http://olympus-imaging.jp/product/ds...ple/index.html
Wersja do druku
Sample wyglądają fenomenalnie, chyba mój E400 się ucieszy :>
mój już ma radoche na samą mysl :mrgreen: , fajne sample.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Ceny jak narazie swietne; http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/7575 jeszcze jak wejdzie na rynek cena spadnie i będzie zapewne hit :D Ciekawe tez ile będą krzyzczec za E-520 o ile takie coś wyjdzie :razz:
To teraz będa "triple kity" sprzedawać?Cytat:
Zamieszczone przez MicSzu
A gdzie oferty na samo szkielko?
fajna mała pucha do noszenia w plecaku.
Tutaj Olympus ma strzał w 10tkę, zobaczymy co dalej.
Pancake trzeba mieć :)
Pozdrawiam
porównanie cyfrówek do street photo
Piotr_0602, skąd wziąłeś to zdjęcie? Czy z jakiegoś testu porównawczego tych aparatów do streetphoto? Jakbyś mógł podać linka, to byłbym wdzięczny.
W sumie to ta Sigma ze względu na stałą ogniskową 28mm do streetphoto się średnio nadaje.
Pzdr
W zasadzie pytanie nie do mnie,ale chyba takie jest TUTAJCytat:
Zamieszczone przez suchar
Sample i RAW z E420
Sample
Sampelki zachęcające o ile można pisać w tych kategoriach o JPGach.Cytat:
Zamieszczone przez C+
Tutaj jeszcze kilka zdjęć .
http://www.letsgodigital.org/en/1869...photo-gallery/
Jaka jest skala odwzorowania tego 25?
Maksymalne powiększenie obrazu: 0,19 x (Four Thirds) / 0,38 x (format małoobrazkowy /35mm/)
o to chodziło?
Tak, dzięki.
Całkiem przyjemna alternatywa dla ZD35 do większych robali, a ogniskowa 25 daje dodatkowo świetny efekt spojrzenia z perspektywy owada.
Bardzo ciekawy wątek o zmianach jakie pojawiły się w najnowszym Olku - E420:
http://forums.dpreview.com/forums/re...3&changemode=1
wygląda to na stopniową ewolucję a nie rewolucję, ale zmian jest dużo.
W każdym razie mnóstwo ciekawych informacji.
Piotrze wszystko fajnie, tylko że nie znam angielskiego na tyle aby sobie to tak szybko przetłumaczyć, co innego z niemieckim. Moze dla takich jak ja KTOŚ wypunktuje te ewolucyjne zmiany/ co nieco wynika juz ze samej specyfikacji/ jezeli są naprawde aż tak istotne, mam E400 i wszystkie nastepne body na bazie czterysetki mnie interesują.
W skrócie, wspominają trochę zmian:
1) LCD jest podobno dużo lepszy, a nie tylko większy o 0,2 cala. Lepiej widać na nim gdy ma się słońce za sobą, lepiej widać pod dużym kątem, oprócz jasności można też regulować temperaturę kolorów.
2) Podobno lepszy jest auto WB.
3) Podobno lepszy pomiar ekspozycji.
4) Podobno jest nieco szybszy AF (ale głownie z jasnymi szkłami) - wg opisu jest szybki, choć poziom E3 to na pewno nie jest.
5) Nieco szybszy jest też AF w wersji LV.
5) Poprawiono nieco uchwyt, podobno lepiej się go trzyma.
6) ISO, DR - mniej więcej na poziomie E3, choć niezupełnie 100% tak samo. Podobno mniejsza szansa na wypalenia świateł i podono więcej informacji w cieniach. Podobno w światłach lepszy jest E3, ale w cieniach nowy E420 może być nawet lepszy od E3.
7) Przy oglądaniu zdjęć prześwietlenia i niedoświetlenia migają teraz na jednym ekranie, a nie jak dotychczas na dwóch - jedne na niebiesko, drugie na czerwono.
8) Podobno lepsze sterowanie podniesieniem lustra, bez wchodzenia głęboko w menu i ustawiania włączenia/wyłączenia podniesienia lustra.
9) Lepsze kolory w JPG, ale JPG w E3 są podobno bardziej finezyjne - lepiej niż w E410/E510 ale nie aż tak dobrze jak w E3.
10) Wiadomo - dodatkowy tryb AF w LV z niektórymi szkłami.
11) Współpraca z lampami FL-xxR.
12) Face detection.
Ogólnie - zmian jest sporo, nie wymieniłem tu wszystkich, zmiany są ewolucyjne na plus, uwzględniono różne sugestie użytkowników, matrycy bliżej do E3, albo ta sama, ale soft nie ten sam, drobne finezyjne różnice. Czasem na poziomie E3, czasem może nawet lepiej, a czasem może słabiej. Chyba nie podciągnęli na tyle matrycy by biła na głowę flagowy model, ale podciągnęli ją blisko E3, tak że różnice są niewielkie i jest lepiej niż w E410.
