drogim body i systemem z góry zamkniętym na rozwój
3)ceny, miało być tanio i lekko, pamiętacie ceny z debiutu E1 albo hiper przełomowe body E330, ceny szkieł top pro ;)
Dlaczego teraz olek jest tak atrakcyjny cenowo bo czymś trzeba klienta przyciągnąć skoro inne płaszczyzny kuleją, zresztą to jest też iluzoryczne bo:
E420 to koszt w kicie 1350zł a 1000D 1700zł
E520 to koszt w kicie 1930zł a 450D 1880zł ;)
Rozsądek mi mówi jedno ta nowa hipersuper medialna przełomowa technologia będzie droga ;) znów z ograniczeniami małej matrycy i z takimi tam. Konkurencje czeka i znów na bazie tych doświadczeń wypuści coś bardziej kompatybilnego wstecz, z większą mniej szumiąca matrycą i dającą większą "artystą" kontrole nad głębią ostrości itd. W kinie te czyniki też odgrywają dużą rolę ;). I co za kolejne 6 lat znów nowy system ;). Mam nadzieje że się mylę choć z drugiej strony totalnie mi zwisa jakie mam logo na body, do sekt zwykłem nie należeć, zaś rachunki reguluje sam ;).
Pozdrawiam.
Bartko.
No tak zamknięcie OM, to mega ekstremalna decyzja.... buhahahahahahah
Trochę mnie widać trochę mnie nie widać, teraz widać, teraz nie widać....
To po co w ogóle zaczynałeś. Olek jest i będzie bo to system konkurencyjny założeniami i cena do FF i zawsze znajdzie zwolenników mam Canona i olka i zawsze będę to twierdził olek nie ma sie czego wstydzić a podsumowując statystycznie udane zdjęcia technicznie (nie mowie o wartości zdjęcia) to olek jest liderem !!!