Myślę, że wszystko zależy od tego jak będzie wyglądał E-M5MKIII. Co zaoferuje, za ile, no i ciekawe kiedy go zaprezentują. Bo właśnie ten aparat prezentuje w 100% idee micro4/3.
Wersja do druku
Myślę, że wszystko zależy od tego jak będzie wyglądał E-M5MKIII. Co zaoferuje, za ile, no i ciekawe kiedy go zaprezentują. Bo właśnie ten aparat prezentuje w 100% idee micro4/3.
Nic nie zaprezentuje :( będzie ogrzewany kotlet. Jeżeli w emx nie dali ani nowej matrycy ani nic przelomowego to trudno, żeby em5 is a wyskoczyła.
Panasonic dał wizjer 5,760,000 pikseli https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1450952-REG ...
IMO radzi sobie słabo. Wyniki sprzedażowe tragiczne. Estymacje na 2019 prognozują dalszy regres. Brak przesłanek, by trend miał się odwrócić. Na wejściu w m4/3 wygrał Panasonic. Panasonic w przeciwieństwie do Olympusa idealnie zagospodarował niszę filmową. W video produkcji Panasonic za pośrednictwem m4/3 zaoferował wielkie możliwości za relatywnie niskie koszty. Wielkość matrycy m4/3 nie stanowiła problemu oferując obrazowanie na wcześniej i tak nieosiągalnym dla większości video twórców poziomie. Nie oczekuję po Olympusie, że będzie rywalizował z największymi. Jednak wolałbym widzieć Olympusa rywalizującego z Fujifilm, a nie z Pentaxem ;)
Nie będę zaskoczony jeśli w 2019 Olympus nie zaprezentuje E-M5MkIII. Na 100lecie mają wypuścić limitowaną wersję E-M1MkII (srebrną z dwomaprocesorami).
Spodziewałem się dużo wyższej ceny. Widać, że od początku chcą ostro konkurować z SONY. Wrażenie robi roadmap obiektywów. W ciągu dwóch lat mają pojawić się łącznie 42 obiektywy. Ciekawy jestem konstrukcji SIGMA ze względu na fakt, że są w konsorcjum z Panasonic i Leica. To powinno skutkować produktami zoptymalizowanymi pod L-mount.
Bezlusterkowce FF mogą być tańsze od m4/3 -bo tam będzie teraz 5 firm rywalizowało ;)
Olympus radzi sobie świetnie. Robi fajne aparaty, znakomite obiektywy, wysokiej jakości akcesoria itp.. Firma trwa od lat i wiedzą co robią. Oferują olbrzymią ofertę świetnego sprzętu i otwarty system, który jest atrakcyjny dla różnych producentów foto. Estymacje, prognozy, regres, przesłanki, trend? Ja robię zdjęcia, a nie zajmuje się analizą finansową.
Czy moglibyście używać standardowych kolorów czcionek? Te, których niektórzy używają na ciemnej skórce są kompletnie nieczytelne:
Załącznik 208137
Oj nie wiem, jak radzi sobie Pentax. Kiedyś miałem k200d i był całkiem fajny. Kolega ma jakiś sprzęt tej firmy i jest bardzo zadowolony (pod choinkę kupił sobie jakiś jasny standardzik, chyba 35mm i nie może się nacieszyć z jakości tego szkiełka). A co są z tym jakieś problemy?
Pewnie są jeszcze na świecie zadowoleni użytkownicy Saabów. Czy to znaczy, że Saab radzi sobie dobrze na rynku samochodowym? Mylisz pojęcia.
Gwoli ścisłości - to nie Pentax sprzedaje. Nie ma (i nigdy nie było) producenta aparatów fotograficznych nazywającego się "Pentax". "Pentax" to marka handlowa która od momentu stworzenia w latach 50-tych przez kilkadziesiąt lat należała do Asahi Optical Co. Na początku naszego stulecia Asahi Optical Co. sprzedała te markę firmie Hoya (producent szkła optycznego, znany nam dobrze z filtrów fotograficznych), po kilku latach Hoya też ją sprzedała firmie Ricoh (producent drukarek i kserokopiarek, przed laty również całkiem fajnych aparatów fotograficznych) który o ile wiem jest aktualnym właścicielem Pentaxa.
A ile ma kosztować to 50/1.4 ?
Bo widziałem jakieś pomroczne kwoty.
Body SONY alfa jest raczej niewielkie, a obiektyw można zmienić ;-)
Załącznik 208173
Można, ale żeby mieć wybórt trzeba na zakup przeznaczyć spore środki. Dla mnie SONY ma tylko 24 i 55 f1.8. Poza tym jest drogo lub nie ma nic. Nawet w przypadku tych dwóch Zeissów żeby nie wydać po 5kPLN za obiektyw trzeba ściągać ze znanego sklepu z HK ;) Największy wybór świetnych optycznie jasnych obiektywów stałoogniskowych w akceptowalnych przeze mnie cenach jest w m4/3 i systemie Fujifilm.
A nie. Stop Leica jest tak ciężka jak. Panas. Na camerasize były źle dane.
Czyli panas pewnie jest tym samym w innym opakowaniu.
Myślę, że Leica nie zgodziłaby się na "wpuszczenie" do systemu gracza, który oferowałby dużo tańsze alternatywy dla jej szkieł. Można się więc spodziewać, że system Panasa będzie raczej drogi.
Obawiam się, że wejście w drożyznę to dziś jedyna przyszłość przy obecnej skali sprzedaży, na jaką mogą sobie pozwolić firmy foto, może poza Canonem i Sony.
Ale już były czasy, kiedy aparat miał praktycznie każdy, kto chciał go mieć, a i tak 90% ludzi woli smartfony.
To było widać od początku , że Panas tym systemem nie będzie się siłował na niskie ceny z innymi .Dlaczego niby ma tak robić , stworzy sobie ekskluzywną linię , drogą , ale dającą zarobić. Jakość wykonania i zaawansowanie już pierwszych modeli świadczy o tym , że ten system to nie FF dla ludu.
Może nie do końca o em1x ale trochę skojarzone z tym tematem.
Planowany 150-400 ma mieć taką fajową wajchę do telekonwertera:
Załącznik 208181
To wygląda zabawnie :) . Stawiam na jakieś 2kg
Załącznik 208187
wiem co ma i dlaczego musi takie być , co nie zmienia faktu , że w systemie micro wygląda ta armata dość zabawnie
Myślisz, ze wygląda gorzej niż to:
Załącznik 208211
nie sądzę.
@DzejPi Jaki sens ma, to porównanie? Wiesz chociaż, co to za Lka?
że zacytuję :mrgreen: "Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy peweksami!"
nie wiem jak dobry będzie musiał być ten obiektyw aby usprawiedliwić jego wagę, rozmiar i cenę ?
ale to szkło dla nielicznych , takie jak stare 300 2.8 . Widziało go niewielu a jeszcze mniej miało.
Wrzucasz dla porównania zdjęcie zupełnie różnego obiektywu, w dodatku z założoną osłoną przeciwsłoneczną i piszesz o proporcjach. Pisząc o proporcjach, co masz na myśli? Tak na marginesie. Jakie rozmiary i wagę ma, to ZUIKO?
Pytanie do kolegów. Jaki cel miało zaimplementowanie na stałe teleconvertera?