Acha, wizjer jest ten sam co w E510, bez zmian.
Gość miał wcześniej E3, ale go sprzedał i kupił E420, i jest bardzo zadowolony. E3 docenia, ale nie pasował mu do stylu jego fotografowania (za duży i ciężki), oraz nie pasowało mu menu (menu/ergonomia E420 bardziej mu pasuje). Nie testował go z "naleśnikiem" bo ich jeszcze w sprzedaży nie ma i kupił go z 14-42.
Piotrze, dzięki za szybką odpowiedź. Mniej więcej uwagi jakie pojawiły się w tekscie są mi znane, także z lektury w/w tematu. Zaciekawił mnie pkt.7 dot podswietlania/ migotania/ obszarów nie i prze- świetlonych, to praktyczne rozwiazanie, zastanawiałem sie dlaczego tego nie ma już w E400 Rzeczywiście ewolucja. Rewolucja to może być jak zostaną opracowane nowe matryce inne niż te obecnie stosowane, powiedzmy "bezszumowe"
ewolucja co roku - to rewolucja raz na pięć lat:)
Dobrze by było aby szum był jednorodny z tego aparaciku/matrycy....
Jakby kto pytał, to wrzuciłem właśnie kilka RAW-ów z E-420 i naleśnika na raw.fotosite
Pozdrawiam
Jack
C+ podlinkował stronkę na www.optyczne pl dot fotek z E420 po zapoznaniu sie z przykładami nie jest źle, wręcz dobrze. Czytają zamieszczone tam opinie, to strach i przerażenie mnie ogarnia, antyolympusowcy wśród zwolenników innych systemów mają się dobrze,znaleźli "chłopca do bicia", szumoloczy, "p--a m-ć".
Bo panika im zajrzała w oczy, Olki sie sprzedają coraz lepiej i tyle, to sa fakty
Stąd ich ataki będą coraz bardziej agresywne:esystem2:
Ech szkoda gadac, niech sobie gadają... Najwięcej do powiedzenia mają osoby posiadające canona + ich swietny kit i nikony D40/40x/D60 + kit... A iso 1600 z tego maluszka jest jak dla mnie świetne, chciał bym takie w moim E-500:(
Komentarze na optycznych są przejawem wybitnej inteligencji ich autorów. Najbardziej mnie "cieszy", że 7 mpx z D300 to to samo, co 10 mpx z E-3... No mnie trochę inaczej uczyli matematyki...
problem tych ludzi polega na tym, że kupili kiedyś EOS 350D, albo 400D, albo D40 i są święcie przekonani, że dostąpili dotknęli elitarnego świata , magii i fotografii. Stąd też chwała i światło musiały spłynąć na nich i jako oświeceni są nieomylni :), bo przecież najlepsi nie mogą sie mylić. W mojej pracy już parę osób kupiło duala E510 w tym jedna dziewczyna i mi opowiadała jak jej rodzina (posiadacze wyżej wymienionych 350D i 400D) zawzięcie poszukiwali wyższości swojego..... ale jak przyszło co do czego to z niechęcią lub zdumieniem przyznali że kit Olka jest lepszy :), może nie lepszy ostrzejszy :)
W du... byli gó... wiedzą. Nam nikt tym krzywdy nie zrobi że pogada, niech sie ludziska wykrzyczą. :)
Mnie zastanawia po co ten bełkot. Skoro tacy znawcy i szerzyciele jedynej słusznej idei to "Albo D3 albo śmierć!" ;D
Przeczytałem wszystkie komentarze i dawno nie słyszałem takiego steku bzdur i chorych wizji ^_^
To małe szkiełko naprawde mogło by być dostępne juz:) z chęcią bym kupił :)
A moje zdanie co do zmian w nowym 420. Jest pare nowinek sprzętowych, ale wg mnie połowe z tego co tam jest to panowie z olympusa mogli by dodać do 410 w nowszym firmware, już na pewno wiekszą konfigurowalność przycisków, i sterowanie lcd :) Rozpoznawanie twarzy to jest zbędny bajer (jak dla mnie)
Autofocus też z pewnością da się podciąnąć programowo. :)
Mam nadzieje ze pojawi sie nowy firmware z częścią bajerów z E420
Po co wtedy E-420? Jedynie do E-3 mogliby wydać nowy soft poprawiający LV bo tam to ma sens i marketingowy i propagandowy a tu?
A jeżeli już chodzi o samego Zuiko 25mm? Ktoś już wie, kiedy w sklepach? Połowa, koniec kwietnia??
Już jest w cyfrowe.pl za 755 (sugerowana cena producenta 899PLN).
No to czekamy a z ktoś nabedzie i podzieli się opinią na jego temat. Mam na niego ochotę, ale... poczekam na pierwsze opinie - Wasze