Ja się jeszcze wtrącę. Do studenta jeszcze jakieś dwa lata mi brakują jak dobrze pójdzie. ;) Aktualnie uczę się w technikum ochrony środowiska. :DCytat:
Zamieszczone przez dzemski
Wersja do druku
Ja się jeszcze wtrącę. Do studenta jeszcze jakieś dwa lata mi brakują jak dobrze pójdzie. ;) Aktualnie uczę się w technikum ochrony środowiska. :DCytat:
To ja mam takie pytanie laika.Cytat:
Jak udało Ci się zrobić ostre zdjęcie z 10-15cm, skoro ten obiektyw (ED 40-150) ostrzy od 0.9m? Czy są jakieś 'magiczne' sposoby aby zmniejszyć minimalną odległość?
po założeniu konwertera makro (Raynox DCR250) odległość ostrzenia znacznie się skraca.
On ma starszą wersję 40-150 i ona ostrzy od 1,5m :razz:Cytat:
Zamieszczone przez klan
On ma starszą wersję 40-150 i ona ostrzy od 1,5m :razz:[/quote]
no jak przecież robił zdjęcie z 10 czy 15 cm :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
no jak przecież robił zdjęcie z 10 czy 15 cm :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:[/quote]Cytat:
Zamieszczone przez tao
Bo Raynox skraca odległość ogniskowania.
Bez niego rzeczywiście to szkiełko ostrzy od 1.5 metra.
Czy zakładasz Raynoxa bezpośrednio na obiektyw? Pytanie może wydać się niemądre, ale w jednym ze sklepów internetowych, które go sprzedają w opisie produktu jest taka informacja: "Konwerter posiada uniwersalne mocowanie typu snap-on i można zamontować go na gwint o średnicy od 52mm do 67 mm. W większości przypadków niezbędna jest tulejka dedykowana do aparatu którą można nabyć również w naszym sklepie." Chodzi mi właśnie o tę tulejkę. Z góry dziękuję za pomoc.Cytat:
Może na jakieś hybrydy/kompakty mające mniejszą średnicę. Na 40-150 zakłada się bezpośrednio.
Dzięki za pomoc.Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Pozdrawiam
Można prosić o więcej fotek z 40-150 + Raynox DCR-250.